Ahoj holky, nasli mi "cysticky utvar" na vajecniku. Podle krve zanet neprobiha. Ale hodnota prislusneho tumor markeru je 49 (normal je 19-35). Lekari me sice uklidnuji, ze to nic nemusi znamenat, ze pokud by slo o zhoubny nador nebo neco takoveho, pak hodnoty tumor markeru jsou pres stovku. Ale i tak jsem z toho uplne hotova. Kdo z vas o tom neco vi? Muzete mi psat i do IP. Dekuji predem.
P.S. Sice myslim, ze mnoho lidi mi neodpovi, nikomu bych neprala vedet prilis o takovych tematech.
Protoze jsem tu hodne dlouho nebyla a mezitim nekolik holek se stejnym problemem se me ptalo jak to nakonec dopadlo, doplnim info:
Nakonec se jednalo o funkcni cystu. Protoze nebyla kritickych rozmeru, rozhodlo se neoperovat a sledovat. Tedy kazdou chvili jsem dochazela do nemocnice na kontroly. Behem pulroku se zmensila na 2cm. Po par letech uplne zmizela, bohuzel ale na vajecniku zustaly srusty, ktere ho v podstate zbavily funkce. Nicmene operaci a odebrani toho jednoho vajecniku nikdo nedoporucoval, pry byla by to zbytecna narkoza apod.
Podotykam, ze nez se cysta zacala zmensovat, nikdo si netroufal rici o jaky druh utvaru, popr. o jaky druh cysty se jedna. Ne/zhoubnost se pry da urcit az po vyndani utvaru.
TU markery v takovych situacich udajne nejsou uplne relevantni. Pokud by se jednalo o “to nejhorsi”, hodnoty tumor markeru se pohybuji vysoko a hodnota CRP vyskoci do stovek.
Preji vsem hodne zdravi!!!
@senja tumor markery mam zvýšené běžně, hodnoty od 85 do cca 120. Nikdy nešlo o zhoubný nádor, vždy jen o endometriozu
ahoj no neviem ci to este mas aktualne ale fakt to nic neni.Ja som mala endometriozne cysty a tam su markery o hodne vyssie.Dufam ze uz ti to zmizlo.Aj keby ta operovali tak ti to odstrania a poslu histologiu.Kedze ta ukludnili nemusis sa nicoho obavat ....mozno je to len cysta ktora prebieha pocas cyklu aj take cysty su a pride sa na to len tym ze ti odoberu krv a urobia test na markery.........