Zvýšená činnost štítné žlázy GB typu a těhotenství

klllarinka01
17. říj 2018

Je tu někdo kdo trpí tyreotoxikosou GB typu, doktorka mu navrhovala operaci, ke ktere nesel a cele tehotenstvi byli v poradku?

teraolli
17. říj 2018

Já jsem měla GB tyreotoxikosu po 2. těhotenství (z ničeho nic). Podařilo se to za 6 měsíců srovnat léky. V současné době jsem bez léků jen na sledování. Doktorka říkala, že kdybych chtěla další dítě, muselo by se to hodně hlídat, ale asi by to šlo.

klea81
17. říj 2018

A dostala jsi nějaké léky typu Propycil? S ním není těhotenství slučitelne. Já byla na operaci a pak teprve děti.

klllarinka01
autor
17. říj 2018

@klea81 dostala jsem thyrozol. Ja jedno dite mam a ted se u me objevila pravezvysena cinnost sz. A za jak dlouho si mohla po operaci otehotnet a za jak dlouho se podarilo? A ted uz beres dozivot e nejake leky?

klea81
17. říj 2018

@klllarinka01 svolení k otěhotnění jsem dostala asi 2 měsíce po operaci, za další 3 m jsem otěhotněla. Musím brát doživotně tabletku hormonu š.ž. (letrox nebo euthyrox)

klllarinka01
autor
17. říj 2018

@teraolli dekuji za odpoved. Ja prave taky srovnany ale porad strasi ze operace, jinak hrozi rizika a muze se to vracet i kdyz se leky vysadi. Nekdo rikal ze se to behem tehotenstvi srovna, ani zadne leky byt nemusi nekdo zase ze se to srovna casem 🙂 Verim tomu ze casem.

teraolli
17. říj 2018

@klllarinka01 Já jsem od května bez léků a vpohodě. Operací mě nestraší, ale že se to často vrací to ano. Já už těhotná nebudu, takže mám o problém méně. Držím palce, ať je vše ok.

klllarinka01
autor
18. říj 2018

A nejaka maminka, ktera dostala doporuceni na operaci a odmitla, otehotnela a vse probihali v poradku. Najde se nejaka? 🙂

klea81
18. říj 2018

@klllarinka01 leda nějaká nepoučená, riskovat dítě s kretenismem moc lidí nechce...

jana2381
18. říj 2018

Ja mela taky zvysenou GB typ a primo mi to bylo zakazano pokouset se o mimi. Rok mi hodnoty srovnavali, pak operace a za par mesicu jsme se snazili. Ted jsem za to vdecna. Operace nebyla tak strasna. Beru denne Letrox, v tehu vice, ale rozhodne se citim lip nez na Thyrozolu. Navic mi lekar rikal, ze mi bez operace hrozi vetsi pravdepodobnost potratu a o postizeni ditete ani nemluvim.

klea81
19. říj 2018

@jana2381 souhlasím, těhotenství jsem měla taky zakázané a byla jsem poučena, navíc ty léky ovlivňují i krevní obraz matky, opravdu to není rozumné pokoušet, sledování je samozřejmostí, hladinu hormonů nastavuješ týdny ne minuty a mezitím se může ledacos poškodit

klllarinka01
autor
19. říj 2018

@jana2381 dekuji, jsem rada za kazdy nazor a pohled na to

orobs
19. říj 2018

@klllarinka01 Mně byla diagnostikována GB toxikóza v lednu 2017, dostala jsem thyrozol s tím, že až se stabilizuji, půjdu na odstranění ŠŽ. Bylo to zrovna v době, kdy jsme se s manželem rozhodli, že necháme volný průběh "práci" na miminku. Od doktorky jsme bohužel dostali stopku, protože thyrozol není vhodné v těhotenství brát. Na konci července jsem byla na operaci a na začátku září jsem otěhotněla 🙂 Teď mi tady spí čtyřměsíční holčička 🙂 Musím teda říct, že jsem měla štěstí, že můj problém byl odhalen dostatečně včas, kdy jsem měla hormony teprve na hranicích fyziologického rozmezí a neměla jsem žádné klinické příznaky. Nyní beru euthyrox a jsem úplně v pohodě 🙂

klea81
19. říj 2018

@orobs podobné akorát jsem brala propycil a ještě vasocardin na srdce

klllarinka01
autor
19. říj 2018

@orobs dekuji. A jak to bylo s jodem? Nerikal doktor nic? Vsude ctu, ze pri zvysene fci by se moc nemel.

orobs
19. říj 2018

@klllarinka01 Jj, do operace jsem nesměla sůl s jodem, mořské ryby, měla jsem se vyhýbat zakouřenému prostředí,... Prostě všemu, co může zvyšovat hladiny T4.

kate99
19. říj 2018

Tak napíšu svou zkušenost. Během jednoho týdne jsem zjistila, že jsem těhotná a mám zvýšenou činnost štítné žlázy. Doktorka mi nasadila Propycil, těhotenství bylo v pořádku, akorát se syn narodil dřív. Zvládla jsem 2 roky kojení. Pak jsem znovu otěhotněla a zvládla 20 měsíců kojit. Sem tam se mi hodnoty rozhodily a doktorka mi musela zvýšit dávku leků. Operaci jsem se snažila vyhnout i z profesního hlediska - potřebuji mít hlas v pořádku, takže podle budoucí situace spíš uvažuji o radiojodu. Vysledovala jsem, že u mě je to hodně i o stravě, když omezují cukr, bílé pečivo, kávu a naopak přidám chllorelu, ženšen, echinaceu, je mi mnohem líp.

kate99
19. říj 2018

S doktorkou jsem druhé těhotenství hodně probírala. Musela jsem mít hodnoty pár měsíců srovnané. Říkala a i já jsem to poznala během prvního těhotenství, že během těhotenství se většinou hodnoty upraví velmi rychle (u mě do dvou měsíců). Je ale malá pravdepodobnost, že nemusí a pak matka musí jít na operaci, i když je těhotná. Pak že je největší riziko po porodu, kdy se rozbouří hormony. A pak při kojení se musí dávat pozor na množstvi léků - jsou možné jen menší dávky, pokud by nestačily, musí se kojení přerušit.

bayt
19. říj 2018

@klllarinka01 Rozhodně bych šla na operaci. Opravdu se tohle dostává pod kontrolu v těhotenství těžce a může to ohrozit plod. Sama mám štítnici vyoperovanou. Právě kvůli stejné diagnóze.

klllarinka01
autor
19. říj 2018

@orobs tak to me nerekla absolutne nic

klllarinka01
autor
19. říj 2018

@kate99 dekuji za tvuj nazor. to je neco, co jsem potrebovala. I nejaky jiny nazor nez jenom operace. Nerikam ze se podle tohO rozhodnu, zatim mam v hlave jenom velky zmatek. Ale jsem rada ze jsi napsala i neco pozitivniho. Zatim jsem slysela jen jeden nazor od doktorky, ze prave pani museli operovat behem druheho trimestru, ze to dobre dopadlo, jen predcasny porod. Ten lek si mela cele tehu? nemenili ti ho? Ja se snazim jist hodne zdrave. chlorella a mlady jecmen je na dennim poradku plus dalsi bylinky homeopatika ats. 🙂 Slysela jsem taky, ze se hodnoty mohou upravit a byt cele tehotenstvi v poradku, ze se to muze rozbourit az po porodu. A deti jsou zdrave? bez Problemu?

klllarinka01
autor
19. říj 2018

@bayt asi to tak nakonec stejne dopadne, jen mam strach z toho, ze kdyz se to usmikne je to nevratna vec..

bayt
19. říj 2018

@klllarinka01 No ale ono to stejně není léčitelné, vyléčí se max. tak cca 1% lidí.U mě to propuklo fakt na plno, ztratila jsem rok života, hrozilo mi, že umřu. Takže co, tak mám klid, jsem zdravá, spokojená, život žiju bez omezení. Holt si každý den ráno lupnu jeden prášek. Když jsem ležela v nemocnici vedle umírajícího člověka, tak mi došlo, že mám vlastně dost štěstí.

klllarinka01
autor
19. říj 2018

@bayt tak to verim. hezky napsane

klea81
19. říj 2018

Do operací se nenutí lidé 65+, ale pokud chceš dítě tak bohužel musíš něco obětovat. Nebo si nech š. Z. a rozmysli si dítě, obojí je podle mě velký risk

orobs
19. říj 2018

@klllarinka01 Tak to já jsem měla ve zprávě vypsaný seznam.
Je pravda, že když se ŠŽ odstraní je to nevratné, ale pokud je "pokažená" a její fungování ti komplikuje život, tak proč si ji dobrovolně nechávat? Jediné, co po operaci musíš dělat, je brát ráno ten jeden (příp. dva) prášek. Což bys vlastně dělala, i když bys na operaci nešla, akorát je k tomu v případě těhotenství přidruženo mnoho rizik :( Na pokoji jsem byla s paní, které bylo kolem 70, a těšila se, že to konečně bude mít za sebou, že jí bude zase dobře a nebude ji štítka zlobit. Litovala jen, že nemohla na operaci dřív (měla nějaké jiné zdravotní problémy, kvůli kterým musela dřívější termín zrušit).

kate99
20. říj 2018

Tak u mě byl spouštěčem stres. Bohužel jsem měla smůlu na doktorku, od které jsem pak odešla. Když zjistila, že jsem těhotná a mám zvýšenou činnost šž, chtěla mne okamžitě poslat na umělé přerušení (což už se dávno nedělá). Já to odmítla, něco se ve mně vzepřelo. Dva měsíce jsem strávila doma v slzách a čekala na genetické testy, které dopadly všechny v pořádku. Dva měsíce jsem brala 6 tablet a bylo mi po nich hodně zle. Pak se dávkování snižovalo a před porodem jsem byla na 1 tabletě. Po porodu úplně bez propycilu. Syn se narodil předčasně, měla jsem zkalenou plodovou vodu. Syn je naprosto zdravý a moc šikovný, v 5 letech zná písmena a sám zkouší číst, zajímá se o přírodu a o vesmír.... Ani nechci pomyslet, že bych doktorku poslechla a šla na potrat, když vím, o co bych přišla!!! Po 10 měsících po porodu se mi stav zhoršil, kojila jsem a doktorka mi řekla, že mám mít zase 6 tablet - při kojení se může max. 4tablety !!! Jedla jsem jen 4 a stav se mi rychle zlepšil. Po konstatování, že hlavně ať neotěhotním, že musím nejdřív na operaci, aniž by se mnou situaci probrala, jsem od této doktorky odešla. Možná to taky ostatním přijde přehnané, ale nejsem jediná, kdo od ní odešel, kvůli jejímu přístupu. Byl to fakt děs. S novou doktorkou jsem vše probrala, kvůli mé práci spíš přichází v úvahu radiojod a tam se musí cca rok čekat s otěhotněním. Já chtěla děti věkově blízko a cítila jsem se dobře, tak jsem dostala od doktorky svolení, byla jsem samozřejmě hodně hlídaná, ale těhotenství bylo bez problémů. Druhý syn se narodil v termínu, naprosto zdravý, ukázkové spokojené miminko. Ten je zase hodně motoricky šikovný, ve 2 letech už zvládá lézt po horolezecké stěně, moc ho to baví a je to velký smíšek. Po druhém porodu jsem byla dlouho na 1 udržovací tabletě. Syn ale odmítal jídlo, takže jsem ho 20 měsíců v podstatě plně kojila. Byla jsem už pak hodně vyčerpaná, tak se mi zhoršil stav, po ukončení kojení se to zlepšilo a syn je teď velký jedlík. Celou dobu beru ten propycil, jiné léky jsem neměla. Jak už jsem psala, teprve čas uvidí, co bude dál. Jestli budu muset na radiojod, operaci nebo třeba budu bez léků.

klea81
21. říj 2018

@kate99 po radiodu se nesmí otěhotnět 3 roky - info FN Brno Bohunice

kate99
21. říj 2018

@klea81 tak to jsem nevěděla

klea81
21. říj 2018

@kate99 je to módní v Americe, tam nikomu prý nevadí, že ozáření lidé chodí po ulici 😲navíc u GB je potřeba odstranit celou š. Ž. To jód nesvede a ženy často otěhotnění dřív než mají, takže rozumný lékař to ženě plánujíci děti nedoporučí.

klllarinka01
autor
21. říj 2018

@kate99 stres je sileny spoustes bohuzel na spoustu nemoci. Je sileny. a s tema doktorama taky.kdybys ji poslechla nemas dneska mozna ani jedno dite. A pritom mas doma takove sikulky. To je krasny. A verim ze to muselo byt hrozne cekani na testy. a to jsou nejake specialni testy pritom tehotenstvi nez normalne? Dekuji za pribeh s dobrym koncem a verim ze to zustane bez leku. 🙂 Kamaradky mamka ma problem taky se sz a leky ji vysledky nezlepsily, teprve kdyz se leku sama zbavila e ji udelalo lepe a vysledky najednou krasne. 🙂