Zvracení a průjem. Jak dlouho je možná infekčnost?

bauskka
19. čer 2023

Zdravim, manžel v sobotu zvracel a mel průjem. Dokonce k horečku. Ja s dětmi ten den odjela ma dovcu, takže jsme se s manželem viděli jen chvili, ale dnes za nami přijel. Normálně uz ji, nic mu neni, stolici uz ma také normální. Myslíme si ze to mel z jídla, ale v hlave mi bliká varovná kontrolka. Jak moc je pravděpodobné kdyby to byla střevní viróza, ze se tim narazíme, když uz je manžel uplne bez příznaků?

martt
20. čer 2023

@bauskka Pokud to byla nějaká viroza tak už by jste ji pravděpodobně chytli. Říká se , že inkubační doba u střevní viroz je rychlá. Jinak nám tenkrát na hygieně řekli, že člověk může být infekční ještě dva dny po odeznění příznaků střevní virozy.

helen_h
20. čer 2023

@martt S tím souhlasím, také jsme už takhle byli někdy např. na vánoční návštěvě po odeznění příznaků: a stejně - citliví jedinci pak padli, bohužel :(
Myslím si tedy to samé, v domácím prostředí: ručníky, wc, kuchyně, společné jídlo, je možné se nakazit ještě ty 2 dny po skončení obtíží.

@bauskka U nás zkušenost z jarních prázdnin: manžel ve čtvrtek večer akutní průjem. vykázala jsem ho z ložnice, dali jsme mu jeho záchod (máme více), během pátku už se mu udělalo dobře, v sobotu se tedy choval normálně, protože si říkal, že to spíš bylo jen něco rychlého z jídla. Chystal dětem snídani. V neděli jsme odjeli na dovolenou s polopenzí. V noci dcerka několikrát zvracela. Další noc potíže já a syn. Manžel nic. Podle mě to prostě byl ten jeho bacil, ale myslím, že ho dcerka chytla až právě během soboty, prostě později, než když se to chytne rovnou od akutních potíží.

pincola
21. čer 2023

Pokud je to norovirus, tak několik týdnů. Salmonela několik měsíců.