Dobry den, mam dotaz ohledne takove boule u stolicky. Jsem v zahranici a neni tu k monentalne zadny zubar, k memu se dostanu az za nejake 2-3tydny. Proto se jdu poradit sem, zda to je vazne, nebo to zvladnu sama. Je v ni pravdepodobne hnis, zapacha to. Zub me nijak neboli, ale udelal se mi otok pred 2-3dny a uz trochu splasknul, ale furt nijak nemizi. Kazdopadne trochu boli a obcas citim jakoby kdyby teplo na otoku. Zatim usta proplachuji salveji a piju zazvorovy caj. Vubec netusim, co s tim. Zda bych to mela propichnout a nechat hnis vytect, nebo cekat zda to praskne samo? Zasilam i fotku prosim o rady co by to mohlo byt.
Zkus Listerin, mně to na tohle pomohl.
Může to být váček. Měla jsi ten zub někdy endodonticky ošetřený?
@dazyl Tak to bude s největší pravděpodobností váček. Nejspíš se kanálek špatně vyčistil a zůstali tam bakterie. Až se vrátíš z dovolené, co nejdříve zajdi k zubaři. Udělá rtg a buď to půjde ještě pročistit (na to bych ale už moc nespoléhala), ale většinou to končí vytržením, jelikož zánět je pod zubem 😕
Jinak dočasně trochu uleví brufen.
Chladit, brufen. Uz ti to praslo? Alkohol na to a chvilku ho tam podrzet. Neteri prasknul vacek po vyplachu alkoholem.
@hojda stale mi to neprasklo. Ale je divne, ze kdyz si vezmu napriklad vatovou tycinku a projedu to kolem, tak uz tam nejaky hnis je. Bojim se, aby se treba nedostal dal. A Nad alkoholem jsem premyslela uz take, ale naopak nekde pisou, ze muze znecitlivit dasne a muze se rozjet i poradny zanet, tak moc nevim k cemu se priklonit a ted to nechci riskovat..
@dazyl Jo, ono se to zdá, že 3 týdny jsou moc, ale neboj, 3 týdny Tě to nejspíš bude děsně s.at, ale pokud Tě ještě nebolí zub, tak to vydrží, sem tam Ti to praskne a ten hnis vyteče. Je to hnus, já vim 😅 Ale neboj, kdybys nešla půl roku, tak to bude větší průser. Zatím to zkus mírnit brufenem a tím ledováním, jak Ti tu radí. Držím palce.
Vzhledem k tomu, že se k dr. dostaneš až za 3 týdny, můžeš zkusit babskou radu, cucat hřebíček, má antibakteriální účinky. (Teda pokud nejsi alergická na něj.)
Mela jsem podobne, Byla na Dovce v Tunesu, propichla a vymackala to, pak kloktala vodu v mori. Doma pak u zubare, rentgen, zanet.