Zvládnu to sama? Co to může být?

dazyl
7. srp 2024

Dobry den, mam dotaz ohledne takove boule u stolicky. Jsem v zahranici a neni tu k monentalne zadny zubar, k memu se dostanu az za nejake 2-3tydny. Proto se jdu poradit sem, zda to je vazne, nebo to zvladnu sama. Je v ni pravdepodobne hnis, zapacha to. Zub me nijak neboli, ale udelal se mi otok pred 2-3dny a uz trochu splasknul, ale furt nijak nemizi. Kazdopadne trochu boli a obcas citim jakoby kdyby teplo na otoku. Zatim usta proplachuji salveji a piju zazvorovy caj. Vubec netusim, co s tim. Zda bych to mela propichnout a nechat hnis vytect, nebo cekat zda to praskne samo? Zasilam i fotku prosim o rady co by to mohlo byt.

joygiorgo
7. srp 2024

Mela jsem podobne, Byla na Dovce v Tunesu, propichla a vymackala to, pak kloktala vodu v mori. Doma pak u zubare, rentgen, zanet.

petaov
7. srp 2024

Zkus Listerin, mně to na tohle pomohl.

anniej
7. srp 2024

Může to být váček. Měla jsi ten zub někdy endodonticky ošetřený?

dazyl
autor
7. srp 2024

@anniej Ano, mela. Jestli jde o vacek, jak bych mela postupovat?

anniej
7. srp 2024

@dazyl Tak to bude s největší pravděpodobností váček. Nejspíš se kanálek špatně vyčistil a zůstali tam bakterie. Až se vrátíš z dovolené, co nejdříve zajdi k zubaři. Udělá rtg a buď to půjde ještě pročistit (na to bych ale už moc nespoléhala), ale většinou to končí vytržením, jelikož zánět je pod zubem 😕

anniej
7. srp 2024

Jinak dočasně trochu uleví brufen.

hojda
7. srp 2024

Chladit, brufen. Uz ti to praslo? Alkohol na to a chvilku ho tam podrzet. Neteri prasknul vacek po vyplachu alkoholem.

dazyl
autor
7. srp 2024

@hojda stale mi to neprasklo. Ale je divne, ze kdyz si vezmu napriklad vatovou tycinku a projedu to kolem, tak uz tam nejaky hnis je. Bojim se, aby se treba nedostal dal. A Nad alkoholem jsem premyslela uz take, ale naopak nekde pisou, ze muze znecitlivit dasne a muze se rozjet i poradny zanet, tak moc nevim k cemu se priklonit a ted to nechci riskovat..

dazyl
autor
7. srp 2024

@anniej achjo. 😕 3tydny je jeste dlouha doba, tak snad to nejak vydrzim. Spis se bojim, ze z toho mezitim vznikne neco horsiho.. kazdopadne dekuju moc!

hojda
7. srp 2024

@dazyl tak chladit. Mrazenou zeleninu do uterky.

anniej
8. srp 2024

@dazyl Jo, ono se to zdá, že 3 týdny jsou moc, ale neboj, 3 týdny Tě to nejspíš bude děsně s.at, ale pokud Tě ještě nebolí zub, tak to vydrží, sem tam Ti to praskne a ten hnis vyteče. Je to hnus, já vim 😅 Ale neboj, kdybys nešla půl roku, tak to bude větší průser. Zatím to zkus mírnit brufenem a tím ledováním, jak Ti tu radí. Držím palce.

levandule_k
8. srp 2024

Vzhledem k tomu, že se k dr. dostaneš až za 3 týdny, můžeš zkusit babskou radu, cucat hřebíček, má antibakteriální účinky. (Teda pokud nejsi alergická na něj.)