Holky máte tu některá paradentozu,nebo měla jste jí některá prosím?
jak se léčí?už se mi kývou i zuby a zubaře nemám a ani neseženu.
mamka mi říkala,že když mám paradentozu,tak dostanu první klapačky zdarma,je to pravda?
njn 4 děti,kojím půl roku,tak co bych chtěla,vápník někde mno ☹
mám panickou hrůzu ze zubařů,je možné se někde na zubní pohotovosti,nebo někde domluvit,že by mi ty zuby vytrhali v narkoze?
nebudu muset skrz toho,zastavovat laktaci?chci kojit co nejdýl a doufám,že to vydrží a budu si je moct nechat vytrhat až po ukončení laktace.děkuji za rady a Vaše zkušenosti.
To budete chodit bez zubů?
Zubař se najít dá, chce to obvolávat.
TVL mamka říkala... tak jestli mamča vystudovala medicínu o.k., ale asi bych v první řadě o chrup pečovala, nemuselo to zajít tak daleko.
Dneska je zubařina úplně někde jinde, chodím si tam odpočinout, nic mě tam nebolí a ani není nepříjemné.
Dnes se i hodně přihlíží k tomu jestli ste nezanedbavala pravidelné kontroly, jinak najít zubaře jde, jinak navštívit parodontologa a dentalni hygienu, většinou spolu stejně spolupracují
Mamce dr obnažil všechny krčky a zacementoval, že to prý výrazně pomůže. určitě si někoho najdi, je škoda o zuby přijít
To by jsi si nechala vytrhnout zuby jen kvůli tomu že nemáš zubaře? Je to sice těžký ale zubař se sehnat da. Mne hodně pomohla zubní pasta paradontax a ústní voda. Ted mi doktor řezal přední uzdicku ,protože mi stahovala dáseň u zubů.Opravdu by to chtělo najít zubaře a chodit pravidelně. Aby jsi o ty zuby nepřišla.
Jako mít ve třiceti letech klapačky, to je docela síla. Navíc jsem slyšela, že na klapačky zdarma má nárok jen člověk, co chodí na pravidelné kontroly dvakrát ročně k zubaři. Zubař se sehnat dá vždy a když je problém, tak se jde obrátit na svou pojišťovnu a ta by měla problém pomoct řešit. Panický strach není omluva. Mám kamarádku, co bere před návštěvou zubaře Lexaurin na doporučení lékaře. Zubař + dentální hygiena by v dnešní době měla být samozřejmostí. Takže být tebou, obrátím se na svojí zdravotní pojišťovnu, ať pomůže sehnat zubaře, když ty sama nejsi schopna ho najít a ten pak sám určí jak dál postupovat. Určitě bych nejezdila na pohotovost, aby mi vytrhali zuby.
Tzv klapacky jsou na pojišťovnu až od 55let věku. Bez ohledu na to, zda máš stomatologa, je potřeba navštívit paradontika, který zhodnotí stav. Mě se kyvou spodní zuby od řezáků po stoličky, ale to také tím, že mám mělké patro. Paradentozu mi potvrdila dentalni hygienistka, přede dvěma lety jsem měla úbytek na čelisti 6mm. Teď je to drobet lepší, ale stejně mě nemine návštěva odborníka. Sestra byla před lety a v podstatě jí paní zachránila zuby (ale nebyla to procházka růžovým sadem)
@terezanovotna30 pojišťovna mě poslala k sipku, hledala jsem před web ulekare.cz
děkuji,nejblíž volný zubař je od nás 100km,nebo kolik.až v Olomouci,v Ostravě se horko těžko nějaký zubař najde.pojišťovna mě už kdysi poslala k šípku... a děkuji,vyzkouším teda tu zubní pastu paradontax a ústní vodu.snad toto aspoň pomůže.jsem moc ráda,že mé děti mají zubaře.. přes babičku... mě ta paní zubařka nevezme,protože nemá volné místo,ale děti naštěstí vzala... a vezme i další.
@martt jakou ústní vodu prosím používáš?
Někdy nestačím zírat, co se tady najde odborníků a zaručených informací 😀 třeba že klapačky jen když chodíš pravidelně k zubaři nebo od 55 let...jsem od fochu, takže zubní náhrady jsou na pojišťovnu od jakéhokoli věku, ale musíš najít někoho,kdo ti je udělá, tzn. zubaře. Kolikrát se dá se stomatologem domluvit, že pokud jsou zuby opravdu na vytrhnutí a je indikována celková zubní náhrada, tak že zuby vytrhá, protézu na pojišťovnu udělá ( tu základní) a zdarec, ale najít takového samaritána bude trošku kumšt. Každopádně základ je čistý zub, nepomohou ani pasty ani ústní vody. Samozřejmě mohou být trošku napomocny, ale samospásné to není. Nejlépe uděláte,když si najdete dentální hygienistku ( ano, zaplatíte si to ) zuby vám vyčistí od zubního kamene, naučí vás se o zuby starat, používat správné pomůcky a třeba to nakonec k náhradě v tam mladém věku nepovede. To že se zub viklá, neznamená nutně, že musí ven, co já jsem viděla viklajicich se zubů, které po absolvování několika návštěv na dentální hygieně anapravení domácí ústní hygieny, zpevnily.jde to jen to stojí čas, peníze a úsilí.
@dagmaris děkuji moc za vysvětlení 🙂 zkusím si někde najít tu dentální hygienu..
mno,ale nevím zda v Ostravě seženu?když ani zubaře tady volného nemáme ☹ ☹
mno ten zub,mi tam drží na vlásku,podle mě vypadne dnes nebo zítra.před cca 5 dny se mi nahoře u dásni na tom zubu udělala díra a dnes se totálně začal viklat a fakt se drží jen na vlásku ☹ ☹ naštěstí to je zatím jen ten jeden zub,ale raději si budu snažit si najít tu dentální hygienu a snad těch pár zubů co ještě mám,se mi podaří zachránit ☹ nemám skoro žádné stoličky,jen fakt pár,ty přední zuby mám zatím všechny,než mi ten jeden co se viklá vypadne.
Kamarádka sehnala v Ostravě. Nevím koho, ale sehnala. Zkuste obvolat. Jinak v Opavě bere Tredeek. Takže není pravda, že musíte do Olomouce. Do Opavy jezdí z Ostravy vlak, tak to není problém, i kdyby auto nebylo. Já mám dědičnou paradentózu po rodičích. Mám ji potvrzenou cca od 14 let. K zubní chodím pravidelně co půl roku, dentální hygiena taky a paradentolog 1x za rok. Používám mezizubní kartáčky a jsem maximálně spokojená s Laculatem. Když už planujete klapačky, tak si zjistěte zda vám budou sedět. Často nesedí, tlačí a padají. Takže jsou spíš na obtíž a nenosí se.😔
Za každý zub stojí za to bojovat... hlavně ve spodní čelisti... protože kdyby došlo na protézu tak horní drží jakoby podtlakem na patře, ale dole nemá ta protéza kde držet a nenajite se pořádně nebo velice špatně, tak je dobré tam aspoň pár zubů mít, byť jenom jeden nebo dva, kde se ta protéza uchytí takovýma háčkama a drží tam daleko lépe. Držím palce abyste našla i toho zubaře...s hygienistkou si myslím ani v Ostravě takový problém nebude.
@vaju jé děkuji 🙂 v pondělí si k tomu panu doktorovi zavolám,chodíte k němu prosím?je to super doktor? 🙂 do Opavy,to mám docela kousek a mám i auto 🙂 🙂 jako klapačky nechci,byla bych ráda,kdyby mi ty zuby opravili 🙂 🙂 a děkuji,vyzkouším i ten Laculat 🙂 🙂. a co Vám prosím s tou paradentozou dělají u zubaře?fakt mám panickou hrůzu :-O vždy jak sedím v křesle tak brečím ☹ ale za to abych jsem si zachránila zuby,to chození k zubaři stojí.
@dagmaris děkuji moc 🙂 mno chci za ně bojovat,ale jak jsem se na pohotovosti v Ov dozvěděla od lidí co tam chodili,že nejbližší zubař co přibírá je v Olomouci,tak jsem vše zahodila,vím moc dobře,že v Ov nikdo nepřijímá,ale fakt mě odradilo,že bych jezdila k zubaři až do Olomouce.
Ustni vodu používám paradontax nebo elmex. Mne se odhalují krčky a na to mi paní doktorky poradila po vycisteni zubu potírat 2× týdne elmex gelem .
@dagmaris odborník nejsem, píšu, že "jsem někde slyšela" 😄. Jelikož mám hubu plnou zubů, tak se o to podrobně nezajímám.
A jako chápu, že kolikrát si člověk nevybere a stejně o ty zuby přijde, ale v tomhle případě mi to zavání dost zanedbanou péčí. Ale třeba se šeredně mejlím.
@amazonkajanik vidíš to, dneska aby člověk dělal pátracího psa. Vím, že zubaři jsou všeobecně problém, ale hlavně, že jsi našla 🙂 .
Ne tam přímo nechodím, ale slyšela jsem, že jsou dobří, tak zkuste. Já vždy říkám, že zuby jsou zlo. Tolik starostí a problémů. Já se vždy v křesle třepu, jak ratlík. Občas mi slza ukápne taky. Vždy si vše nechám opíchat, takže to nebolí, ale ty nervy jedou. Kontroluje mi to a čistí mi zuby pomocí laseru, to bolí neskutečně, ale prý to pomáhá. Na zubní hygieně mi vždy zuby vyčistí a jsou pak bělejší.😬
@terezanovotna30 našla A těžce drahou a neochotnou. Vrtala mi zub na 3místech bez umrtvení (včetně krčku i přes to,že jsem o anestezii požádala) nakonec mě vzala jako akutní případ doktorka nedaleko od nás, páč mě tahle vyškrtla,když jsem se zmínila, že se pokusím sehnat někoho jiného (neměla jsem na to,platit za jeden kanálek 1tis.😟) ale musela jsem skončit na pohotovosti se zánětem dásní. O paradontikovi vím dlouho, jen je dlouhá čekací lhůta. A dentalni hygiena je dnes běžná věc, jen nesmí být bez následného ošetření zubaře (odbrousila mi krytí na krčku , který neměl dlouho kdo opravit)
@martt zkus gum paroex ,tu mi doporučil táta a jemu dentální hygienistka 😉
@vaju kdysi mi bylo řečeno (od hygienistky) že dědičná paradentoza neexistuje, jen špatný návyk při čištění zubů 😟
V podstatě si paradentozu neneseme automaticky, ať děláme,.co děláme, ale prostě stačí zanedbat něco v čištění a už to lítá. Ale věřím tomu 50/50, když vidím naše, nebo mého chlapa a jeho matku ...
@amazonkajanik ono je to možné. Bohužel ještě patřím do generace, kdy se zuby začaly čistit až s druhými a měli jsme komunistickou zubařku, která na mé zuby kašlala. Potom přišla mladší a vše vysvětlila. Od ní jsem o paradentóze slyšela poprvé(v mém případě). U syna nechci nic zanedbat a nechci, ať má stejné problémy a starosti. Tak snad to opravdu dědičné není.🙏🏻
@amazonkajanik genetická informace tzv. dědění paradentózy je třeba tak 2% ..to co je dědičné jsou špatné návyky, špatná technika čištění zubů ( rodiče nás to špatně učí nebo neučí vůbec, nechají si i velmi malé děti ať si zuby čistí samy) spoléháníí se na přípravky ...to je ten důvod proč se vám zdá, že je to dědičné.. protože špatnou nebo nedostatečnou péči si vyrobíte stejný problém
@dagmaris tak je to tak, jak říkala hygienistka
A jak jsi na tom finančně? Protože lze zachránit, ale je to finančně náročné. Klapačky, na ty sice máš nárok co nějakou dobu grátis, ale jako vážně, bys to chtěla?
V první řadě je třeba jít na dentální hygienu, počítej tak 1000kc+ za jednu návštěvu. Pokud zuby jsou ve špatném stavu, tak těch návštěv bude třeba víc. Na dentální hygieně by Ti mohli dát žádanku k paradantelogovi. Zubaři často neberou, ale Ti, co jsou paradontologové berou stále, když je žádanka od zubaře, když nemáš zubaře, možná by to šlo právě přes tu dentální hygienu. Jinak krom vápníku potřebuješ i vitamíny.
A dentální hygiena není jednorázová záležitost, ale 1 za půl roku 😉 ale některé ZP už dávají na dentální hygienu příspěvky
Ústní voda a pasty neřeší problém, můžou trochu pomoci, ale nic extra nezvládnou. Doporučuji ústní vodu paroex a gel paroex.
Objednej se k nějakému paradontologovi, nemusíš nutně o chrup hned přijít. Ale prezentuje to tedy péči o zuby, což vzhledem k tomu, že ani nechodíš k zubaři, nevím, jestli jsi schopná.