Zubařka mi zničila zuby. Zažil někdo něco podobného?

martien90
7. zář 2022

Dobrý den,
Je mi 25 let. Od mala jsem chodila 2x ročně na kontroly k zubari. Bohužel můj šikovný zubar odešel do duchodu a cca v 19 jsem si našla jiného. Chodila jsem tam 4 roky, nebyla jsem spokojena, ale nemohla jsem si finančně dovolit soukromou kliniku. Zubarka ani nevěděla, co mne kde boli, umrtvila mi 3 zdrave zuby zbytecne, nedelala ani rtg, proste katastrofa. Teď mám lepší práci, nasetrene peníze a v červnu jsem šla tedy do Prahy k novému zubari. Verdikt byl priserny. Musel mi vytrhnout dolní sedmicku, protože zubarka navrtala skleněný cep až do kořene, takže vznikl zánět a Vacek až do kosti. Další zub mi musel umrtvit kvůli hlubokému kazu, 4 vyplne musel předělat.. Jsem z toho hrozné nešťastná. Nikdy jsem nezazila bolesti zubu, nemela jsem problémy, občas nějaký kaz.. a nakonec mám takhle mladá 4 mrtvé zuby a jeden mi chybí.. Teď mi čekají ještě 3 korunky, zvažují implantát na tu dolní sedmicku.. a cenově je to také náročné..ale za zuby mi to rozhodne stojí.. spis mám vztek, ze mám takhle zničené zuby a to mi není ani 30..
Zažil jste někdo něco podobného? Kolik třeba mate vy mrtvých zubu?

treasurka
7. zář 2022

@martien90 Takovouhle hrůzu ne, ale jsem přesvědčená, že mi moje zubařka prováděla výkony na zdravých zubech. Chodila jsem k ní od puberty do cca 28let. Pokaždé mi našla několik kazů, vrtala, převrtávala, nadávala mi do čuňat, co se o zuby nestará, že chlemtám colu a td. Pak jsem přešla k jinému, po deseti letech, čtyřech těhotenstvích kazů 0. Rentgeny mi dělá, nic mě nebolí, stravuju se stejně, čistím stejně. Tak co si o tom mám myslet...

jana_zofie
7. zář 2022

@treasurka mam to stejne. Mne jako decku prevrtavala plomby a kazy snad kazdou kontrolu. Od osmnacti jsem k ni nechodila a v pětadvaceti, kdyz mi vypadla plomba, jsem si nasla noveho zubare. Svete div se, za tech sedm let mi nepribyl ani jeden kaz, jen opravil tu vypadlou plombu a pak jeste jednu. Rentgeny dela taky.

martiniquest
7. zář 2022

Ano, ja mela taky udesnou zubarku a nova po ni prevrtavala vsechny vyplne. Amalgam se ji vzdy rozprsknul na tricko. Ale mam pouze vyplne, zuby mam vsechny a vsechny zive.

kacka1994
7. zář 2022

Já jsem na tom podobně, umřelo mi několik zubů... jeden po druhém, jenom kvůli kazu pod plombou, které zubařka zanedbala... u druhé jsem nechala několik desítek tisícek tisíc a stejná písnička. Pod každou plombou kaz, včetně korunky je vše potřeba předělat a v jedněch špatně ošetřených kanálkách mám dokonce ponechané nástroje 😤

sasbu
7. zář 2022

Manžel zas měl zubařku, co mu vykládala jak se krásně stará o zuby. Skoro nikdy mu nic nedělala a teď přešel k jiné mladé
zubařce a katastrofa. Měl skoro paradentózu, 6 kazů, co bude postupně spravovat

cherie24
7. zář 2022

@martien90 já jsem měla taky příšernou zubařku, zuby to naštěstí přežily všechny, ale po návštěvě jiné kliniky a prvním rtg zubů ve 24 letech, tisíce jen lítají. Pod každou plombou kaz, několik nových vnitřních, teď jsem byla na předělávce zubu a nechala jsem tam 7500. V 16ti se mi zlomil zub a moje doktorka to jen zamázla amalgámem, že se to občas stane 🤦 Kaz jsem měla už těsně u nervu, takže řešeno na poslední chvíli, jinak už jsem byla taky bez zubu. Mám půlku zubu přistavěnou novou. Spravovali to přes 2 hodiny. 🙂Jako řešit to na mateřské, fakt pecka, jak časově tak finančně. 👌 Mému bráchovi ta samá doktorka umrtvila zub už v 15ti, načež se mu měsíc na to rozlomil. Na té samé klinice, kam teď chodím, byl na několikrát a nějak mu ho ještě daly dokupy, aby neměl v 16ti už korunku.

petramana
7. zář 2022

prosim vas, jak se na snimku rtg poznaji kazy? moje zubarka mi delala rtg snimek a z neho poznala kaz - zub mi prijde jako ostatni, nicim jiny kdyz tak na ten snimek koukam...

malenka3
7. zář 2022

Už jsem to tu někde psala, to, co mám za sebou, jen tak někdo bohužel nepřekoná. Ve 24 jsem s bolestí zubu změnila zubařku, když mi říkala, že je zub ok. Nová mi poprvé v životě udělala rtg. Verdikt byl nemilosrdný - žádný zdravý zub, 5 zubů okamžitě na umrtvení. Práce minimálně na půl roku, odhad na desetitisíce. To bylo před 16 lety. Připadala jsem si jak špína, co si neumí čistit zuby. To, že jsem chodila k zubařce, mi ta nová skoro nevěřila. Po prvním zákroku lékařka zjistila, že mi nezabírají injekce na bolest a když mi píchala 3 najednou na váhu 50 kilo, nemohla tomu uvěřit, že to pořád bolí.
4 roky trvalo, než tenhle Saigon dala dohromady. Protože jak se to spravovalo pomalu (některý zub i na tři návštěvy), kazily se další a další. S ohledem na několik faktorů, proč ty zuby se kazí dál, byť ne tak intenzivně, mám za posledních 16 let skóre u doktorky asi 150 návštěv, 27 zubů v puse, z toho 2 implantáty, asi 8 mrtvých zubů, vedle implantátů 5 korunek, žádný zub, který není plombovaný. 5x ošetření v analgosedaci. A utraceno už přes cca 400 tisíc za těch 16 let. Naposledy 50 tisíc za implantát spodní šestky (od extrakce, kalcifikačních vložek, augmentace kosti, implantátu až po celokeramickou korunku).
A nespočet bolesti. Přesto děkuju své zubařce, že má se mnou takovou trpělivost, jsem její jeden ze dvou nejextrémnějších pacientů.
Přeju ti, ať zdárně dokončíš nápravu chrupu a nečeká tě moje cesta, která je nekonečná, byť už ne tak hrbolatá. Předpokládám, že návštěvu zubní hygieny už za sebou máš. Mezizubní kartáčky, nitě, jednosvazkový kartáček, detektory plaku, to vše je u mě nutný standard.

malenka3
7. zář 2022

@petramana na rtg jsou taková šedá pole, ale já to taky nedokážu u těch malých poznat, i když mám bohaté zkušenosti.

emamaira
7. zář 2022

@malenka3 můžu se zeptat, jak se tohle může stát? Nějak přirozeně nekvalitní zuby?

drakenn
7. zář 2022

Mě školní zubařka v osmé třídě na rozloučenou vyvrtala 2 zdravé zuby. Od té doby nic, zuby zdravé, nepřibyla žádná plomba!! Je to už 26 let. Nebýt ji, nemám dodnes nic vrtaného. Mám je na dolních sestkach, klasický amalgám. Vypadá to hrozně v dnešní dobe! Ale když jsem je u 2 zubařů chtěla vyměnit za bílé výplně, nechtěli.. prý zubařka aspoň odvedla dobrou práci, plomby drží, nechtěli do toho jít

malenka3
7. zář 2022

@emamaira sled několika událostí. Vyvrcholilo to zanedbanou péčí zubařky, bez rtg nemohla vidět mezizubní kazy, takže mi říkala léta, že mám zuby ok. Bolet začaly, až když už byly na umrtvení.
No a prvopočáty jsou dávné. Genetická predispozice (po obou rodičích) k oslabené sklovině a tomu, že kaz se prostě udělá rychleji než jinému. Do 2 let trvale ATB tetracykliny, peniciliny a různé podobné shity, které bohužel mají na zakládání druhých zubů velký vliv. A v neposlední řadě malá pusa, křivé zuby přes sebe, malé mezizubní prostory, které se při nejlepší vůli nedají nikdy vyčistit na 100 %. (Ortodoncii zanedbala, resp. se na ni vykašlala matka a teď už to pro mě není moc možné).
Takže asi tak 🥺Proto je to nekončící boj, ale každá preventivka bez kazu je pro mě obrovská výhra.

katule1990
7. zář 2022

@martien90 Nezazila jsem takovouhle hruzu, ale moje detska zubarka mi na kazdy navsteve rikala, ze mam zuby zdravy. Chodila jem poctive kazdy pulrok. Kdyz jsem v 18 presla k jinemu zubari, zjistil mi asi 5 zanedbanych kazu a spravoval to na nekolikrat. Nechapu, jak je tohle mozny 🤦.

lenkalubina
7. zář 2022

Já teda problémy se zubama měla dost už od 8 třídy.. mám tak 3/4 zubů mrtvých...je pravda,že jedna zubarka má to úplně kaslala a další se snažila dát to do pořádku...něco už bohužel nešlo..loni jsem měla tak šílené záněty,že mi musela vytrhnout 3 zuby..navíc já nesnesu korunky,takže teď mi bude dělat mustek🤷‍♀️

danca9257
7. zář 2022

Me ted zubarka vyloženě ZPRASILA přední zuby jedničku a dvojku🤦🏻‍♀️ měla jsem na každým zubů tečku kaz. Zuby mi rozvrtala a dala plomby, jenže jak ty plomby udělala je šílený 🤦🏻‍♀️ani to nezbrousila do hladka a ani nevylestila. Mám problém se ted před nekym usmát 🤦🏻‍♀️Takze sháním jinyho zubaře aby mi to po ní předělal. A věřím, že až to uvidí jiný zubař tak rekne hned, ze tohle je odflaknuta práce.
Oba zuby měla hotový do pár minut🤦🏻‍♀️ a ja jeste za tu prasarnu zaplatila 3400.
A ještě dodávám, že nepoužila ani rukavice😏🤦🏻‍♀️😳

oliver11
9. zář 2022

Tak se přidám. Zubařka která je stále pořád (moje) zubařka každý kaz odvrtala dala provizorní plombu, která vypadla než jsem od ní dojedla domů. Další práce za tři měsíce a opět stejně, dovycistit provizorní a do hodiny venku. Když už dala bílou stálou, do dvou týdnů venku. Reklamovala jsem u ní a bylo mi řečeno, že jsem nedodržela pozakrokovy režim nejíst. (Nejedla jsem týden kvůli bolesti). Výsledek, jeden zub venku na pohotovosti po bolestech, že jsem lezla po zdi, a tři otevřené! Hledám si novou zubařku/ře ale pojišťovna mi sdělila, že zubařku mám, tak ať jsem ráda. Už se dva roky neusmivam 😥

ruzovyjednorozec77
9. zář 2022

Ja chodila do 20 k zubarce, která nedelala nic. Prý je kaz esteticky a z této "estetiky" se mi kazy rozlezly snad všude. Ja mam teda ke kazivosti sklony a taky jsem neměla zrovna nejlepší techniku čištění (ačkoli jsem si od mala sama čistila i 3x denne zuby ). Když mi udělala už jednou plombu, tak prakticky vydržela aai 30 minut než jsem dosla domu 🤣. Nová zubarka me davala do kupy rok. Ale taky nejsem úplně spokojená. Osmicky místo trhani zaplombovala a ja se desim kdy tam chytnu nějaký zánět a budu trpět 🤦‍♀️.

pani_haf
9. zář 2022

@malenka3 dobrý den, zda se, ze jsem na tom podobne…teď zrovna čekám na vložení impl valecku, abych se dodelala nového zubu a mohla se v klidu najist…na druhé straně mi taktéž chybí zub, to proběhne augmentace a když to tělo přijme, tak i implantát…trapim se už dlouho, chodím na kliniku, kde mi zuby pomalu opravuji, ale je to stres…40 let a zuby jako kdybych byla spindira…

malenka3
9. zář 2022

@pani_haf držím palce, ať je to co nejmíň bolesti a je to rychle hotový. Zuby umí být zoufalství 🥴

pani_haf
9. zář 2022

@malenka3 děkuji, je to někdy peklo, ale počítám, ze příští rok už bude lip. Vám taky hodně zdaru a krásný úsměv 🍀

maxulekapcule
10. zář 2022

To jsi dopadla ještě dobře. Mě zubař předělával komplet celou hubu a to mám jedinou stoličku bez plomby. Porad jsem k ní chodila, ze mam nějaký divný díry v zubech a ona mi tvrdila, ze se mi jen rozestupují zuby, pravda byla taková,ze kazy byly takové, ze jsem tam strčila jazyk 🤣 nova zubařka mi to dávala rok dohromady

martinka0209
10. zář 2022

Já měla taky děsnou zubařku ,zuby sice uměla spravit ,ale to chování děs,žádná empatie ,zuby mi vrtala bez umrtvení,když mi tekly slzy samovolně,to se mi stává pořád u zubaře nic mně neboli ,ale začne mně slzit oko,tak mi řekne ,kolik mi je,že jsem jak mimino,teď mám jinou a super úžasná empatická doktorka,jinak už mám taky vytěženou sedmičku a hodně blomb,už jsem si začala čistit mezizubnimi kartáčky,tak jsem zvědavá ,před tim jsem to dost flakala

terkync
10. zář 2022

No mám už třetího zubaře. První byla katastrofa a bohužel od dětství až do 18. Údajně nikdy žádný kaz a problém. Je tedy pravda že mě zuby nikdy netrápily kromě rovnátek v pubertě. Druhý doktor byl sice fajn, ale odešel do důchodu. Nikde jinde poblíž nás nevzali, jezdíme i s dětmi 60km do soukromé a tam to lítá každou navstevu. Za poslední dva roky opraveny 4 kazy a jeden krček nějak zaplacal něčím. A další dva malé kazy vzadu čekají na opravu. Zatím sem na 10tis. Řekla bych že čistím mnohem lépe než dřív, mám nespočet kartáčků a různých jiných pí*ovin. A stejně se dělají a vidět jsou jen na rtg. Co mi vyrasili moudraky v mojí malé hubě, zuby se nahnacaly na sebe a je problem dočistit mezizubní prostory.
Taky se cítím na preventivkach jak nějaká špína co se nestará o zuby. Děti to samé. Jediné čím se uklidňuji, že se to řeší včas, než by člověk přišel o zuby úplně.
Jinak citlivý nějaký zub, bolavé dásně mám přesně od té doby, co se v tom někdo rýpe a co je víc čistím různými způsoby 🙈 jediné plus, netvoří se mi zubni kámen na spodních zubech vzadu.
Každopádně sem se až do těch cca 20 let kasala, jak mám zdravé zuby, bez kazů a problémů...

miia90
10. zář 2022

My máme taky hroznou zubařku. Chodíme k ní celý život a celá rodina. Ty útrapy s ní by vyšly na román. Mamce vrtala zdravý zub, protože se špatně podívala. Staré plomby nerentgenuje. Teď se mi kvůli tomu ulomil zub. Dala mi bílou plombu za draho a mám to uděláne jako by mi to dělal zedník z vesnice. Moje segra u ní získala doslova fobii ze zubaře. Přešla k soukromému, a ten jak viděl tu její práci, tak řekl, že je to katastrofa. Oprava zubů ji bude stát min. 30 tisíc. U nás je to hlavně tím, že zubařka má snad už 80 let a taky nestíhá. Objednává na 8 ráno a vy tam pak sedíte hodinu, než se zubařka uráčí dorazit a pak je ve skluzu a na všechno má pár minut. Bíle plomby vytvrzuje jenom jednou a když zub krvácí, tak plombuje i přes to. Já k ní raději chodím je jednou ročně. Sice mi vyvrtá kaz, ale zub o kterém jsem do té doby nevěděla zprasí tak, že bych si raději nechala ten kaz.

handulkak
10. zář 2022

Nám zase zubarka nikomu nenašla nikdy žádný😂🙈jen mě dělala jeden, kde jsem platila za bílou. A při odchodu kvůli změně bydliště nový dr našel úplně všem. 🙈
A mě nejvíc. Predelaval po ni i jednu bílou plombu, která ještě byla prý z půlky amalganova. 🙈

kajajaf
10. zář 2022

Mame rozvrtali zdravy zub uz pred 33 lety, ze pry kaz, kdyz je tehotna, tak nejaky musi mit. Nebyl,byl to zubni kamen. Od te doby se s tim zubem trapi, boli ji jen ten jeden. Pred asi 10 lety ji to nejaky doktor tak zprasil, ze na to dal blbou korunku. Porad ji to bolelo, tlacilo, stala asi 25 tisic. Uz ma fobii ze zubaru. Nedavno se ji kus te korunky nejal odlomil a svete div se, od te doby ji to prestalo bolet a k zubari se boji. Vzdycky jen na prohlidku, odmitla uz preventivni trhani vsech osmicek. Pry ze se stejne vsem zkazi a lepsi je vytrhnout hned, nez budou delat problemy... to clovek nepochopi.

pani_haf
10. zář 2022

@martien90 mě rekla zubarka “vaše zuby, když se rozhodnou bolet, tak bolí”….bez komentáře…už jsem z ni nabyla dojem, ze to mám psychického původu. Na zubní klinice po sérii rentgenu a ct zjistili zanet dutin, mezizubni kaz, vacek pod zubem…

kometkak
10. zář 2022

Mojí mamce jedna zubařka před 15 lety zprasila snad všechny zuby tak, že o ně přišla. V životě neslyšla slovo rentgen, nebo umrtvení, problém trhala a hotovo. My máme perfektní zubařku. Na objednání nás bere včas, pokud má vrtat, hned se dotyčného ptá, jestli chce "opíchat", rentgen má svůj (na jednotlivé zuby i celou pusu) a kontroluje nám každý zub při sebemenším náznaku problému. Vše s námi konzultuje. Pokaždé nám udělá zubní kámen. Manželovi pravidelně kontroluje jeho nenarostlé osmičky. Jeho polouraženou jedničku spravila k nepoznání a už roky to drži. Pokud je třeba, objedná člověka třeba za dva měsíce znovu na kontrolu.. aby si byla jistá, jestli je vše ok. Já mám teda jeden mrtvý z mých asi 20 let a od té doby 15 let snad ani kaz. Ale zrovna v zubařích je šílený rozdíl.. U některých mi příjde, že to snad studovali na internetu.