Ahoj, myslíte, že tyto znaménka můžou být způsobené hormonální změnou nebo raději zajít na kožní? Poprvé jsem si jich všimla když jsem začala kojit dceru (2 roky), pak jsem si toho přestala všímat, myslela jsem že je to kvůli kojení a hormonům. Teď kojím syna (4 měsíce) a včera jsem koukala, že jich mám čím dál víc 🤔 děkuji za odpovědi
@lv děkuji za uklidnění 😊 ale stará si tedy ještě nepřijdu 😁😁
@dududamart já tedy taky ne, když se mi ty mrchy starecky udelaly ve 30 letech
Taky jich mám spoustu a dělají se další a na kožním mi řekla, že to jsou stařecke bradavice.
Taky se pridavam mezi stare 😁
Mě se to začalo dělat v 22 letech 😁😁 to už jsem na tom hodně špatně 😁
Manželovi se to v posledních letech taky vyselo...mně pro změnu po těhotenstvích a porodech vyskákaly "jahodová znamínka" 🙄
Je to příznak něčeho vážného nebo stačí nějaký krém?
@marketanova příznak stárnutí kůže. Nezmizi po krému, masti, dají se odstranit seškrabnutím u dermatologa.
@lv @dududamart dobrý den, vím, že diskuze už je staršího data, ale chtěla bych se zeptat, máte tyto pihy mírně vystouplé? Mě se vysely po břiše, jsou teda zatím maličké,ale vypadá to jako by na té kůži bylo něco přilepeného,prostě mírně vystouplá světle hnědá tečka. Vy už s odstupem času můžete říct, jak rychle přibývají a zvětšují se?
@lv já právě úplně nevím,jak dlouho je tam mám . Jestli tam byly už po porodu nebo se udělaly až dýl,ale všimat jsem si jich začala letos v únoru. Napočítala jsem jich kolem 30 na jedné straně hrudníku a kolem 20 na druhé, ale od té doby se některé rozhodně o něco zvýraznily(i když si říkám,že v létě se zvýrazní všechny pihy...). A hlavně mám i pocit, že jich je o trochu víc, ale dřív jsem to tak nezkoumala,takže je možné ,že tam byly jen jsem to neřešila . Ale po přečtení příspěvků výše, kde píšete , že jich můžou být i stovky si říkám, že to asi nebude až tak neobvyklé. Já měla hlavně strach, aby to nebylo nějak nakažlivé, třeba nějaké bradavičky, co by ode mě mohl někdo chytit
@lv @lv jé, a teď jsem si všimla,že jsem Vás oslovila i v jiné diskuzi ohledně skvrn na hřbetech rukou, nejspíš také věkem podmíněné, i když je mi lehce přes 30. Jinak děkuji za Vaši trpělivost, člověk se nemá tak docela běžně koho zeptat, nebo je mi hloupé od někoho vyzvídat ,jestli to náhodou taky nemá a co s tím. Na to jsou tyto diskuze šikovné.
@lv ještě naposledy se zeptám,pak už Vás nebudu otravovat. Když se Vám začaly dělat, udělaly se hned v takové velikosti v jaké pak zůstaly, nebo se nejprve udělá malá tečka, která vyroste a ztmavne?(Viděla jsem na netu obrázky, kde byly třeba 1cm velké , tmavé a jako strup).A máte je i jinde po těle, třeba na zádech nebo nohou?
@pariri nejsem autorka, ale mohu sdílet vlastní zkušenost. Ve 42 letech jich mám hodně - od prsou až ke spodnímu břichu, na zádech jich mám méně, ale na můj vkus stále dost. Pár jich mám i na krku. Ostatní části těla zatím ok. Některé jsou jen mírně vystouplé nad kůží, některé jdou až do tvaru fibromů. Odstraňování se platí, přičemž pod jeden poplatek se vejde nula nula prd kusů. Na pojišťovnu jsou lékaři ochotni napsat pouze ty vystouplé, co překáží v oblasti podprsenky a hrozí tak jejich zatržení. Kdybych si je měla nechat všechny odstranit, tak bych se nikdy nedoplatila. A co se týká velikosti, tak některé byly maličké a narostly, jiné zůstávají maličké a jiné zabíraly rovnou větší plochu...
@miryp děkuji za odpověď , přibývají stále? Já už to nevydržela a zajela jsem na kožní, kde mi řekli, že je to tohle stařecké tentononc. No ale jak už jsem kolikátý měsíc v nejistotě nevěděla co to je , tak i teď když to vím, mám pochybnosti ,jestli to je opravdu ono a nemůžu se zbavit blbého pocitu, že by to mohly chytit třeba děti, kdyby použily můj ručník 🙄.
No,asi bych měla začít přemýšlet pozitivně, věřit, že kožní pozná,o co se jedná a přestat to řešit. Předpokládám, že Vás to v životě nijak neomezuje a neobtežuje a když,tak jen z estetického pohledu, což by byla snesitelná varianta.
@pariri ano, v posledních dvou letech přibývají rychlostí blesku. Teď zkouším užívat homeopatika a potírat to tinkturou z túje, což doporučovali v jedné lékárně jako přírodní cestu, jak to zastavit, tak uvidím, jestli to po čase někam povede. Nakažlivé v tomto smyslu to určitě není, manžel se mnou je 23 let a minimálně 18 let už se s tím potýkám a on je čistý, stejně tak jsou čisté i naše děti 😉
Život to neomezuje, ty které mi zasahovaly do spodního prádla a hrozilo stržení, jsem si nechala odstranit na kožním. Jen z estetického hlediska to prostě není nic moc. Ale tím, že je to pod oblečením, tak mě to nějak nedeptá.
@miryp děkuji za Vaše odpovědi, moc mi pomáhá si přečíst, že je to asi častější než jsem si třeba myslela. Uvidíme,jak to bude pokračovat u mě, koukala jsem , že mám takové drobotiny i na boku, na záda si nevidím, v zrcadle nejsou patrné,takže taky dobře. Já mám pak tendenci nad vším moc přemýšlet, to je můj největší problém. Nedokážu to jen tak hodit za hlavu a říct si , nech to bejt. Každopádně jsem ráda , že je to především kosmetický problém, přečíst si, že u Vás to krom Vás nikdo nemá mě taky dost uklidnilo,já se poslední 4mesice pořád hlídala 🙄,asi jsem si s tím měla zajít dřív. nedovedu si teda úplně představit,jak moc nahusto můžou být, obrázky na netu jsou takové, že mají jednu skvrnu na druhé,takže si asi zkusím pročíst něco o té tinktuře,abych to případně v začátku podchytila.
Taky se hlásím do klubu. kdy se mi přesně začaly dělat ani nevím, tak nějak postupně přibývaly. Byla jsem předloni zkontrolovat znamínka a měla jsem 2 velké na zatýlku, ale dle doktorky to nebyly znamínka, ale ty stařecké bradavice. Že si mám zajít na laser. Jenže ten tu v okolí nikde nemáme a cena docela vysoká. Jsem si říkala, že vzadu na krku mi jizva nevadí. M chodil na kožní, kde to doktor jen seškrábne. Tak jsem šla k němu, rovnou mi obě seškrábl, plus pár dalších na břiše. Nejdřív prý udělám tady jedno, a pak tohle, ještě tohle - sestři, vemte těch náplastí víc 😀 nedávno jsem byla znovu, to se pustil do zad a naráz jich vzal snad 20. M ze mě odlepoval jednu náplast vedle druhé. Ještě mi dal urea mast, že mám ty ostatní mazat, tak uvidím, jestli to bude mít efekt.
@miryp dej pak vědět, jestli vidíš nějaké výsledky.
@betelgeuzz dám. Pokud nemáš nějaké autoimunitní onemocnění, můžeš se zkusit zaměřit i na posilování imunity, to prý také může ten výsev ovlivnit. U mě toto reálné není, takže tam efekt posoudit nemohu.
Mám úplně to samé, udělalo se ti to v 1.těhotenství, prsa a cely hrudnik v oblasti žeber. Dokopala jsem se na kožní teď, po 12 letech 🤩, je to seboroicka veruka, seboroicka keratoza, co se dela u starších osob (což mne nemalo vytocilo, zas mít něco extra, kruci). Jdu na odstranění.