Pěkný den, chtěla bych se zeptat na zkušenosti a tipy při nutnosti dodržovat žlučníkovou dietu. V říjnu mám plánovanou operaci. Že mám žlučové kameny vím sotva týden. Čtu kde co, jím opatrně a dost málo zatím. Bojím se. Mám za sebou tři záchvaty během asi 3 týdnů.
Můžete se prosím podělit o zkušenosti co jíst? Mám hroznou chuť na sladké, ale čokoláda, sušenky, kakao, sladké pečivo atd. se nesmí. Snížení tuků a vyřazení smažení, dochucovadel mi nevadí. Trochu problém mi dělá vzdát se některé zeleniny,ovoce, cibule..ale to je o zvyku.
Děkuji.
@fyii díky. Jogurty bílé i skyr mám ráda. Jako náhrada to na mě moc nefunguje. Ale aspoň něco. Musím si zvyknout.
Všechno vařím,dusim, vařím v páře. Naštěstí jsme nikdy vyloženě nesmazili. Ale trošku opéct na cibulce, másle, zeleninu,cokoliv,to mi bude chybět. A zvyknout si dávat si pořád pozor. Třeba na výletě a tak.
Já jsem teda taky po operaci ale asi ti moc neporadím, já šla akutně po tom, co jsem byla 3 dny na suchých rohlících, pak další asi 4 dny vůbec nic a poslední dva dny jsem nemohla už ani vodu😄
@andelka česnek a syrová cibule jsou obecně známé u žlučníkářů, ale zelenina a ovoce se nijak neomezuje 🤷🏼♀️ já jsem po prvním záchvatu nasadila dietu, ale ovoce a zeleninu jsem jedla normálně ještě před operací 🙂 bez slupek a jadérek je spíš šetřící dieta, když ti správně nepracuje celkově trávicí ústrojí, protože to jsou nestravitelné části, který se hůř zpracovává.....
Jedla jsem hlavne ovoce,zeleninu. Varene,dusene,pecene jak to jen slo. Maso kuřecí,ale ne smažené. Ale , pak jsem si dala indianka a v pohode. Pak jsem si dala rizek a v pohode. Ja mela zachvat treba jen z toho, ze jsem smazila rizky, z tech vyparu. A pak dalsi z obyčejneho leca. A posledni zachvat pred planovanou operaci,ale diky nemu akutka, byl z blbe žvýkačky. Jinak byly ty zachvaty spise nezavisle na jidle. Jo a bile pecivo mi vadilo. To co popisujes je spise bezezbytkova dieta. Vyhni se tucnym,smazenym,sladkym jídlům,cibule ,cesnek,pikantni jidla ci koreni a hodne soli. A davej si pozor i co pijes. Voda,caje jsou fajn. Jinak ty zachvaty bohuzel moc uz neovlivnis. Protoze,kdyz mas kamenama nacpany zlucnik ,ty proste nezmizi a ten žlučník drazdi ony. Dietu drzis jen proto aby zlucnik se jen moc nenamahal. Kdyby si mela zlucnik pouze podrážděny tak je uprava jidelnicku nutna pro uklidneni. A opravdu to umi. Ja to brala jako benefit,alespon jsem shodila kila po těhotenství. Kdyz se člověk boji neco snist aby pak nelezl po zdi, tak si tu kacenu proste rad odpusti. 🤭 Ale na ty kameny, muzes jist klidne bucky a nic a pak se napijes vody a zachvat jako blazen. Proste se to tam pohne a je vymalovano. Samozřejmě tomu clovek nechce jit naproti, takze zdrave jist a algifen v kabelce.
@klpoiu ach jo. Snad to ty dva měsíce vydržím. Zatím týden dobrý, ťuk ťuk. V práci nám dobře vaří, tak snad to přežiju. Budu dávat pozor, kdyžtak to vezmu domů dětem. Celý školní rok byl klid, chytlo mě to až o prázdninách, kdy jsem na životosprávu moc nedbala.
No a zhubnout potřebuju každopádně. I před operací se to hodí.
@andelka pridej bilkovinu, cotage chesse, recky jogurt do 3% tuku, skyre a nebudes mit chut na sladke..dej si po ranu snidane, svacina... jinak fakt omezit vse vyse psane, pac ty zachvaty jsou spatne..u nas to mel tata a vsechno se delalo na vode, misto jisky jen zahustit mouka s vodou atd. jako jde to pomerne dobre resit, je to o zvyku