Holky, nechci kvůli malému lítat jen tak po rtg. Utrpěla jsem prudký náraz na žebra. Hematom není, na pohmat klidná, ale silná bolest při určitém pohybu, poloze i nádechu. Kdo měl zkušenosti, je možné předpokládat zlomená žebra? Léčit se to dá stejně jen analgetiky a klidovým režimem a já jsem takový magor, že i s tímhle k doktorovi jen tak nepoběžím. Je fakt, že kdyby došlo k poranění plíce, byla bych na tom jinak, že. Pamatuji si, že brácha s tím chodil 3 měsíce a když fakt už blbě dýchal, tak dostal neschopenku kvůli dodržení toho klidového režimu, ale to mě s dítětem nehrozí, on vidí, že má mamka bolest, ale zvědavost je větší a nechá se vysadit, jenže ho tahám na levé straně a jedná se o levá žebra...
@verunnaj no ona naše spádová nemocnice není zrovna pro mne tou, které věřím, už mi jednou dost závažný problém zanedbaly. Chci znát zkušenosti jiných, v tomto ohledu jsem schopná se vyhojit sama. Fixace není možná, orgány evidentně poškozené nejsou ( jinak by mě dávno vezla rychlá). Neschopenku nepotřebuji. Udělají rtg, zjistí, že žebra zlomená jsou a postup bude stejný, jaký by mě napsal ten, který si tím prošel. max bych dostala léky na srážlivost, kvůli vnitřnímu hematomu (jsem takový laik v přednemocniční péči)
Na pohmat fakt v celé délce žebra nic nebolí? ani v místě, kde to bolí při tom pohybu? ... Neměla jsem zlomené žebro, jen paži, ale nedovedu si představit, že by to na dotek nebolelo... Naopak si dokážu představit, že po nárazu se "něco" "někam" hnulo a to, co tě bolí, je prostě sval, který je někam posunutý nebo v křeči..
Jinak u té paže bylo nejvýraznější, že některé pohyby prostě nešly udělat - jak sval neměl za co zabrat, tak to prostě nešlo bez ohledu na to, nakolik byl člověk ochoten ignorovat bolest.
Pořádně se prohmatej, pokud nikde neucítíš nic divného, tak budou naražená a to bolí taky slušně a bohužel celkem dlouho...
Moje mamka loni zakopla a blbě upadla (na odpadkovy kos), že má asi narazena žebra... no po telefonu se mi to nezdálo, bylo jí nic moc, nemohla se pořádně obléct (navíc ještě nosí 5kg psa že schodů a do schodu). Donutili jsme ji s manželem a vzali na pohotovost, verdikt byl 4 zlomená žebra. A jak píšeš, dostala jen analgetika a domů... ale aspoň nějaká silná.
Já spadla na čundru ve spánku z lavice, byla to malá výška ale i tak jsem měla prasklé žebro. K doktorovi jsem šla až po týdnu kdy jsem už naznala že dýchání by vážně bolet nemělo.
Měla jsem zlomená žebra (dokonce 3) a je to taková bolest, že bys lezla po zdi a už byla dávno na chirurgii. Máš to nejspíš naražené.
Nedávno mi přišel pán se třema zlomenýma žebra (týden stará zlomenina). Jediné, co jsem pro něj mohla udělat je, že jsem mu vytůnila analgezii a jasně jsme se domluvili co a jak a kdyby nestačilo, že se hned ozve a pořešíme to dál. Protože se zlomenýma žebrama (pokud to není vlající hrudník) se nic moc jinýho dělat nedá
@drep no nevím, tchán měl zlomená žebra v létě, volala jsem mu rychlou a dostal stahovací pás na tři týdny a nesměl bez něj vůbec být
@sudylichozrout ano taky myslím.. tchán měl zlomená dvě a fakt strašně křičel bolestí
@cilkat na pohmat právě nic, ale jak se pohnu, nebo se chci opřít, tak bolest. Ležet na zádech vůbec nehrozí...
@dashyyy o tom jsem si právě hledala co a jak a ovazovat se prý nemá, aby se neudělal zápal plic 🤔
odvezla ho rychlá a takhle mu to stáhli na pohotovosti, myslím ale že s tím nespal, nebo vím, že to občas sundával no, že to nosil hlavně, když se hýbal
@dashyyy no nevím, jsem intenzivista v traumacentru, takže zlomená žebra vídám často. Při zlomeném hrudníku se někdy musí zastabilizovat (pokud to člověk kvůli vlajícímu hrudníku neudýchá, resp. Je neuventilovatelný), jinak jsem v životě (11let klinické praxe) jinou stabilizaci neviděla.
Co bys chtěla slyšet.. prostě padej k doktorovi, 2 hodiny bez tebe zvládne, vyléčíš se dřív a ne, že budeš tři měsíce trpět a pak stejně přilezeš pro léky k dr a ještě dostaneš céres, že si nepřišla hned