Zdravotní problémy, psychika?

lilian2111
7. črc 2021

Ahoj, už asi ze zoufalství píšu sem.

Asi od října mě občas trápil občas naval, zamotání hlavy, zkrátka pocit jako na omdlení. Pocit nedodechnutí před spaním (už v těhotenství). Většinou po ovulaci mě zlobil žaludek. Věcný pocit hladu, když jsem se nenajedla bylo mi špatně.
Vše jsem to házela na hormony (porod 4/20). Kvůli těm věcným návalům (vždy když jsem vyšla ven, později i doma) jsem se zasekla doma. Bála jsem se už jít ven že omdlím atd. Vadilo mi vedro, jinak se mi začala motat děsně hlava a být mi slabo.
Návaly přestaly. Začal ten žaludek. Stále pocit na zvracení (našli mi žluč v žaludku na gastru) prý to může dělat to. Třeba 5dnů špatný, 2dny lepší. Ale já přemýšlím jestli to nemůže být buď hormonální (nejvíce zle mi bývá kolem ovulace a před ms a během ní. “Po” to většinou lehce přejde, blbě je mi i tak ale ne zdaleka tolik, ale zase se mi stále motá hlava. Takový pocit že jsem nepřítomná, mimo.) Chodím se teď alespoň procházet do lesa atd, ale moc toho tedy neujdu…dřív jsem byla strašně aktivní. Nechápu co se děje. Mimo ten duodenogastrický reflux mi nenašli nic. Na ten beru kinito, první týden super, ale opět cítím nevolnost i přes nej…beru 8-9dní. Krev v pořádku, tlak sice nižší ale to mám od mala. Hormony v pořádku. Sono v pořádku. Ale napadlo mě jestli po porodu to nějak neblbne? Špatně snasim třeba výkyvy hormonů během cyklu? Nebo jestli takové stavy nedělá psychika? Ale aby mi bylo stále na zvracení? To je asi k tomu refluxu, že? Nemá někdo zkušenost? Neměl někdo stejný problém?

diva_ziva
7. črc 2021

@lilian2111 Neprekvapilo by ma, keby to bolo od psychiky. Uzkost?

lilian2111
autor
7. črc 2021

@diva_ziva Také mě to už napadlo. Ale že by i ten žaludek až v takové míře?

diva_ziva
7. črc 2021

@lilian2111 Tak psychosomatika vysvetluje problemy se zazivanim jako ze nemuzes neco, nekoho, nejakou situaci ztravit. A kdyz clovek neni dost dobre napojeny na svoje emoce (co v dnesne dobe neni vetsina lidi), tak se to projevi na tele prave travenim, dusnosti, bolesti hlavy, zad, ...

levandule_k
7. črc 2021

Když jsem chodila na VŠ, tak před pár zkouškami mi bylo na zvracení, já jsem to měla od nervů. Nepíšeš nic o svém životě, máš něco čeho se bojíš, co tě nervuje, permanentní stres, nezpracované téma, prožité trauma v minulosti?
Motání hlavy mě napadlo, že ti lítá tlak, ale já nejsem doktor.

arcabela
7. črc 2021

Rok jsem řešila to samé, měla jsem to od nervů, psychosomatické. Šla jsem na všelijaká vyšetření a nakonec pomohlo to, že jsem trošku zvolnila. Hodně jsem cestovala, pracovala do toho studovala. (špatný spánek, stres, věčně někde v běhu...)a asi naběhl nějaký syndrom vyhoření a prostě tělo i hlava už si řekli dost. Bylo mi pořád zlé, bolesti žaludku, pocit na omdlení. Strašně jsem v tu dobu zhubla, nemohla jsem do sebe nic dostat a to jsem byla taky aktivní člověk. A pak jsem prostě začala víc relaxovat, neřešit věci, které nejsou důležité.

lilian2111
autor
7. črc 2021

@levandule_k No to je právě ten problém, nevím že by bylo něco nějak špatně nebo že by mě - mimo tyhle problémy teda něco nějak žralo. 😕
Manžel úplně v pohodě, děti jsou zlatý, hodný. Možná takovej ten stereotyp, ale těžko říct… přijdu si jinak úplně v pohodě a nevím o ničem co by mohl být ten spoustec nebo problém ☹️

lilian2111
autor
7. črc 2021

@arcabela A brala jsi nějaký AD nebo jsi zvládla bez nich?
Já právě ani nedokážu říct jestli a nebo co mě nějak žere nebo tak, přijdu si psychicky v pohodě, až teda teď na tyhle stavy, hlavně ten žaludek. To je fakt děs. Čekat kdy to zase začne, jist každou chvíli nebo je mi blbě…. 🤦🏻‍♀️

berta3
7. črc 2021

@lilian2111 já měla něco podobného, když jsem po druhé mateřské a plném úvazku dokončovala VŠ, prostě toho bylo moc a tělo si říkalo o pomoc. Časem se to upravilo. Nemůže ještě zlobil štítná žláza? Ale píšete, že hormony ok.

lilian2111
autor
7. črc 2021

@berta3 Nene štítná taky v pohodě 🙈 veškerý výsledky krve v pohodě. Prostě až na ten reflux nenašli vůbec nic…

diva_ziva
7. črc 2021

@lilian2111 Inak stavy celkom ako ja mam teraz v tehotenstve. 😁 Ale mam aspon vidinu, ze to prejde. Materska je zaberak, tak to je super, ze mozes povedat, ze nemas stresy. Vies experimentalne z niecoho ubrat, ci predsa len zvolnenie by nepomohlo?

diva_ziva
7. črc 2021

@lilian2111 Jeste mi napada, kojis? To niektore zeny hodne vycerpava

lilian2111
autor
7. črc 2021

@diva_ziva Jj tak bych to řekla. Stavy asi jako v prvním trimestru 🙄🙈
Vůbec nevím, přijde mi, že dělám takovou tu klasiku, nic nějak nepřeháním nebo tak nějak. Ubrala jsem už i doma na úklidu, že nemusím denně vytírat, vysávat atd…. Jenže pak dám jen vařit třeba těstoviny a z toho tepla doma se mi začne děsně motat hlava a být slabo 🤦🏻‍♀️ Vůbec nevím čím by to mohlo být…

A Nene nekojím.

diva_ziva
7. črc 2021

@lilian2111 Tak to je fakt nanic. Prvni trimester ke za trest. 🙈 Byla si v posledni dobe nemocna nebo treba na operaci? Covid? 🤨 Bohuzel uz mi nic jinyho nenapada a jenom snad, ze drzim palce, aby ti brzo bylo lip.

levandule_k
7. črc 2021

Nemůže to být nedostatkem i nějakých vitaminů? Jak v noci spíš, často se budíš? Jaký jsi měla porod? (Někdo má náročný porod a má z toho trauma...)
Ono to může být všechno dohromady, každá věc přispěje k tomu, že ti není dobře. Klidně může být tím tlakem, píšeš, že ho máš od mala nižší. Někdo má syndrom bílého pláště, když vidí doktora, má vyšší tlak, pokud bys měla třeba trochu syndrom bílého pláště, tak bys tlak měla v ordinaci jenom trochu nižší než je normální, ale ne tak nízký, že by to vysvětlovala tvůj stav, ale doma kdyby jsi ho změřila sama, měla bys hodně nízký tlak.

Někde nějaký důvod být musí.

lilian2111
autor
7. črc 2021

@levandule_k Porod byl dost náročný. Vůbec jsem se neotevírala a nakonec to bylo strašně rychlý. Během hodiny na 10cm a na sál. Malá šla špatně ven, pak dlouho a dost hubla, váha šla špatně nahoru, skončila nakonec na um… sestinedeli byl mazec, i když byla malá hodná, tak stejně to bylo tezky se třemi dětmi. Kolem jejich 3 měsíců jsem měla první takovej “pád” kdy malá brecela a brecela a já se úplně sesypala 🙈. Ale jestli tohle je ten důvod…., netuším. Vitamin vím že jsem měla Dčko extrémně nízký (14 a norma je 70-200). Ale já v tu dobu nebyla přes dva měsíce venku, tak možná i kvůli tomu byl tak nízký.
Naposled u Dr jsem měla 134/85 ale je fakt že jsem byla vystresovala a bylo mi blbě. Dál mě nikdo neměřil..
Napadlo mě i, jestli to není tím jak mi kolísají hormony během cyklu. Protože před ms je vždy ten žaludek úplně šílený třeba 4dny a během ms to přejde a třeba týden před ovulací je mi zase špatně. Pak to na pár dní povolí a zase před ms. Mám dom antiko, ale úplně se už bojím něco nasadit aby to ten žaludek “nezkazilo” ještě víc.

levandule_k
7. črc 2021

Pro dobrou funkci nervové soustavy jsou důležité vitamíny skupiny B a hořčík.
Porod je velký zážitek, hormony v něm pracují a může se stát, že se díky němu spustí něco nevyřešeného. Já taky netuším, jestli je to ono, to si budeš muset zodpovědět sama. Něco málo je tady http://killarova.cz/porodni-trauma/
Jinak tady psaly holky výše o psychosomatice, hledala bych i tam. MUDr. Máslová je gynekoložka a dělá psychosomatiku a říká, že je ta psychosomatika docela dobrá na různé gynekologické potíže. Takže můžou ti to dělat i hormony, protože jich máš třeba, moc v určitou dobu, ale už ti nikdo neřekne proč jich tvoje tělo produkuje moc. (Může to být třeba z důvodu, že díky náročnému porodu utrpělo tvoje sebevědomí a ženství, proto ti teď tělo produkuje určitého hormonu více, aby kompenzovalo porodní zážitek, něco ve smyslu, že se tvoje ženství hlásí o slovo, ale může to být úplně jinak. - Tohle neber jako diagnózu. Já se nejlíp najdu v nějakém příběhu, to si řeknu, jestli to na mě sedí, nebo ne. Tohle je spíš na vysvětlení, jak funguje psychosomatika - velmi zjednodušeně, jaký problém nezvládne vyřešit hlava, to se pak projeví nemocí.)
Antikoncepce ti vygumuje přirozený cyklus, překryje problémy s hormony, takže původní problém "zmizí". Hodně gynekologů tak řeší problém s cyklem, protože je to z jejich pohledu efektivní a účinné, ale musí ti daná antikoncepce sedět.

lv
7. črc 2021

Může to být začátek panicke poruchy, takto psychosomaticky se často projevuje..

werumka
7. črc 2021

@lilian2111 jooo, úplně znam, v bledě modrým. Byla to panicka porucha.

lilian2111
autor
7. črc 2021

@lv
@werumka A ten žaludek je taky teda k tomu? To je teda šílený 🙈 je fakt že výkyvy nálad mám třeba úplně děsný. A když se ráno vzbudim s náladou na 💩 tak je mi celkově hůř. Ty stavy venku jsem tak nějak tušila, že budou od psychiky ale že to dělá i problémy s tím žaludkem jsem fakt nečekala… 🙈

lilian2111
autor
7. črc 2021

@levandule_k Tak jsem si to četla a já nemám úplně problém o porodu mluvit, nebo na nej vzpomínat. I když ty vzpomínky nejsou úplně super, nevadí mi to, beru to tak, že to holt nebylo podle mých představ ale jsem ráda, že jsme to s dcerou zvládly 🙏🏻 Pamatuji i chudinka celé tři dny v porodnici nonstop plakala když nebyla přímo u mě, to byl taky mazec docela..
Zkusím se nad tím vším zamyslet, ale najít ten spoustěč bude asi těžký, protože si vůbec nejsem vědoma co by to mohlo být a jak z toho ven no 🙈 asi zkusím zkontaktovat psycholožku, někde si pokecat a zkusit přijít na to proč se tohle vše děje.
Nějak se z toho musí ven. Přijde mi že to vůbec nejsem já a strašně mi chybí ten život před tímhle co je teď. 😒

werumka
7. črc 2021

@lilian2111 Já dokonce i zvracela. Paradoxně tyhle stavy nastávají v okamžicích, kdy ti objektivně nic není a nechybí. Ale podvědomé spouštěče fungují spolehlivě. Cyklicka úzkost funguje tak, že jednou zazijes nějaký stav (nevolnost z horka) a ten mozek už pak spouští stejne reakce, když nastane obdobná situace. Je to úzkost z úzkosti. Bojíš se, aby to znovu nenastalo (byť podvedome) a nastane to vždycky znovu. Hormony tomu určitě pomáhat budou. Ale podle toho, co píšeš, máš ty situace v hlavě hodně přehrávané a to ty reakce organismu akorát zesiluje.

levandule_k
8. črc 2021

@lilian2111 To byl jen typ s tím porodem. Já vím, že je na palici, když je ti mizerně, ale doktoři ti tvrdí, že jsi objektivně v pořádku. Souhlasím s @werumka , že ten stav ti nastane, když ti objektivně nic nechybí a vše je relativně ok, ty stresové situace máš za sebou. Nemusíš prožít jedno obří trauma, ale říká se, 100 krát nic umořilo osla...

Na žaludek na zklidnění je dobrý mátový a heřmánkový čaj. Můžeš zkusit jógu, ta je na uvolnění mysli, zklidnění a pracuje s dechem, když máš problém s dodechnutím. (Třeba ze začátku jen 10 minut.) Zkoušela bych metodou pokus - omyl, jestli něco nezlepší.

lilian2111
autor
8. črc 2021

@werumka No jo ale co s tím? :/

lilian2111
autor
8. črc 2021

@levandule_k To Js léky na žaludek mám, ale proste míjí se nějak účinkem 😕 pomáhali týden a pak už ne…. 🙄

lv
8. črc 2021

@lilian2111 léčit, u psychiatra a psychologa, když je kombinace léků (žádné oblbovaky, lehka antidepresiva) a terapie, je výsledek nejlepší. Nelecena casto omezuje život podstatně.

levandule_k
8. črc 2021

@lilian2111 No to je nepříjemné, poradila bych se s doktorem, jestli je má cenu brát, když nefungují.

diva_ziva
8. črc 2021

@lilian2111 Musim sa pripojit k holkam tu, ze sice riesis liekmi zaludok, ale ak je pricina nejaka uzkost, panicka porucha alebo depresia (vsetky tieto psychicke stavy sa mozu prejavovat vylucne telesnymi priznakmi), tak lahka medikace (antidepresiva) moze neskutocne pomoct. A potom samozrejme psychoterapia, aby sa rozluskli priciny. Inak porodne trauma ti mohlo v podvedomi otvorit tvoje trauma z tvojho vlastneho porodu, alebo mas nejake ine priciny, do podvedomia si nevidime, bohuzial.

lilian2111
autor
9. črc 2021

@lv No to je pravda, omezuje mě to silene. Holky a když jste to měly motala se vám i hlava a takový pocit nejistoty, v hlavě jakoby? Jako nemyslím chvíli, ale třeba půl dne?

lv
9. črc 2021

@lilian2111 ano.. A neleceny to bude jen horší, zacne vyhybani se situacim, cim dal tim vic.

lilian2111
autor
9. črc 2021

@lv A dá se to zvládnout bez AD s psychologem a pracovat na tom? Mě přijde že už je to lepší, chodím už ven, atd… ale třeba dopoledne než jdu ven se motám no 🤦🏻‍♀️