Zase covid. Od kdy je člověk infekční?

5. kvě 2021

Ahojky mam asi blbej dotaz ale netu je toho tolik ,ze by se v tom čert vyznal .
Tchan mel v pondeli vecer priznaky covidu ale test byl negativni , v utery stale negativni a az dneska pozitivni..v kontaktu jsme s nim byli naposled v sobotu ale s jeho zenou vcera . Ta je teda stale negativni a bez priznaku, otazla zni .od kdy je clovek infekcni? Az kdyz je test pozitivni? Nebo uz pred prvnim priznakem?

leniczka23
5. kvě 2021

Dokonce už před příznakem může být.

viki999
5. kvě 2021

Nejinfekcnejsi necelých 24h před vypuknutim příznaků, což muže být u několik dni před + testem

viki999
5. kvě 2021

Vám teď proste běží karantena 14 dni od té doby co jste se s nim videli 🤷🏻‍♀️

lobella
5. kvě 2021

U mne se hygiena ptala na kontakty 14 dni pred pozitivnim testem, u manzela jen na 2 dny zpet🤷ale clovek je indekcni jeste pred vypuknutim priznaku

autor
5. kvě 2021

@viki999 dekuji☺️No on jeste v kontaktu z hygienou nebyl takze cekame..my ho videli asi minutu takze ani nevim jestli nas nahlasi..spis si rikam jestli je mozme se nakazit od jeho ženy ..

nazka
5. kvě 2021

Můžu se jen zeptat, na jakých byl testech? Zda pcr nebo antigenni?

autor
5. kvě 2021

@nazka zatim jen antigeni..pcr teda taky ale jeste nema vysledek..ale tim ze ma priznaky uz pocitame s tim ze se to jen potvrdi

viki999
5. kvě 2021

To je jedno zda byl nebo nebyl.. vy víte ze jste byli v kontaktu s nakazenym a tedy Vám karantena běží. 🤷🏻‍♀️

j.a.n.i
5. kvě 2021

@viki999 to nemusi byt pravda, hygiena určí, které kontakty maji karantenu a záleží kolik dni zpet urci.

autor
5. kvě 2021

@viki999 katantenu snad musi naridit hygiena ne?☺️ Poslat nas na testy..

eviicka
5. kvě 2021

@lobella u manžela a synů chtěli 5 dní od PCR (bez ohledu na příznaky), mě nějak nekontaktovali vůbec (za to manžela 2x). 😀

alcar
5. kvě 2021

@viki999 o karantene rozhodne hygiena na zaklade vysledku PCR testu. Aktualne se vyhledavaji kontakty, myslim, ze 3 dny zpetne (ale tohle ma taky kazda KHS asi jinak). Zakladatelky se s nejvetsi pravdepodobnosti zadna karantena tykat nebude, pokud tedy nebude mit test pozitivni take jeho zena. Kazdopadne bych doporucovala si provest orientacne doma AG test a prozatim se chovat obezretne.

autor
6. kvě 2021

@alcar dekuji tohle jsem si myslela taky☺️Ano na test pujdeme za par dni☺️

viki999
6. kvě 2021

Je to i o určité poctivosti..
Řešili jsme to 14 dni z5, ale poctivě jsme se nahlasili Dr, ze jsme v kontaktu byli a hlavně jsme karantenu dodržovali od té do by co jsme to věděli, ze má člověk příznaky...
Jinak si stačí přečíst ofiko stránky o covidu ;)
Každý dela jak uzná za vhodné v takové chvíli, my nechtěli riskovat, ze kohokoli nakazime ;) a to covid fakt nezereme.. ;)

@alcar
@j.a.n.i

viki999
6. kvě 2021
alcar
6. kvě 2021

@viki999 minuta neni rizikovy kontakt. A opravdu oficialni karantenu narizuje KHS (ci prakticky lekar) k cemuz zde zatim neni jediny oficialni duvod. Obezretne a zodpovedne chovani je samozrejme namiste, ale ne povinna karantena, o ktere se celou dobu bavime.

alcar
6. kvě 2021

Zakladatelko: aktualne vyckejte na vysledek testu od tchyne a na zaklade vysledku pak budete postupovat dale. V pripade tchana neslo o rizikovy kontakt, pokud to byla minuta (napr. kontakt mezi dvermi pri predani nakupu) , jak uvadis.

j.a.n.i
6. kvě 2021

@viki999 No, poctivost je hezka vec, ale pokud hygiena rozhodne, ze se nejedna o rizikovy kontakt, tak nemas zadny titul, na základě ktereho muzes zustat doma. A je vlastně poctivé tvrdit, ze se jednalo o rizikovy kontakt, pokud nekdo, kdo by tomu mel rozumet lepe nez ja, rozhodne, ze nebyl?

viki999
6. kvě 2021

@alcar jistě ze, rozhoduje jeden nebo druhy, ovšem měli by nekoho kontaktovat, ne jen cekat až se to vyřeší samo 🤷🏻‍♀️

@j.a.n.i Viz výše.

Mmch ano, z hygieny ti řeknou vlastně cokoli, mě třeba tvrdili jiné datum do kdy mám mít karantenu, nesouhlasila jsem s tím, paní ze se tedy bude informovat a zavolá mi z5. Zavolala a omluvila se, ze mi to řekla špatně.
Ona totiž nevola hygiena, ale holky z obecné call linky co na to mají asi tak 20min školení 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

viki999
6. kvě 2021

To jen k tomu jak to vědí lip než my ;)

alcar
6. kvě 2021

@viki999 viz výše. Karantenu (pripadne PCR test) narizuje KHS ci prakticky lekar na zaklade rizikoveho kontaktu s clovekem, ktery ma oficialne potvrzeny pozitivni PCR test. V tomto pripade se zatim nemaji o co oprit. Muzou jit tak max. na dovolenou nebo neplacene volno.

j.a.n.i
6. kvě 2021

@viki999 To je ale jejich problem, ne muj, oni vystupují v roli odbornika, takze pokud oni tvrdi, ze to riziko nebylo a karantena neni, tak proste neni a neresim, zda by treba nahodou nemela byt.