Zánět spánkové kosti a zavedení trubičky do ucha u dospělého.

markytka21
7. kvě 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenost se zavedením ventilační trubičky do ucha u dospělého v důsledku zánětu spánkové kosti nebo po komplikovaném zánětu středního ucha. Pokud ano, za jak dlouho se vrátil sluch do normálu? Jak dlouho jste měli trubičku? Děkuji za odpověď ❤️

volodka162
8. kvě 2020

Ahoj, tuto situaci jsem zažila v roce 2017. Měla jsem zánět středního ucha s tím, že se to nějak zkomplikovalo a měla jsem v polovině hlavy v dutinách kostí "tělní tekutinu", takže mi ji po týdnu v nemocnici museli odsát operativně. Za uchem "vytesali" kost a odtamtud, no víc po mě nechtějte vědět, sama už raději nevím. Každopádně po tomto úkonu mi tam dali tuto ventilační trubičku, je to opravdu malinkatá věc, cca 2mm velká s dirkou uprostřed, aby postupně to zevnitř se ta voda postupně dostala. Takže asi půl roku byl zákaz aby se mi do ucha dostala voda, takže jsem se dost blbě sprchovala s jednou rukou když došlo na mytí vlasů. Nesmí se tam dostat voda. Asi za 3/4 roku nebo rok doktor uvidí, že už se tato trubička uvolňuje a sám ji vyndá. Je to bezbolestné, nebojte! 🙂 Sluch se mi vrátil do normálu tak po roce, ALE od té doby bohužel hůře vnímám. No jak to říct...dřív mohli čtyři lidi mluvit v jedné místnosti a ten pátý na mě a já mu rozumněla, ale teď ani náhodou. Slyším, to ano (udělali mi testy) - dobře, ale nerozumím...trochu se mi to míchá dohromady, takže když už se takováto výše uvedená situace stane, požádám ostatní aby byly ticho a mohl mluvit jen jeden. To samé když se zapne tiskárna, tak nerozumím člověku co na mě u tiskárny mluví. No doteď si ze mě dělají srandu, že slyším co chci 🙂 Ale bohužel tohle se už nezlepší, už to jsou tři roky a denně "řeším" tuto situaci...ale člověk si zvykne na vše.

markytka21
autor
9. kvě 2020

@volodka162 Moc děkuji za odpověď ❤. Trápení s tím má můj manžel...ale ovlivňuje nás to všechny, operaci podstoupil v listopadu, ale stále se necítí úplně dobře, byl hospitalizovaný pro vertigo a až po týdnu díky magnetické byl operován, tak jako vy. Momentálně kvůli covidu s ním nikdo nic nedělá, musí vydržet, stále cítí mírné točení hlavy a šum v uchu...také jste to tak ještě v půl roce měla? U nás teda nezjistili příčinu zánětu, bolelo ho v krku pak přestal slyšet na ucho, ale v té kosti to bylo údajně staršího data, manžel navíc trpí na silné migrény 😔. Budeme se snažit být trpěliví a snad aspoň do roku přejde to šumění. Držím také pěsti, ať jste zdravá.

volodka162
10. kvě 2020

@markytka21 točení hlavy jsem měla pouze před operací. Pak už vůbec nic. Jen Teda mám stále problem asi až do smrti s tím šumem a nerozumenim slova.

markytka21
autor
11. kvě 2020

@volodka162 😔 no když lehne tak slyší tepání každou noc. Nám se k tomu přidala i jiná nemoc a stále se neví příčina jak se mohl tak masivní zánět vytvořit během 14 dní. U Vás to věděli? bylo to od ucha? manžel na to nikdy netrpěl, ani jako dítě.

volodka162
12. kvě 2020

No moc mi k tomu neřekli, ale předpokládám, že to bylo od ucha když jsem měla ten zánět a předtím nic...

belina01
9. říj 2021

@volodka162 Dobrý den, procházím teď zánětem středního ucha, s ne zcela běžným průběhem, a lékaři mě straší právě tím zánětem spánkové kosti. Když mě za uchem prohmatávají, cítím jenom lehce citlivost až bolestivost. Udělal se u vás za uchem otok a zarudnutí, jak bývá popisováno?

volodka162
9. říj 2021

@belina01 Dobrý den. Už je to tedy 4 roky ale na otok ani zarudnutí atd jsem neměla....nevybavuji si to. Před operací při příchodu do nemocnice první dva dny jsem chodila s pomocí sestricek na záchod nebo po chodbách z důvodu že se mi motala hlava, měla jsem dezorientaci prostoru. Dali mě na audio a z 90% jsem na postižené ucho neslyšela. Ještě před příchodem do nemocnice jsem slyšela dvojmo jako kdyby jste si pustila dvě rádia naráz ale jedno mělo o 0.5sekund pomalejší příjem. Praskama tyto věci výše uvedené ustaly, ale stav se ani po pár dnech nezlepšil a pak jsem šla na operaci.

markytka21
autor
10. říj 2021

@belina01 dobrý den, manžel také neměl zarudnutí, ani otok. Motala se mu hlava tak jak popisuje volodka.

markytka21
autor
10. říj 2021

@volodka162 jak se Vám daří? Manžel jde zítra na kontrolu, trubičku má od operace stále (pokud mu dáma nevypadla), už to jsou skoro 2 roky.

volodka162
11. říj 2021

@markytka21 Mě ji vyndali myslím po dvou nebo třech měsících. Vůbec to nebolelo...už asi byla na vypadnutí. Ale trubička to v tom smyslu nebyla...spíš 1mm děrovaná kulička 🙂 Na památku mi ji nechali 🙂 Ale jinak už to jsou 4 roky. Od té doby né, že bych neslyšela, ale špatně reaguji na více vjemů. Když mi v práci tiskne tiskárna a někdo začne mluvit, tak jsem v háji. Nebo dva lidi na mě mluví, tak nemohu "vnímat toho koho chci". Slyším, ale nerozeznám slova...míchá se mi to. Což před operací jsem neměla žádný problém. Velký hendikep to není, ale...je to takové nepříjemné no. Člověk si zvykne 🙂

belina01
11. říj 2021

@volodka162 Dekuji Vám za odpověď. Mohu se ještě zeptat, jaká doba uplynula mezi tím zánětem středního ucha a nástupem těch závratí ? A původce toho zánětu u vás lékaři zjistili?

volodka162
11. říj 2021

@belina01 Začalo to jako zánět....asi třetí den když už to bylo k neúnosni tak jsem šla na Orl. Tam mi propichl bubínek ale místo slibované úlevy o které jsem četla a říkal i doktor tak jsem rvala ještě víc a klesala se jak osika. Po 10min zkusil propichnout znovu....pak mě odvezla domu kamarádka. Asi po 6h bolest konečně ustoupila....ale mam za to ze tak den a pak se mi začala motat hlava večer....volala jsem do nemocnice ve 4h ráno. Byl víkend, jeli jsme na pohotovost na Orl a tam si mne nechali už...

belina01
11. říj 2021

@volodka162 Aha, tak to bylo docela rychlé. Já se s tím zánětem už peru desátý den, a i když dnes nastalo výrazné zlepšení, tak mě chtěl jeden lékař hospitalizovat (že by mi tedy jen dávali nitrožilně antibiotika), druhý ovšem situaci vyhodnotil jinak a poslal mě domů, kontrola za týden.

belina01
11. říj 2021

@markytka21 Dobrý večer, také vám děkuju za vaši reakci. Já jsem právě zároveň těhotná, tak mi zatím ani nechtěli udělat alespoň rentgen té spánkové kosti, aby se potvrdilo podezření na mastoiditidu.