Zánět prsu - problémy i po léčbě atb. Zabralo vám něco?

colormaus
10. kvě 2021

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemá podobnou zkušenost jako já, případně, co mu pomohlo. Před 14 dny jsem dostala zánět v prsu - zimnice, vysoké horečky, boule v prsu, bolest při kojení apod. Bohužel během dvou dnu se mi nepodarilo to zvládnout jen obklady tvarohu a paralenem, naopak se to zhoršilo. Měla jsem i vysoké crp, tak jsem dostala antibiotika. Problémy začaly ustupovat a vše vypadalo nadějně. Bohužel cca 4 dny od zacatku atb se mi vratily bolesti v prsou a zacervenani. Atb jsem po sedmi dnech dobrala a tyto problémy pořád přetrvávají. Snažím se chladit, dávat zábaly, začala jsem brát lichořeřišnici, ale už je to 14 dní a problémy stále přetrvávají. Kojení se mi vzdávat nechce, ale bojim se chronického zánětu. Máte taky někdo takovou zkušenost? Zabralo vám něco?

marti89
10. kvě 2021

@colormaus Mně hodně pomohly obklady s listy černého bezu. Natrhala jsem čerstvé a obvázala se potravinovou fólií, na to ručník. Zánět se dělá z poraněné bradavky, mjn. Nebylo by tedy od věci kontaktovat laktační poradkyni a prokonzultovat s ní techniku kojení. Jestli prcek moc tahá, může ji poranit (občas pomůže odsát trochu, aby mlíko teklo samo lépe a prcek nemusel čekat).

colormaus
autor
10. kvě 2021

@marti89 Díky. Zkusim kouknout, zda roste nekde v okoli. Laktační poradkyni už jsem tu měla. Právě způsob kojení jsem konzultovala, jak v porodnici, tak jeste tesne pred tim nez mi zanet propuknul. A vše ok. Je pravda, že bradavka mi praskla uz asi par dni po porodu a nedari se mi ji dlouhodobe zahojit. Zkousela jsem kde, co. Ale vzdy to zabere na dva dny a pak zase trosku vic praskne. Mala saje prave hodne.

hojda
10. kvě 2021

@marti89 igelit by se na zábaly používat neměl, spíše bavlna, třeba plena. je to stará léčebná metoda, dřív igelit neměli. Na žádný obklad nepřikládáme igelit, ten by způsobil zapouzdření a zasunutí problému hlouběji dovnitř.

lida9
10. kvě 2021

horkym nahrat pred kojenim, odkojit bolave prso, zchladit studenym... a kdyz bude prcek chtit za hodku znovu, tak dej znovu z toho bolaveho.. ja si jeste pomahala, ze jsem odstrikala bolave napr. odsavackou a prcka nechala vytahnout jen to ,,zadni,, mleko, aby ro prso bylo fakt prazdne co nejcasteji... teprv pote to druhe prso odkojit... a pri kojeni zatvrdlinu jemne masirovat / ono to teda boli, ale podle me to pomaha... a jinak kojit, kojit, kojit🙂

jednaholkaa
11. kvě 2021

@colormaus Ja vim ze kamosce se tam udelal nejaky vred ci co, no uz si to dobre nepamatuju a pak ji to museli rezat. Nemuze ti to skouknout nejaky doktor?

colormaus
autor
11. kvě 2021

@lida9 jj, to jsem aplikovala, když to bylo akutní a v podstate aplikuju i ted, kojim co dve hodky, nekdy i casteji.

colormaus
autor
11. kvě 2021

@jednaholkaa jj, muze se udelat abces, byla jsem u dr. po tydnu na kontrole a to to na dalsi atb nebylo, budu to jeste s nim konzultovat. Diky

jednaholkaa
11. kvě 2021

@colormaus absces, to je ono. Tak drzim palce at se toho zbavis. Paraleny asi beres? Ty pry taky pomahaji..