Ahoj, prosím o názor, pokud někdo víte...mám Leidenskpu mutaci a už po několikáté mám při odběru D dimeru vyšší hodnoty. Před půl rokem 0,9 před 4 měsíci 0,7 a teď zase 0,9. Před 4 měsíci udělán ultrazvuk nohy, rentgen plic a quick...bez nálezu, vše v pořádku. Poslali mě domů, že to asi tak mám prostě zvýšené kvůli leidenovi...Momentálně opět bolest stejné nohy, motání hlavy při vstávání od covidu (4 týdny), uděláno ekg, holter, odběry, d dimery rala kvuli embolii , vyšly vyšší, ale lékař tvrdí, že je to v pohodě, že to nic není...peoc je mám ale pořád vyšší...co to znamená. Nemám modřiny, ani žádné rány, po menstruaci jsem 4 dny...tak měním...máte některá taky takov problém?
@drep a nevíš prosím kolik bývá u embolie?
@levandulka41 cokoliv mezi nad 0.5 (cutoff hodnota) a 20 (maximální hodnota analyzátoru)
@levandulka41 neodpovím tak odborne, ale d dimery mi občas taky lítají a nevi se proč... mutaci žádnou prokazanou nemám.
@fifinka2020 jo? A dávají ti pokaždé při vyšší hodnote kolečko vyšetření? Na trombozu atd?
@levandulka41 úplně ne, protože jsem sledovana v trombotockem centru, tam kupodivu zůstávají celkem v klidu 🙂.
@fifinka2020 Děkuji🙂, už jsem se taky objednala na krev na hematologii . Jsem z toho už úplně nervózní a strašně se začínám pozorovat, jestli mě bolí noha, na hrudi, v zadech, od včera se mi špatně dýchá, tak asi spíš psychika začíná úřadovat
@levandulka41 DDimery je prostě reaktant akutní fáze. Je to degradační produkt fibrinogenu, čili je zvýšení při aktivaci koagulační kaskády, tj. Při trombembolii, ale i při krvácení (polytraumatizovaní mají nad 20, tj neměřitelně vysoké), ale i při SIRS (pacienti v septickém šoku mají klidně 5, nedávno jsem viděla paní po onkologické operaci s infekcí a měla 15, embolku neměla, ač jsem se jí bála). Příčin je fakt spoustu. Ddimery mají ve skutečnosti jen negativní prediktivní hodnotu. Když jsou pod 0.5, je akutní trombembolická nemoc vyloučena.