Vyšší D-dimery, trombofilie. Proč?

levandulka41
7. říj 2023

Ahoj, prosím o názor, pokud někdo víte...mám Leidenskpu mutaci a už po několikáté mám při odběru D dimeru vyšší hodnoty. Před půl rokem 0,9 před 4 měsíci 0,7 a teď zase 0,9. Před 4 měsíci udělán ultrazvuk nohy, rentgen plic a quick...bez nálezu, vše v pořádku. Poslali mě domů, že to asi tak mám prostě zvýšené kvůli leidenovi...Momentálně opět bolest stejné nohy, motání hlavy při vstávání od covidu (4 týdny), uděláno ekg, holter, odběry, d dimery rala kvuli embolii , vyšly vyšší, ale lékař tvrdí, že je to v pohodě, že to nic není...peoc je mám ale pořád vyšší...co to znamená. Nemám modřiny, ani žádné rány, po menstruaci jsem 4 dny...tak měním...máte některá taky takov problém?

drep
7. říj 2023

@levandulka41 DDimery je prostě reaktant akutní fáze. Je to degradační produkt fibrinogenu, čili je zvýšení při aktivaci koagulační kaskády, tj. Při trombembolii, ale i při krvácení (polytraumatizovaní mají nad 20, tj neměřitelně vysoké), ale i při SIRS (pacienti v septickém šoku mají klidně 5, nedávno jsem viděla paní po onkologické operaci s infekcí a měla 15, embolku neměla, ač jsem se jí bála). Příčin je fakt spoustu. Ddimery mají ve skutečnosti jen negativní prediktivní hodnotu. Když jsou pod 0.5, je akutní trombembolická nemoc vyloučena.

levandulka41
autor
7. říj 2023

@drep a nevíš prosím kolik bývá u embolie?

drep
7. říj 2023

@levandulka41 cokoliv mezi nad 0.5 (cutoff hodnota) a 20 (maximální hodnota analyzátoru)

fifinka2020
7. říj 2023

@levandulka41 neodpovím tak odborne, ale d dimery mi občas taky lítají a nevi se proč... mutaci žádnou prokazanou nemám.

levandulka41
autor
7. říj 2023

@fifinka2020 jo? A dávají ti pokaždé při vyšší hodnote kolečko vyšetření? Na trombozu atd?

fifinka2020
9. říj 2023

@levandulka41 úplně ne, protože jsem sledovana v trombotockem centru, tam kupodivu zůstávají celkem v klidu 🙂.

levandulka41
autor
10. říj 2023

@fifinka2020 Děkuji🙂, už jsem se taky objednala na krev na hematologii . Jsem z toho už úplně nervózní a strašně se začínám pozorovat, jestli mě bolí noha, na hrudi, v zadech, od včera se mi špatně dýchá, tak asi spíš psychika začíná úřadovat