Vyšetření ORL dcera. Mohl by dr. současně vyšetřit i mě bez žádanky?

14. lis 2023

Ahojte. Mám jeden trochu zvláštní dotaz. Zítra jdeme s dcerou na vyšetření na ORL skrze nosní mandli. A napadlo mě že když tam budeme tak bych zmínila i já svůj problém co se týče hlasivek. Žádanku teda nemám. S mou Dr je to složité. Myslíte že by mohl vyšetřit doktor i mě bez žádanky ?

krisstina93
14. lis 2023

No leda by byl echt ochotný, ale spis bych s tím nepocitala. Pokud jdete na detske, tak bych s tím nepocitala tuplem. Ono tam mají taky nějaká časová okna a vyšetřovat dvě osoby místo jedné už způsobí časový skluz.

autor
14. lis 2023

@krisstina93 není to přímo dětské ORL. Tak uvidíme. Když ne tak samozřejmě pochopím

ada22
14. lis 2023

Zeptala bych se za to nic nedáte případně vás preo jednají. Jinak já měla celkem problém s hlasivkami při refluxu

miryp
14. lis 2023

Žádný zákon neukládá pacientovi povinnost nosit žádanku od obvodního lékaře k jakémukoliv specialistovi. Takže ano, můžeš se nechat vyšetřit rovnou. Navíc tedy pochybuji, že zrovna u ORL by někdo žádanky řešil, tam snad jde člověk automaticky, pokud řeší uši, nos či krk...

autor
14. lis 2023

@ada22 děkuji. Určitě zkusím se slušně zeptat..o nic nejde 🙂. Mě to trápí už delší dobu právě. V srpnu sem byla nachlazená a vůbec nemohla mluvit. Moje obvodní měla zrovna dovolenou a se zástupcem se moc nedalo domluvit.🤔. Ještě sem zkoušela volat i na ORL tady nejbližší a řekli že bez žádanky mě nevezmou. Tak sem to prostě nechala že to snad přejde. Zlepšilo se to ale sem pořád tak zahleněná. Musím často odkašlávat hleny. Ten reflux napadl i mě. Jak se to prosím u vás projevilo?

autor
14. lis 2023

@miryp děkuji. Také sem si to myslela. Ale když sem v srpnu volala na ORL tak mi bylo sděleno že jen se žádankou. A v tu dobu zrovna měla obvodní dovolenou 🤔

miryp
14. lis 2023

Vůbec. Na místě říct, že víš, že ti zákon tuto povinnost neukládá a hotovo. Max. tě může chtít objednat, když nejsi akutní případ. Pokud bude na žádance trvat, ať ti to dá písemně pro ověření u nadřízeného orgánu.
Jinak souhlas, může jít o problém s refluxem, který ve většině případů souvisí s reakcí na mléčnou složku ve stravě. Pokud mléčné výrobky či výrobky mléčné složky obsahující konzumuješ, zkus je teď vynechat a uvidíš za měsíc, zda to má nějaký efekt. Máme to doma vyzkoušené u tří lidí s alergií na mléčné bílkoviny a u jednoho člověka s laktózovou intolerancí.

autor
14. lis 2023

@miryp děkuji. Asi člověk opravdu na tom musí trvat. Zvlášť pokud je v právu. A ty mléčné výrobky právě ani nekonzumuju. Jednou ze čas třeba jogurt ale opravdu moc výjimečně. Ještě mám takový zlozvyk. Piju hodně kávy tak možná to i zahleňuje🤷

miryp
14. lis 2023

Je to tak, nikdo jiný tvá práva hájit nebude. Já teď prošla bez žádanky celým základním vyšetřením srdce (úvodní vyšetření, utz, monitorování holterem), stačilo na otázku ohledně žádanky říct, že ji nemám a zajišťovat ji nebudu, protože ze zákona to není potřeba.
Ta káva za tím klidně může být. Ta je silně kyselinotvorná. Zkus ubrat a postupně přejít na náhražky. Pokud ji máš za účelem zvyšování energie, stačí upravit režim dne a nebudeš ji potřebovat ;)

zlataberta
14. lis 2023

Dospělí mít žádanku nemusí, děti ano, pokud to není ORL pouze dětské, tak bych se mu zmínila, že bych k němu chtěla přijít s hlasivkama a když budete tam, tak tě třeba vyšetří....líná huba😀

zlataberta
14. lis 2023

@miryp přesně tak, dospělí chodí bez žádanky, taky jsem teď byla s ušima, moje obvoďačka o tom vůbec neví, dám jí zprávu, až tam půjdu.

autor
14. lis 2023

@zlataberta ano ano líná huba - hotové neštěstí že. Ale toho doktora sem si vybrala hlavně podle velmi pozitivních recenzí. A je prý i humorný tak by se s ním třeba dalo domluvit

autor
14. lis 2023

Zkusím určitě omezit. Člověk už neví co by to mohlo způsobit. Beru i léky na tlak. Po těch minulých sem zase hodně kašlala tak je Dr vyměnila.

miryp
14. lis 2023

@zlataberta ani děti nepotřebují žádanku bez ohledu na to, zda jde o ORL dětské, nebo ORL pro všechny.

optimistic
14. lis 2023

Vemte s sebou nějakou pozornost (víno apod) a lékař Vás vyšetří, pokud nebude hodně ve skluzu 🙂

autor
14. lis 2023

@optimistic 🙂 určitě. Mám to v plánu něco vzít s sebou 🙂

leymea
14. lis 2023

Nase doktorka nikdy nemela problem. Stacilo se zeptat na urcity problem a ona hned vysetrila. Zadanku po nas nikdy nechtela a ze tam chodime s detma casto.

zlataberta
14. lis 2023

@miryp u nás právě děti ano, je to tam i napsané, že je jinak neošetří.

miryp
14. lis 2023

@zlataberta to, že to mají napsané, neznamená, že na to mají právo. Zákon to nevyžaduje u nikoho, tedy ani u dětí. Pokud si tím podmiňují ošetření dítěte, je to na stížnost k nadřízenému orgánu.

ada22
15. lis 2023

Začalo to po covidu, kdy jsem furt pokaslavala a doktorka nechala udělat RTG plic, ale už v ordinaci říkala, že si myslí, že reflux. Pak jsme začala brát omeprazol, to jako pomohlo, ale při každé viróze jsem přicházela o hlas. Pak jsme po roce říkala, že sice pod praskama ok, ale že dlouhodobě je jíst asi není ideální. Poslali mi na gastro a sono břicha, kde se zjistilo, že se mi jen lehce nedovira ten jicnovy svěrač. Na gastro doporučila vysadit prášky a návštěvu fyzio. Mě to hodně spouští stres, takže jak je člověk furt v také tenzi, tak se pořádně nenadchne. Ale asi nejvíc mi pomohlo se hodit víc do klidu. Asi nejvíc mi funguje cvičit 10-15 ráno jógu a pak Jacobsonova svalová relaxace. Jinak mléčné výrobky až na sýr a sem tam bezlaktozovy jogurt, také nejím.