Dobrý den, v sobotu ráno jsem byla na vysekání 3 moudráků a trhání jedné stoličky, kde byl chronický zánět. Dnes je pondělí. Dostala jsem ATB Ospamox a proti bolesti nimesil po 12 hodinách. To, že budu oteklá a bude to následně bolet jsem počítala, ale druhá noc byla hrozná, bolestí jsem nespala a to opravdu hodně vydržím. Odpočítávala jsem hodiny, abych si mohla vzít nimesil. Ta jedna strana už splaskává, ale ta druhá nehorázně bolí, otok mi jde téměř do oka až po krk. Na dotek hodně bolestivé. Nejsem schopná říct co přesně mě bolí, jak to jde do celé té strany. Oba večery jsem měla zvýšenou teplotu. Poradí někdo, jestli je toto normální? či mám navštívit zubaře?
A ještě jeden dotaz, na té méně bolavé straně mi trhali nahoře tu 6tku, byli kořeny až do dutiny nosní, že mám v puse průvan. Děkuji :mavam:
Dcera to mela take tak v CA vysekavani vsech 4 moudraku.Do dnes si vycitam,ze jsme na to pristoupili,bylo ji 18 a maturoval.A to jsme oba lekari.Byla otekla jak mama vsech krecku a tyden nespala,nejedla atd.A to mela dost silna analgetika.Drzim palce,lituju Vas.Ona i hodne ledovala
Byla jsem na tom, když mi bylo 17 let. Naštěstí jen dva moudráky a každý zvlášť. Vždy jsem s tím byla týden doma, vypadala jak křeček a jedla jen tekutou stravu pomocí brčka. Je to moc čerstvé, ještě vydrž pár dní a pak by se to mělo lepšit.
No otok je normální a bohužel přetrvává dlouho, ale úplně se mi nezdá ta teplota, aby se do toho nedostala nějaká infekce. Zavolala bych stomatologovi a domluvila se na kontrole.
Pokud mas teplotu, tak bych se bala, ze se ti neudelala naka ta krevni srazenina a ze je tam zanet, i kdyz pises, ze beres atb 🤔 urcite si tam zavolej! Me trhaly pred mesicem dve osmicky, tyden to bolelo, otok jsem mela tak 5 dni.... ted uz o nicem nevim.
S tou teplotou si radši zavolej, zvlášť, pokud je vysoká. Já měla v propozicích, že několik dní zvýšené je normální, opakovaná vysoká horečka ne. Vysekávali mi všechny 4, pod lokálkou. Dostala jsem Talvosilen. Nevím, jestli je lepší než Nimesil, ale já s ním byla naprosto spokojená. Huba mi natekla, několik dní jsem ji otevřela tak akorát na pití, "jedla" jsem polívky a kaše. Ale je pravda, že několik dní na to jsem šla na brigádu, takže mě ta bolest asi neodrovnávala. Asi jsem vypadala strašně, hubu jak dva křečci, podlitý, zelenofialově zbarvený. A to jsem dělala na pultě s lahůdkama. Lidi asi měli o zábavu postaráno, vzhledem k tomu, že jsem ani mluvit nemohla. Hubu jsem měla nateklou fakt dlouho. Dva týdny snad.
Byla jsem v celkové narkóze, 3 osmičky ven. Modřiny jsem měla úplně hrozný, jak když mě zmlátili a pozor, že s gravitací padají dolů (takže po měsíci jsem je měla skoro ve výstřihu 😂). Jinak jsem tak 4 týdny zažívala peklo. Tupá bolest děsná, vyzkoušela jsem snad všechny analgetika, co se dají koupit, postupně střídala, jak už nezabíraly. Jedla přes 3 týdny jen kaše, jogurty, přesnídávky. Bylo to fakt hrozný. Dokud není bolest ostrá a bodavá a není horečka, neplašila bych. Ale doufám, že jsi pod kontrolou, já chodila první dva týdny po operaci každé dva dny na kontrolu.
Ta teplota není moc dobrá určitě si zavolejte a itojje úplně normální já bylo otekla měsíc hodně pomáhá ledovat
@ahyt Já se přiznám, že jsem konzervativní. Osmičky, které nedělají potíže, k extrakcím neindikuji, nedoporučuji tahat víc než jeden zub v jedné návštěvě. Mně osobně přijde ta devastace při mnohočetné extrakci příliš velká. Samozřejmě pokud pacient nezvládne ošetření v LA, tak opakovaná CA kvůli zubům není vhodná, na druhé straně u dobrého chirurga většina pacientů zvládne chirurgické extrakce v LA, můj tatínek byl dentoalveolární chirurg, tak vím, že v LA zvládl 99,9% ošetření, do CA šli většinou lidé hendikepovaní psychicky, kde to samozřejmě indikováno je. Trendy jsou trochu jiné, než co vyznávám já, na druhé straně mé konzervativní přístupy se mi celý profesní život osvědčují....
Při takto rozsáhlém otoku (uvádíte pod oko a na krk) nutno jít na kontrolu, asi jste už byla, to není banalita. Takže určitě k zubnímu lékaři. Co se týká oroantrální komunikace (tzv. průvan v puse, jak píšete), to se musí řešit chirurgicky plastikou a překrýt antibiotiky, která předpokládám dostanete v rámci léčení otoku.
@leiladelly konečně normální názor, mám všechny čtyři osmičky, bez jediného kazu (zvýšená kazivost se uvádí jako hlavní důvod extrakce) a žije se mi s nimi dobře, ale velice mnoho lidí to zaráží, protože podle nich osmičky prostě patří pryč. Manželovi nechala jiná lékařka vytrhat všechny čtyři najednou a bylo to opravdu peklo.
@elencze já mám školu mého tatínka, dentoalveolárního chirurga. Pokud osmičky nečiní potíže, neindikuji je k extrakci, zvlášť chirurgické, je to zákrok, při kterém se může leccos zkomplikovat ( i když se to nestává často), ale může. Chce to dobrou hygienu, ale pokud jsou neprořezány a nečiní potíže, nebo prořezány , jsou v oblouku, nečiní potíže, neindikuji k extrakci. Jinak, já mnohočetnou extrakci v jednom sezení určitě neschvaluji. Když si představím praktické dopady pro pacienta, tak si je opravdu představit neumím vyřadí ho to z provozu úplně . Ty máš vlastní zkušenost s manželem, tak nebudu více popisovat, víš to. Já jsem konzervativní velice, pořád beru na prvním místě pacientům zájem......
@ejmiiiinka1989 být Tebou, zavolám si a popřípadě jedu hned na stomatologii. Absolvovala jsem v 17 vysekani 8ky z kosti, z důvodu,že rostla do kosti a ne ven. Do 24h jsem byla na stomatologii v OL zpět, z důvodu šíleného otoku od oka až na krk, kdy jsem nemohla dýchat, šílená bolest, horečky. Dostala jsem hned zánět, protože mi tam zůstal kus vatoveho tamponu, který mi zasili. Skončila jsem v nemocnici s abcesem, drenem v puse a tahani hnisu denně z rány. Bylo to 3dny před Vánoci. Vylezly mi zbylé tři osmičky a bojím se, že mě čeká opět vyrvani, protože se mi tlačí do boku a vytlačují mi i zuby. Ovšem pokud na to dojde, nenecham si je skubat všechny naráz ani zdaleka.
@leiladelly škoda že takových lékařů není víc a tím nemyslím jen zubaře. Přijde mi že dneska je trend "vyřešit rychle "problém a nedívat se vpravo vlevo. A mockrát jsem narazila na úplně jiný přístup mladších lékařů a těch starších. Ti starší se neženou za každou cenu do operace a na problém se dívají komplexněji,ne jen na úzký okruh jejich specializace. Asi to tak není všude,ale toto je moje zkušenost a je mi z toho smutno.
Tak jsem nakonec včera byla na kontrole. Zak se to prý hojí dobře. Jen u té jedné vsekávané osmičky, že to mám podrážděné mi dal k tomu prášek. Cítím na té straně pořád trochu krev, je to normální? Mám něčím proplachování? Asi jak mi tam cpal ten prášek.
Jinak bolest je už menší,,ťuk ťuk,, a otok opadá, jen zase cítím nějaké boule 8o
@pribylovapetra Sice bych nerada nějak posuzovala, ale obecně máš pravdu. Je to trend, který přinesla doba a technika, je to superspecializace. Tělo je ale celek , v němž jsou jednotlivé systémy spojeny, takže se nedá vytrhnout detail z celku, řešení nemusí vést kauzálně k vyřešení problému, takže já nenutné zákroky nedoporučuji. Vždy se může něco zkomplikovat..... Stejně tak je pro mne trochu na hraně estetická medicína.... Ano, jsou zákroky, které velmi pomůžou po psychické stránce a pak je to prospěšné (nos, uši, prsa....), na druhé straně já to beru tak, že je to pořád operace, která při nějaké komplikaci může vést až ke smrti a tak je k tomu třeba přistupovat, řešit to, co je opravdu nutné, kde je vysoká míra pravděpodobnosti, že se věc povede, ale jinak s pokorou.
@ejmiiiinka1989 teď už ničím neproplachovat, je potřeba, aby se tam utvořila sraženina a hojilo se to. Nahoře tu šestku nezašili? Když je tam komunikace, je třeba to uzavřít.
Je to normalni no, tahali mi vsechny 4 moudraky pod narkozou, otekla jsem byla mesic ale fakt hodne, nemohla jsem pusu ani dozavrit ani otevrit, vubec jsem s ni nekolik dni nepohla, dovnitr jsem dostala jen brcko. Hodiny jsem taky odpocitavala a doma po propusteni uz ani neodpocitavala a cpala se tim furt.