Vyprazdňování před kolonoskopií. Jak jste dodržovali?

denculinka
17. pro 2024

Ahoj.. Chtěla, bych se zeptat. Kdo byl na kolonoskopii, jak jste dodržovaly to vyprazdňování? Jdu ve čtvrtek v 9,30h. Tudíž mám začít pít ten hnus v 17h den předem a v 4,30h další dávku.. Mám moviprep.. Od čtvrtka minulý týden jsem už na dietě rohlík, piškoty, čaje, rýže, přesnídávky.. Z duvodu průjmu a krve ve stolici... Takže vyčištěna už zřejmě jsem a bude to rychlí teď po tom nápoji.. Ale vyčistit je potřeba.. A tak se chci zeptat. Když takhle jim už od toho čtvrtka, tak myslíte že ta přísná dieta jako je ranní jen přesnídávky, čaj a k obědu vývar je nutná? Nebo myslíte že třeba dopoledne můžu zobat takhle piškot, čaj hermankovy, rýži třeba a dobře zakončit to vývarem holým. A pak začít pít ten roztok? Nebo jak jste to hodně dodržovaly vy?

martulka88
17. pro 2024

@denculinka Ne, v den vyprazdňování opravdu dodržovat rozpis. Vývar opravdu jen čistý - ještě lépe "zcezený" a ráno ta přesnídávka - opět ale bez zrníček a nejlépe jablečná, né malinová, jahodová nebo s musli apod.. Můžeš si to zpestřit džusem, ale obyčejným jablečným bez dužniny. Nesmí ti to obarvit střevo. Zároveň, pokud budeš mít pocit hladu, super jsou bon pari na cucání (lepší jsou ty žluté a zelené obyčejné). A jinak maximálně voda - nejlépe neperlivá. Hlavně né káva apod. A už vůbec né mléko/jogurty.

denculinka
autor
18. pro 2024

@martulka88 Jelikož jsem už od čtvrtka na rohlikach, piškotech, rýži, presnidavce a čaji tak nic do sebe moc teď nedám.. Takže si myslím, že jsem teď tak vyprázdněná, že to projímadlo bude rychle... Takže nic fakt jiného nejím.. Jdu zítra na 9,30h... Tak už teď začínám být nervy... Protože jsem ráda, když můžu zobnout piškot.. ☹️ Pít můžu celý den že jo tam omezení není.. Ne?

denculinka
autor
18. pro 2024

@martulka88 Já spíše piju hermankovy čaj.. Kávu, mléko si teď nedám jen tak.. Spíše jedu hermankovy čaj stále no... ☹️ To nevadí?

martulka88
18. pro 2024

@denculinka Heřmánkem si nejsme jistá. Je potřeba hodně tekutin, hlavně čiré, aby bylo střevo čisté.

denculinka
autor
18. pro 2024

@martulka88 A tak jakycaj?

konidana
18. pro 2024

@denculinka podle mne je hermankovy cej v pohode. Ja bych v zime vodu taky nedala

denculinka
autor
18. pro 2024

@konidana Tak ten je čirý ne?

jari110
18. pro 2024

Příprava na kolonoskopii a proces vyprazdňování je klíčová pro to, aby bylo vyšetření úspěšné a lékař měl čistý pohled na střeva. V den před vyšetřením by se měly konzumovat pouze čiré tekutiny a lehce stravitelná strava. To zahrnuje například vývar bez těstovin a zeleniny, čiré nápoje (voda, neslazený čaj, iontové nápoje, jablečný džus bez dužiny), bílé pečivo, suchary,... Vyhni se mléčným výrobkům, zelenině, ovoci, celozrnným potravinám nebo čemukoliv, co obsahuje semínka (např. rajčata, kiwi).