Vypadávání plomb. Máte zkušenost?

3. črc 2024

Ahoj, stale dokola mi vypadavaji bile plomby. Zubar tvrdi, ze je to tim, ze pri delani plomby polknu (reflex 🤷🏻‍♀️), prskne tam slina a pak to nedrzi. Me to neprijde normalni, ze zubu mam pak jen skorepinky, protoze kazdy vypadnuti, zas pak brousi. Snad nemam plombu, co by drzela od poprve porad 🙄 ted opet, ctyrka nahore a plomba vydrzela 14dni a praskla pri jezeni testovin 🙄
Zmena zubare nemozna, u nas nejsou. Takovou tu 'blanu' do pusy nepouziva (ani nevim, zda bych to zvladla kvuli silnemu davicimu reflexu).
Mate s tim nekdo zkusenost?
Dekuji

emillyhk
3. črc 2024

S vypadáváním plomby jsem si taky užila, i když teda hlavně na jednom zubu. Opravovala mi to snad 10x, taky mi říkala, že je to moje chyba. Prý mi krvácí dásně, tak to nedrží. To že minimálně jednou mi tu daseň sama řízla, to popírala. Mě se teda po letech podařilo zubařku vyměnit, komplet přední zuby nahoře mi nová předělala, trvalo to dvě hodiny. Celou dobu jsem měla v puse tu blánu a zvládla jsem to. Když mi opravovala zadní stoličky, tak taky s tou blánou. To bylo horší, i když mnohem rychlejší, mám opravdu silný dávivý reflex, je problém udělat i RTG zubů. 🤦‍♀️ Opravené to mám tři roky a plomby krásně drží.
Pokud nemůžeš sehnat zubaře (chápu, u nás je to taky beznadějné), zkusila bych se zeptat, jestli tu blánu nepoužívá vůbec nebo jenom u tebe. Podle mě jsou opakovaně vypadávající plomby jen kvůli "vlhkosti" v ústech o zubaři, ne o pacientovi. 🤷‍♀️

babka
3. črc 2024

to je na prd. Je potreba to misto, kam se dava plomba udrzet v suchu. Proto moje zubarka odsava a vysusuje v prubehu a nevim co vsechno. Ale nikdy s emi nestalo, ze by plomba od ni vypadla a mam je uz roky.

autor
3. črc 2024

@emillyhk nepouziva a vse je moje vina, jeste je vytocenej ze co jsem zase jedla atd. vzdy to ale vypadne u mekkyho jidla. dasne mi nekrvaci, hazi to furt jen na sliny, ale me to v dnesni dobe prijde jako vymluva.

autor
3. črc 2024

@babka a jako co mam delat? Proste reflex, ja to neumim ovlivnit. a uprimne kdyz jsem byla na pohotovosti, pristup absolutne jinej a i postupy. Spis potrebuju argumenty 'proti nemu'.

gdpr
3. črc 2024

Mne sa to teda nikdy nestalo robil mi 1 plombu minulý rok na jeseň doteraz ju mám na zube a predtým tuším v roku 2018/7? 100% to bolo pred covidom a prvým tehu a tiež drží 🤷🏻‍♀️

babka
3. črc 2024

proste nevim, ja bych si hledala jineho zubare. To je na nem, aby udrzel to misto v suchu. Prostredky na to ma. Jak rikam, moje zubarka odsava, osusuje. Nikdy problem. Ja reflexive polykam taky, kdyz mam neco v puse, slintam jak bernardyn 😀 takze urcite neni chyba v tvoji osobe

adelisss
3. črc 2024

Za život jsem měla 3 zubaře. Plomba mi vypadla jen u jedné zubařky. A u té samé měl problém i můj chlap. Takže je to fakt zvláštní. Spíš bych viděla problém u zubaře. On nepožívá takové to odsávání slin?

levandule_k
3. črc 2024

Bílá plomba potřebuje sucho, takže se to místo musí dokonale izolovat. Sice můj zubař nepoužíval tu blánu, ale měla jsem tam narvaný tampón a odsával. Plomba drží hned na poprvé.

Pokud zubaře měnit nechceš, tak bych si hledala někoho, kdo mi jen vymění tu bílou plombu, očividně to tvůj zubař neumí.

autor
3. črc 2024

@levandule_k chci nechci, nejsou 🤷🏻‍♀️ ja mam odsavacku ve svych rukou u spodnich zubu 🤷🏻‍♀️ na pohotovosti si vse odsavala sama prave.

autor
3. črc 2024

@babka dekuju 🙏🏻
@adelisss viz vyse.

levandule_k
3. črc 2024

Tak máš následující možnosti, buď naučíš svého zubaře používat kofferdam - video natočené zubaři pro zubaře.

https://www.youtube.com/watch?v=XNncLyGbjHQ

(Tady hrozí, že se urazí a stejně si budeš hledat nového zubaře.) Necháš si dál dělat milionkrát bílou plombu až to zub nezvládne a bude potřeba korunky, implantátu. Nebo pojedeš za novým zubařem třeba 150 km, vezmeš si na to dovolenou. Je to na prd.

A odsávačku jsem si sama nedržela.