Maminky, jdu si pro vaše zkušenosti.
Vyndani krčních mandlí po 30? Zažila z vás některá? Jaký byl průběh po operaci, na co se připravit, čeho se obávat a jak to snášet co nejlépe?
Děkuji za vaše odpověďi.
Byla jsem ve 30, jednu stranu vzali hodně, špatně se to hojilo. Byla jsem týden v nemocnici a pak ještě 6 týdnů doma. V nemocnici to ještě jakž takž šlo, brala jsem furt nějaké léky nebo kapačky od bolesti a kodein proti kašli. Ale nemohla jsem skoro jíst, jak to bolelo. Při propuštění mi řekli,že si mám na bolest koupit něco v lékárně 🤷 Za 2 dny jsem bolestí nemohla už ani polknout sliny, tak mě mamka odvezla na pohotovost do jiné nemocnice, tam se zhrozili,že mě propustili bez medikace, jen s pokynem zakoupit "něco" volně prodejného,že oni propouštějí s kombinací 2-3 léků. Dr.předepsala Tralgit a Nimesil s tím,že kdyby to nezabíralo, můžou mě hospitalizovat a něco přidat. Takže toto bych si určitě pohlídala. Prý čím starší,tím tu bolest a hojení hůř snáší. Manžel byl v 18, druhý den jedl suché rohlíky a chodil kouřit 🤣
Manžel byl po třicítce. Bolelo ho to dost, ale v nemocnici dostal nějaké kapky od bolesti, tak to bylo snesitelné. Pozor jsme museli dávat s jídlem- nic, co by mohlo seškrábnout strup na ráně ( řízek, tvrdá kůrka...). Oni tu ránu vlastně opálí, proto ta bolest, než se to zahojí. Už byl věkově na hraně, později se to prý nědělá, protože mandle už je tak proroslá do tkáně, že to nejde. Nakup si zmrzlinu 🙂.
Byla jsem v 22, po zákroku jsem druhý den skoro nemluvila, jen šeptala (přítel si to pochvaloval 😀 ) . Cca týden problém s jídlem, v krku to bolelo jako při hnisavé angíně. Určitě bych ale šlo znovu, před zákrokem klidně třikrát ročně hnisavá angína, fakt hnusná, s vysokými horečkami. Po zákroku angína jednou za cca 5 let, s velmi mírným průběhem, teplota jen kolem 37,5.
Byla jsem vloni, v 37 letech. V nemocnici celkem 5 dnů, doma pak ještě 14 dní. Na bolest jsem doma brala algifen, případně ibalgin k tomu. Doporučuju intenzivně chladit pomocí obkladů zvenku, hodně pít po malých doušcích a často kloktat, aby rána nevyschla a nepraskla. A rozhodně maximálně klidový režim, aby se nespustilo krvácení. Bolest byla poměrně velká těch prvních pár dní, ale jsem ráda, že jsem to podstoupila, je to úleva.
Byla jsem cca v 26. Operace, pět dni hospitalizace a v den propuštění cca za 4 hodiny tepenne krváceni. Takže návrat do nemocnice. Ale nechci tě strašit, takže detaily psát nebudu 🙏 Ale rozhodně jsem ráda, že jsem to absolvovala protože angína téměř nonstop předtím mě hrozně obtezovala 🙄
Byla jsem v patnácti, 14 dní v nemocnici, 2 měsíce doma. Bolest pekelná, nemohla jsem jíst, opakovaná krvácení, ... Nic moc. Nicméně od té doby, co se to vyléčilo, mám max rýmu či kašel.
Já vám všem moc děkuji za odpověďi...No už aby to bylo za mnou.
Off topic - já bych nešla. Trpěla jsem jednu dobu na časté angíny, včetně hnisavé, jednou jsem byla i v nemocnici s podezřením na abses. Praktická doktorka mi jednoho dne řekla, že s mými mandlemi nechce mít nic společného, ať chodím příště rovnou na ORL a předpokládala, že mě pošlou na vyndání. Doktorka na ORL místo toho začala řešit, jestli nemám reflux nebo příliš stresu, napsala mi vitamíny apod. Pak jsem nastoupila do práce a bylo po angínách, takže to přičítám tomu stresu.
Já jsem byla v 18. To probuzení bylo strašné 🙂 pak si ještě pamatuji takovou pachuť a 'něco bílého' místo těch mandlí.