Vyhřezlá plotýnka v těhotenství, po porodu

nugetka20
19. únor 2018

Zajímalo by mě, zda je mezi Vámi maminka se stejným problémem - tedy výhřez meziobratlové plotýnky. Já konkrétně bederka, cca 8mm. Vylítla mi, když bylo prckovi 4 měsíce, od té doby lítám po doktorech, cvičím Smíška (spíš ne, než jo, nestíhám, nemám energii).
Co vám pomohlo, jak zvládáte?

Řešila jste některá, zda znovu otěhotnět? Jak velké riziko je to v těhotenství, že se stav zhorší? A co pak s 3-letým a miminem, když je máma ležák? .....:/

Budu ráda za zkušenost.

bajka33
19. únor 2018

Stalo se to mamce, kdyz bylo braskovi 6mesicu, mne bylo v te dobe uz 15, sestre 13, prijel i deda na par mesicu pomoct. Pomahala ji dost akupunktura. Chtela kojit, takze odmitla operaci i leky. Dalsi mimco by si byvala prala, ale uz si netroufla, ale ona mela pater hroznou uz od 13, nosila par let korzet apod. Podle doktoru nemela mit deti nikdy.
Drzim palce!!!

ela90
19. únor 2018

@nugetka20 smisek je dobry, ale ja bych doporucila i mckenzie. Cvicim jen rano kdyz se vyhrabu z postele, je to na minutku a ok. S brichem to pak nejde, na to jen zaklony ve stoje. A nejdulezitejsi jsou spravne pohybove navyky. Taky mam vyhrez v bedrech a u fyzioteraeutky jsem to stabilizovala pred tehotenstvim a pak kupodivu pohoda. Opravdu na "posunuti vyhrezu zpet" mckenzie a cokoliv zvedat vzdy s rovnymi zady. Skoda ze se nehecnes na toho smiska pravidelne, zase tolik casu to nezabere.... hecnout se a vypestovat si navyk.. jestli chces dalsi mimi tak jina cesta asi nebude, pokud to chces bezbolestne

nugetka20
autor
20. únor 2018

@ela90 Ono nejde ani tak o čas, jako o energii. Kluk je rarach, takže cvičít, když nespí nejde. Doma máme 2 koně, takže denně tahat kýble s vodou, kolečko s hnojem, senem .... 🙂 Večer jsem ráda, když prcka vykoupeme a s chlapem oba svorně lehnem do postele (přičemž já ještě tak 5-10x v noci vstávám a kluka přikrejvám apod.). Takže cvičím, jen pokud to bolí (protože jedině tehdy nemůžu dělat to osattní a ten čas se "najde").

bajka33
20. únor 2018

Mamce delalo mckenzie spatne, ted po druhem vyhrezu (nj,...nesetrila se) chodi na feldenkraise a nejake vodni cviceni a to si dost pochvaluje... Asi si musis sama najit, co ti dela dobre, a to pak jet.
Jinak ty kone a kolecka a kyble s vodou.... 😨

nugetka20
autor
20. únor 2018

@bajka33 Mě nejde ani tak o to, jak a co cvičit (Smíšek mi pomáhá a teď už 2. den jsem se rozhodla, že budu cvičit pravidelně - třeba konečně vytvaruju postavu do plavek na léto :D ). Jde mi spíš o to, jak jiné maminky zvládaly těhotenství s výhřezem, případně zda se rozhodly otěhotnět i přes riziko, že se to může zhoršit, jak to celé pořešily, aby dobře bylo atd....

Nojo, koně musí žrát každý den ..... a při správné technice zvedání břemen to docela jde 🙂

deelfinek
20. únor 2018

Omlouvám se,že vám vstupuju do konverzace.aktualne řeším objemny vyhrez a zánět nervu.nejsem těhotná,ale doma mám tři děti,druhé těhotenství dvojčata.asi mi to pohlo páteři i pánvi,mám nějak těžce vykrivenou panev a do toho teď i ten vyhrez.zatim dostávám léky i infuze,mám pás.kde jste se naučili cvičit smiska?známý sk hnul obratlem a cvičí To,moc si to chválí.ja zatím netuším,co se mnou vymýšlí,jen doufám,že mě nepozenou k operaci.

nugetka20
autor
21. únor 2018

@deelfinek Tak to Vám opravdu nezávidím :( Popíšu svůj průbeh.

V aktuní fázi, tj. těsne po výhřezu jsem absolvovala na neurologii serii infuzí s kortikoidama (v té době jsem plně kojila, syn UM s řevem odmítal, měl 4 měsíce), nosila jsem pás, sledovali mě na neurologii. Po akutní fázi (mohla jsem zase chodit, ovšem nic nezvedat, nenosit, vše opatrně) mě poslali na vyšetření, kde zjistili velikost výhřezu (operuje se od 1 cm, kdy už to zasahuje do míchy a znecitlivují nohy). Pak jsem dostala napsané rehabilitace s doporučením právě na Smíška. Takže jsem absolvovala cca 10 hodin cvičení, kde mě naučili sestavu. K tomu jsem chodila na laser, kterej pomáhal zmírnit otok kolem páteře.
Operace se bojím moc, bratr dělá v Motole a celkově % úspěšnosti není nic moc, velké riziko, že šáhnou do míchy (takže invalidní vozík), nebo dost často vyskočí plotýnka nad, nebo pod. Jedinou účinnou pomocí je posílit zádové svaly, které tu plotnu nacpou zpět a udrží páteř bez poškození (ovšem je to doživotní cvičení a přemýšlení, nad tím, jak pohyb udělat, aby nebylo zle).
Jak to s 3 dětmi zvládáte?

deelfinek
21. únor 2018

@nugetka20 Se zádama bojuju už zhruba 10 let, každou chvíli bolet esíček, obstřiky, RHB, nic jiného mi doktor nikdy nenaordinoval. No a teď asi pohár přetekl, asi se mi ten kolotoč doma + práce prostě vrazil do zad. Četla jsem různé recenze na operace,ale popravdě mám z toho hrozný strach, právě proto,že prostě musím fungovat při dětech. Děcka jsou už relativně velké (10, 7,7),ale zas ne tak velké,aby mohly mít doma invalidní matku. Neuroložka mi napsala per os Prednison, Gabanox a Omeprazol, mám to nadávkované a tento týden chodím na infuze ambulantně. Za to jsem hrozně ráda,protože představa,že někde ležím je hrozná. Ale pravá noha mi pořád brní při delším stání a bolí pod kolenem. Ale ve srovnání s peklem,co bylo, že jsem se nemohla otočit v noci v posteli, je to vlastně nic. Příští týden jdu znovu k neuroložce a jsem zvědavá,co se mnou vymyslí. Jsem ze zlínského kraje,ale do Zlína bych rozhodně jít nechtěla, chválu jsem slyšela na Olomouc, že jsou na to specialisté. Takže se modlím,abych dostala poslední šanci a v klidu to nějak rozcvičila.

nugetka20
autor
23. únor 2018

@deelfinek Zkuste požádat o toho Smíška - je to na principu jako joga - pomalu dělat přesné pohyby, které zpevní jak zda, tak břicho a v podstatě celý "korzet" kolem páteře. Není to složité, je to cca 8 cviků, zabere to tak 15 minut (jen se k tomu dokopat). Krom jiného to i docela hezky vytvaruje břicho a pas 🙂 Držím palce.

deelfinek
23. únor 2018

@nugetka20 Zkusím, děkuju za radu, kdyby mi to vytvarovalo i břicho,tak budu nejšťastnější 😀