Vyhřezlá ploténka, křeče a bolesti páteře + 5měsíční syn

nugetka20
12. lis 2016

Prosím všechny, kdo jste měly problémy s páteří v bederní oblasti, co vám pomohlo? V neděli v noci jsem kloučka vyndávala z postýlky na kojení. V ten okamžik mi luplo v zádech, křeč po celé páteři od krku ke kotníkům. Jen jsem stihla kloučka hodit vedle sebe na postel a padla doslova po hubě na pelest, totální paralýza, nedokázala jsem ani vyndat ruku zpod těla. Ráno jsme jeli k doktorce, díky kojení mi nesmí napsat žádné pořádné prášky. Dostala jsem injekci, slabší léky na útlum a samozřejmě zákaz cokoliv nosit. Po 5 dnech chodím, chvilku sedím, ale bolí to, nejsem si jistá jediným krokem, podlamují se mi kolena. Na CT jdu koncem listopadu, vypadá to zřejmě na vyhřezlou plotýnku.

Syn má 5měsíců, něco přes 7kg, plně kojený. Jí tak 10-15x denně, kojíme vleže na boku, což je problém a bolesti se furt vrací. Jinak nám kojení nejde, je to ještě horší. Mám zlatého chlapa, kloučka mi podává na kojení, v noci vstává místo mě.... ale ošetřovák je jen do úterý. Já malého nepochovám, neunesu, nepřebalím, bojím se, že ho znovu upustím.

Prosím o radu, co dělat, co funguje?

lv
12. lis 2016

Pokud to máš takto, tak babské rady moc nepomohou (suché teplo -šála, nahřát polštářek/ručníky). Homeo arnica montana.

panickatlamicka
12. lis 2016

Ty poradny prasky ti klidne napsat mohla. Vetsina leku se pri kojeni mize, do mm pronika zanedbatelne mnozstvi. A predpokladam, ze bys lek brala na ulevu a nehazela je do sebe jak lentilky. A jinak jsem zvedava, co napisi ostatni maminky, co s takovou bolesti zad maji zkusenosti. Musi to byt hrozne, je mi te lito. ☹

drakenn
12. lis 2016

Kojite vzdy v leze na tom boku? Jak dlouho? Dlouhodoba jednostranna zatez patere muze zpusobit bolesti, ktere popisujete.. Zmenila bych stranu a leh pri kojeni, lezte vodorovne hlava zadek.. Uvidite po CT jestli jde o vyhrez.. Zatim maleho nezvedejte z vysky..nevytahujte z postylky.. Bohuzel jinak neporadim. Po CT dejte vedet.. Pokud by slo "jen" o svalovou problematiku, poradim rada.

nugetka20
autor
12. lis 2016

@drakenn cca 10-15 minut, syn je poměrně savec, takže dobrý, ale bohužel pije dost často. Způsobila jsem si to zřejmě rotací a zvednutím nahoru - z postýlky ven.

Jak teda pomoct? Jak dát postýlku, aby to šlo co nejlépe? Spát na postei se mnou nemůže, mám vyvýšenou matraci, přítel normální, takže mě by z ní spadl.

Prosím o radu i ohledně těch svalů - třeba to pomůže.

drakenn
13. lis 2016

Jak uz psala@iv nahrivat svaly v bederni oblasti. Suchym teplem. Nahrejte si zehlickou rucnik a prikladejte. Pak muzete zkusit masaz. Klidne pritel muze masirovat. Jemne ovsem. Mrknete kdyztak na net, masiruje se vzdy smerem od patere. Mazat konskou ci jinou masti k tomu urcenou. Poradi v lekarne. cviceni az po vysledku ct, jestli jde o vyhrez..to uz vam ale poradi odbornici
S tim spanim asi neporadim. Ja bych si prcka dala do postele, ale jak pisete, u vas to nejde..co rozkladaci gauc, nemate? Ja byvam nekdy s deckama kdyz jsou nemocne v obyvaku na gauci..

nugetka20
autor
13. lis 2016

@drakenn Gauč máme rozkládací a velmi měkký - takže na přespání pro návštěvu dobrý, ale já se z něj moc nevyhrabu. Navíc jak kojit z obou prsů, teda jak je střídat, když kloučka nepřendám na druhou stranu? Budí se v noci po 2 hodinách.

drakenn
14. lis 2016

Bohuzel vic neporadim. Myslim, ze sama na neco prijdete, jak se synem manipulovat.. Drzim palce

pepeecz
16. led 2017

Můžu doporučit jedině cvičení na hluboké svalstvo v oblasti pánve a páteře. Posílení hlubokého stabilizačního systému je při výhřezu ploténky prioritou, ale je to práce na delší dobu, uvolnění od bolesti většinou mým svěřencům trvá 2 týdny, ale dlouhodobé odbourání bolesti může být klidně až za půl roku pravidelného cvičení a práce s držením těla. Každopádně vzhledem k tomu, že budete malého ještě dlouho přenášet a chovat, tak se obávám, že nic jiného než cvičení to nezachrání..

nugetka20
autor
17. led 2017

@pepeecz Máte pravdu, aktuálně chodím na RHB a cvičím svaly okolo páteře, šikmé břišní atd.

mundi
21. čer 2019

@nugetka20 Tak RHB a cvičení nakonec pomohly? Za jak dlouho jste se bolesti zad zbavila? Děkuji moc za odpověď.

zuzineckah
21. čer 2019

@nugetka20 se obávám, že moc toho k radění není. Mě "odchází" také plotýnka v bederní oblasti, ale podle nálezu to není stav k operaci. Evidentně se ale ztenčuje, to bylo docela dobře vidět... RHB nestíhám, resp. přijde mi zbytečné jezdit 2x týdně 50 km kvůli tomu, co můžu cvičit i doma. Na bolest jsem si už tak nějak zvykla, když je nejhůř, lupnu si aulin.

nugetka20
autor
21. čer 2019

@mundi Tak po skoro 3 letech (syn tento týden oslavil 3. narozeniny) je situace stabilizovaná. CT a vyšetření ukázala výhřez cca 8mm, což je už na hranici operace. Té se snažím zuby nehty vyhnout, protože progres je velmi častý a navíc ne vždy je operace úspěšná a následky z poranění míchy nevratné. Tudíž cvičím Smíškovu metodu, mám nově naučený stereotyp zvedání břemen. Někdy záda nebolí vůbec, někdy stačí v noci trochu ofouknout a už to začne tahat. Jak vynechám cvičení, hned je to znát. Udržuji to ve stavu "nemusím si vzít prášek, ale dávám si sakra bacha, co a jak zvedám". Jsou dny, kdy prostě jsem ráda, že jsem. Neuroložka mi potvrdila, že výhřez je v tomto strašně zrádný - jak je tam jednou uvolněná štěrbina, tak se plotýnka velice ráda znovu vyhazuje a uskřípává míchu, což je ta šílená bolest a necitlivost dolních končetin. Takže bojuju, nic jiného nezbývá 🙂 Jinak teda musím říct, že mi neskutečně pomohl manžel (a pomáhá dodnes). Syna jsem musela přestat nosit, v nosítku nosil táta 🙂 Prcek se naučil, že máma nemůže houpat, naučil se usínat sám v postýlce. Museli jsme udělat velké množství kompromisů. Moje záda byla i jedním ze 2 zdravotních problémů, kvůli kterým nakonec druhé dítě mít nebudeme. Občas mě to mrzí a to moc - občas, když ráno sotva lezu po kolenou do kuchyně a vedle mě hopsá syn "maminko, děláš pejska?" , tak vím, že to bylo dobré rozhodnutí. Bohužel, ne vždy jde život tak, jak bychom chtěli.