Zdravím,
Potřebovala bych poradit a vzhledem k velké komunitě tu věřím, že nejsem jediná, kdo se s tímhle setkal. Mám osmiměsíčního syna, který je (teď už) fakt pohodové miminko. Je to parťák, který brečí fakt jen velmi sporadicky. Přes den si hrajeme, nedávno začal lézt a stavět se. Dále mám úžasného muže, který by pro nás udělal první poslední, abychom byli šťastní. No a teď k tomu, co mě trápí. Syn první cca 4 měsíce svého života probrečel, dny i noci - reflux, koliky… následně se z něj stalo bomba mimčo, budil se už jen 3x za noc. Až do konce šestého měsíce. Dva měsíce zpátky se začal v noci budit nonstop. 8-15x za noc. Spánek 2-5 hodin denně. Naprosto nepochopitelně jsem dva měsíce s deficitem normálně fungovala a jinak moc mě to nelimitovalo. Prcek mě neskutečně nabíjí, je s jim hrozná sranda. Teď se spaní zlepšilo, vstává už jen tak 4x-6x a zvládne spát i dvě hodiny v kuse. Jenže absurdně jak jsem dovolila tělu si trochu vydechnout, tak na mě padla tak neuvěřitelná únava, že nezvládám vůbec nic. Doma to vypadá jak po výbuchu atomovky, na manžela jsem protivná nebo brečím, za chvíli Vánoce a jal jsem ráda, když celer neusnu ve sprše a zvládnu dojít do postele🫣
Můžete mi, prosím, poradit, jak se nakopnout a začít fungovat, abych mohla připravit svým nejbližším krásné první společné Vánoce? Moc děkuji!
@kolibrik123 musíš se vyspat 🙂 Zapoj muže, vyspi se o víkendu a budeš mít sílu fungovat dál 🙂
Nech si pomoct, i od širší rodiny. Popros mámu o cukroví, pošli tátu s kočárkem, zaplať si úklid...teď nemusíš být hrdinka.
Není slabost si říct o pomoc. Syna nabalit do kočárku a poslat s ním....kohokoliv, kdo potřebuje pohyb🙂)). Vánoce jsou sice hezký, ale upřímně - teď z nich nic prcek mít nebude a tak to omez. Máš možnost si zaplatit úklid? A kdyby ne, byt není jaderná elektrárna, nevybouchne, to je 100% jistota. Udělej jen nutné. Manžela obejmi vždycky ráno a večer, ať ví... Když spí prcek přes den, spi s ním, šlo by to?
Řekni si určitě o pomoc a odpočiň si..
První Vánoce měla dcera necelý rok. Doma se žádný velký úklid nekonal, denně se uklidil jen provozní nepořádek. Pečení s mamkou, když jsme přišla na návštěvu a malá hodinku spala v postýlce. Mamka automaticky chystala krabici cukroví i pro mě, protože ji bylo jasné, že nic nestihnu. Na návštěvu k nám přijel jen tchán a to v půlce prosince. Ostatní zvali nás a ideálně i s obědem, abych s tím neměla moc práce.
Na Štědrý den jsme rozbalili dárky a až malá usne, jsme si chtěli dát v klidu večeři. 😃 Jenže jak na potvoru ten den trvalo uspávání hodinu, pořád se budila a manžel sušil v troubě lososa do mrtva abychom to měli teplé. 🙈
Nakonec šla do houpačky v kuchyni, kde umrčená čekala až do sebe rychle hodíme jídlo. Tradičně usedáme k Pelíškům s nanukáčem a ona mezi náma v momentě usnula na gauči. Prostě chtěla být s námi a cítila, že já chci aby spala.
Takže za mě, nic extra nepřipravuj a nech si pomoc okolím. Stejně se nakonec všechno bude řídit podle malého. Když bude mít špatný den, akorát se budeš stresovat, nervovar a honit abys ostatním udělala hezké Vánoce.
@kolibrik123 A v cem budou ty vanoce krasne, kdyz jses takhle KO? Vubec bych letos vanoce neresila, hlavne si odpocin a udelej si pohodu podle sebe, vanoce nevanoce. Me teda vanoce stresuji bez ohledu na pocet a vek deti, takze ja bych se na to v tvym stavu vykaslala uplne, maximalne bych exla flasku vajecnaku 😀
A manžel dela co? Nemůže dítě aspoň na dvě hodinky vzít a zabavit aby ses vyspala nebo k němu občas v noci vstát on?
Já jsem to asi špatně definovala, mně nestresujou Vánoce jako takové, ani nemám pocit, že bych měla mít všude vyšůrováno, protože Vánoce. Ale zase nebudu zdobit stromek v bordelu, standardní provozní úklid mi postačí. Rodina je daleko a manžel dělá, co může, vaří, občas pere i uklízí, ale je hodně v práci. Po práci si malým hraje, koupe, fakt se mu věnuje, nemůžu si stěžovat. A proto mě mrzí, že s prťousem, co přes den nespí a v noci vstává nezvládnu ani to základní, aby tu na něj čekala čistá domácnost, občas třeba večeře a hlavně žena v použitelným stavu (a tím myslím pro večerní posezení, ne pro žádnou divočinu😅). A hlavně, vím, že malej si svoje první Vánoce pamatovat nebude, ale my jo, pro nás to chci udělat ♥️
@krisstina93 manžel, jak přijde z práce, tak se buď věnuje malému, koupe, krmí… nebo vaří pro nás. Jenže se z práce vrací kolem sedmé a to už žádný “aspoň dvě hoďky” nejsou. A o víkendu, když zrovna nemáme program a někam nevstavame všichni, tak mě spát nechá a vstane, ale to je tak jedou za 14 dni až měsíc 🤷♀️ jo a v noci nevstane, protože ho prťous nevzbudí a hlavně já jsem vzhuru, kdykoli se malý pohne (a to spí ve svém pokojíčku), takže by to mělo jen ten efekt, že by byl on unavenější a já stejně 🫣
@kolibrik123 Máš možnost zaplatit si jednorázově paní na úklid? Aspoň teď, ať ti to trochu uleví a budeš víc v pohodě, že to máte doma uklizené a útulné na svátky. Kamarádka co by si půjčila na 2 hodinky kočárek? Každá máma se umí vžít do tvojí situace, není ostuda si tu mateřskou trochu ulehčit.
Mne pomohlo smířit se s tím,že už nikdy nebude uklizeno a všechno tam jak by mělo.Na únavu se dá taky zvyknout.Ono když to dítě bude starší ,tak to taky nebude žádná hitparáda.Rano vypravit do školky,pak letět z práce do školky,večeře.Neco doma a udělat a druhý den znovu.Do toho večne rymičky,kašle a dohadování se s partnerem kdo zůstane doma s nemocným dítětem.
@kolibrik123 tuhle radu asi nechces, ale co maleho presunout k vam, at nemusis v noci 6x vstavat a chodit do pokojicku? Starsi se do roku a pul v noci vzbudil a byl treba 3 hodiny vzhuru, taky nechapu jak jsem fungovala s 5 hodinovym prerusovanym spankem tak dlouho, ale ziju. Mladsi se budi i ted ( 3 roky) asi 6x za noc a hleda me. Pri predstave, ze jdu v noci 6x do pokojicku, mam husi kuzi. Takhle v polospanku pohladim a spim dal. Rano se budim pred detmi a citim se vyspana.
Já bych zkusila 2 věci:
Pokud můžeš, zaplať si někoho na jednorazovy úklid. Já jsem prvních 6m po porodu v domácnosti moc nefungovala, syn byl dost náročný.. a ono se to hrozně nahromadilo. Tak jsem si zaplatila generální úklid a bylo to super. Byl to hrozně příjemný pocit být v čistém, urovnaném.. a začít jakoby od nuly. Potom už se to snadno udržovalo.
A pokud to jde, tak ať na jeden víkend manžel přebere starost o syna. Ty si zalez třeba do ložnice, spí válej se, koukej na filmy, cti si.. a at ti ho nosí jen na kojení a pomazlení. Prostě přestaň být na ty dva dny matkou (tak moc, jak to jen jde) a jenom relaxuj.. 🙂
Hele, uderem osmeho mesice veku zacina to nejvic nejhorsi obdobi 😅 Decko vsude leze, vsechno zere, sebevrazdi se a kramuje - tj. doma je bordel jak v tanku, protoze s timhle kouskem za zadkem nic poradne neudelas. Tak to proste je. V roce se to zacne lamat a cca v 1,5r to bude vyrazne lepsi.
Co teda muzu poradit, tak tu pravou cistotu domova, delaji predevsim ciste podlahy. Ja vytiram v prubehu dne i s malym - mopem setru, nahrnu a vykydam vse, co za tech par hodin stacily ratolesti napachat. Batole mi v tom sice uspesne slape a hazi hracky do kyble s vodou, ale to mi nevadi, protoze jindy (nez prave “ted”) neni kdy. Cekat, az budu mit zazracne ctyri hodiny klid na uklid, je utopie 😀 Miminak je sice mokry, ale stastny. A ja jsem taky stastna, jelikoz mam ciste podlahy 🤣 Pak ho prevlevcu 🤷♀️
Co se tyka unavy - me by teda trefilo, kdybych mela 8-15x vstavat a chodit do jine mistnosti uspavat. Spim s malym v posteli a nasledujici den se da prezit v relativne cerstvem stavu.
No a vyse uvedene se samozrejme podepisuje na partnerskem zivote. Je zcela zasadni si umet rict o pomoc. A nebicovat se, ze nezvladas mit v jeden okamzik naklizenou domacnost, uvareno, vyprano, nakoupeno, vyzehleno, skvele zabavene a stastne mimino a vecer pak byt jeste dracice v posteli. To za me proste je nerealna vec, kdyz jsi na to vsechno vlastne uplne sama.
@zizkmi spaní ve společné posteli je naprosto bez šance, malý jak nás vidí, tak si chce hrát a skáče nám po hlavě. S postýlkou v ložnici je to stejné, jen nám neskáče po hlavě, ale vztekle řve, že je uvězněn 😅
Tak bych vám všem chtěla poděkovat z rady a podporu, opravdu mi to pomohlo 🙂 nakonec jsem si večer sedla s manželem, sepsali jsme si, co chci mít hotové, manžel u všeho, co nezahrnovalo kojení a kreativní zdobení, řekl, že to bude hotové a udělal to 😍 a já jsem tím pádem vydechla a na Vánoce jsem nakonec zvládla i pár cukroví, vánočku a na Štědrý den jsme měli fakt pohodu♥️
@kolibrik123 první Vánoce pro me neexistovali … 🤣přežít to… a jestli mas jen jedno, tak to proste neprehanet … co nejvíc věci predelegovat, Vánoc ještě bude…,stejně jsou nejhezčí pro a kvůli dětem … nenervovat se z toho, kolem prcka spis zatím stejně jen propluji