Ahoj holky mám dvě dětičky 3,5 roku chlapečka a 6 týdenní holčičku, chlapečka se mi nepodařilo kojit a holčičku asi deset dní jsem kojila plus dokrm, a u obou dětí jsem utrpěla v porodnici záněty prsou a tak mám teď v páčené bradavky, stydím se před mužem. Ani při dotyku se nic neděje, ta jedna se jednou trochu probrala, ale druhá už 3,5 roku nic a nevím co se s tím dá dělat, jediné co jsem se dočetla, že dělají drobnou plastickou operaci-což vážně nechci takto řešit, nevíte některá, jinou cestu? Předem děkuji za odpověď a možná i rady 🙂
Existuje nějaký vytahovač na vpáčené bradavky kvůli kojení, tak by to mělo fungovat I po, nebo se nosí tvarovaček bradavek v podprsence, ale to jsou vše opatření kvůli kojení. Je divné, že před porodem jsi to neměla? Není to tím, že mám nalitá prsa? To se může ještě upravit. Nemyslím, že vpáčené bradavky jsou důslekdem zánětu prsa. Dotaz je opravdu dost divný☹.
majkoz moc chápu tvoji reakci pokud ti to přijde usměvné ne-li legrační tak proč paní odpovídáš 😒 Volba kojení je jen její věc a na plastiku jít nechce musíš si to přečíst než začneš útočit.Každopádně bude lepší se zeptat doktora co se s tím dá dělat.
@aninousek To nebyl útok;) Pravda, paní na plastiku jít nechce...to jsem špatně napsala. Přijde mi jako nesmysl, že ze zánětu má vpáčené pradavky. Ty totiž musela mít už předtím, takže kdyby je na kojení připravila, kojila, tak by teď problém "nastartovat je";) neměla. Asi jsem se krapet rozčílila, tímto se zakladatele omlouvám. Ale když někdo řeší prsa pro chlapa místo pro své dítě, tak je to...já nevím ...nechci se zas rozčílit ;)
@majkoz nerozčiluj se, ženská, která řeší dítě i chlapa, no a co, některé nechtějí kojit, zakladatelka za to asi nejspíš nemůže. Ano, prsa máme každá, ale jsou i různé deformity .....
@majkoz Na vysvětlenou, před prvním otěhotněním jsem vpáčené bradavky neměla, v porodnici jsem se nerozkojila zkoušela jsem kloboučky, masáže v teplé vodě a kojící čaj, hodně jsem to obrečela a nedalo se nic dělat, začli jsme kupovat Nutrilon. A teď paní to co mě od Vás trápí za Vaši reakci, holčičku mi vyndali Císařským řezem, následně oživovali a 16 dnů jsem ji neměla u sebe, byla na JIP, kam mě pouštěli jen po 4 hodinách, a mléka my dost ubívalo tím vším stresem a že jsem neviděla pomalu tři týdny svého tříletého chlapečka, se kterým trávím 24h denně. Nevím, jakým právem mě odsuzujete že dávám přednost chlypovi, před kojením milované holčičky??? V životě jste mě neviděla....
Ahoj a promiň. Opravdu má reakce nebyla přiměřená. To se mi tak ale jeví až teď, když jsi situaci popsala podrobněji. Vpáčené bradavky, podle mě, zánět prsu nezpůsobí, ale na světě je všechno možné, proto Ti to už nebudu rozmlouvat. Já jsem měla ploché a na radu dr. jsem stimulovala a na kojení pripravovala. Je mi líto, co jsi prožila, ale hlavně, že to dobře dopadlo. Děti jsou všecko naše štěstí...proto jsem úplně nepochopila, proč se stydíš před chlapem ohledně bradavek... pokud si Tě ten dotyčný váží, tak Tvůj "problém" neřeší. Co mne tak napadá je jedna známá rada- masírovat bradavky při vlažné sprše kartáčkem-to se právě doporučuje při přípravě na kojení, třeba. Zdravím Tě 😃
Díky za uznání, ten dotaz jsem sem psala, když už holčičce byl měsíc a 17 dní, o své mléko jsem přišla 14 dnů po Císaři, takže v době dotazu už jsem opravdu nemohla upřednostňovat chlapa před snahou kojit. Jemu to samozřejmě nevadí, ale člověk se prostě cítí trapně.
Ahoj, já mám také vpáčené bradavky po matce (ta kojení také vzdala). A moje zkušenost je, že se rozhodne dá rozkojit. Jen to chce prostě trpělivost. Pořád dítěti prsa nabízet a mě Teda pomohlo za bradavky i trochu tahat, aby se miminku lépe chytaly. Kloboučky jsem měla u prvního a po týdnu jsme je vyhodili. Malý se pořádně nenapil a pokaždé byl celý zpocený jak namáhavé tahal. Teď po třech dětech by se mi dítě přisalo snad i z vzdálenosti 5 cm. 🙂 🙂 . Estetiku opravdu moc neřeším, mám dost jiných problémů a toto je opravdu to nejmenší!! Jsem ráda, že jsem zabojovala a své děti kojila 😀
@nunynka82 Ahojky, na úpravu bradavek (pro kojení) jsou dobré formovače bradavek (nejsou to kloboučky). Koupila jsem si je na radu porodní asistentky. Rodím cca za 7 týdnů a mám ploché bradavky. Tyto formovače ti bradavky krásně vytáhnou a připraví na kojení, ale jakmile je sundáš, tak do chvíle zase splasknou, takže to neřeší tvůj "problém" nastálo, je to opravdu jen pro kojení. Sundáš před kojením, nakojíš a zase nandáš do dalšího kojení. O způsobu, aby bradavky trčely stále, bohužel nevím ☹
Děkuji Vám všem za rady, mějte zdravé a šťastné dětičky 😉
@vojato Ahojky já jsem strašně trpělivý člověk, v porodnici jsem 19 dnů měla čas jen a jen na odstříkávání, a strávila jsem nad tím skoro celý den, teplá sprcha s masážemi, prsa tvrdé a bolavé jako kameny a potom hodinové odstříkávání_to tedy kapalo samo, měla jsem od sebe max 30 ml, zbytek dodávali na JIP u mělé mléko, když už jsem ale za 2 hodiny s přestávkami odstříkala 10 ml, tak to už jsem si říkala že to doma nepůjde, doma malého chlapečka, kterému se také dost věnuji a nemůžu kvůli těm pár ml odstříkaného mléka zanedbávat obě děti. Holčičku jsem 16 dní neměla u sebe, možná kdyby ano, tak by jsme to zvládli. Tak hodně zdravíčka, měj se hezky
Chápu... myslím ale, že pokud bys zabojovala zvládli by jste to. U prvního syna jsem měla prvních pár týdnů rozpraskané bradavky, nepřála bychtu bolest zažít nikomu, šílené, u každého kojení. Ale zvládli jsme to. Je škoda, že ti malou dokrmovali, to je podle mého začátek konce... už je to ale za vama, co se dá dělat, život jde dál 🙂
@nunynka82 Takže jsi neřešila vpáčené bradavky kvůli dětem, ale řešíš je kvůli manžovi. Souvislost mezi zánětem prsu a následnému vpáčení bradavek je úsměvná, ne-li legrační. Píšeš, že 3,5 roku bradavka nic...takže buď jsi kojila holčičku jen z jednoho prsu, nebo kendy... Před těhotenstvím jsi vpáčené b. neměla, nastartoval to zánět v porodnici? Zaobírala bych se spíš tím, proč nejsi schopná nastartovat knoflíky pro mimino, než pro chlapa.... Plastiku si podstup jakou chceš, když Ti to stojí za to...možná jsi tomu mohla předejít a na kojení se připravit, potom i bradavky byly by citlivější k dotekům, ....