Dobrý den,
jsem vážně nemocná a je to nejspíš reálně ze stresu z rodiny. Jsem nechtěné dítě(matka mi to stále předhazovala), se sourozenci jsem měla vždy pěkný a pevný vztah(alespoň sem si to přes 30let myslela), zvlášť s jedním a nakonec s tím predevsim matka a celkově její řeči a chování zamávaly tak, že naše vztahy jsou už jen na oko a vídáme se minimálně. Matka dělá, že neexistuji, především co mám děti. Několik let jsem ji nevidela, jedina ze 4dětí nevim, kde bydli. Poslední roky, kdy se to právě otocilo predevsim s tim pro me nejblizsim clovekem se mnou zamavaly. Myslela sem, ze to dokazu uplne casem prejit, ale stale to obcas ve mne hloda a boli. Je neco, nejaka terapie, moznost, co dokaze cloveka v teto situaci zvednout? vyresit to v sobe tak, aby byl odolny a vubec se ho ta situace nedotykala? rada bych se kouli u nohy zbavila a zila co nejdele pro svoji rodinu. Dekuji za rady k veci.
Me pomohly knizky od Louise L. Hay Miluj svuj zivot, Sila je ve vas, Sila zeny a jine napr. Ctyri dohody. Doporucuji.
Dobrý psycholog ti hodně pomůže
Mě hodně, mimo jiné právě i na srovnání si vztahů s rodiči, pomohl týdenní pobyt v Holosu (www.holos.cz), mají ho párkrát do roka, je to opravdu intenzivní a není to levné, ale fajn. Já začala víkendovými kurzy holotropního dýchání, to jsem se dost motala v různých problémech, ale psychologové moc nepomáhali (nejsem svěřovací typ). Tady je právě super, že nikomu nemusíš nic moc povídat - můžeš, ale nemusíš, já si to pak psala a povídala jsem jen maličko, ale tím jsem si to uspořádala.
Dost lidí si chválí Rodinné konstelace, ale tam to v tvém případě určitě chce dobrého psychologa, který to povede. Alternativně by mohl pomoci sandplay (ten jsme dělali taky na tom týdenním pobytu, ale opět ho dělá více terapeutů).
Ale vše si určitě hlídej, aby ti, co to dělají, poskytovali i následnou psychoterapeutickou péči - ať se ti něco "neotevře" a následně nezjistíš, že jsi na to sama. Zvláště u těch konstelací bych byla dost opatrná, na to má kurzy dost lidí a ty nepočítají moc s tím, že se tam objeví někdo s opravdu problémem.
@dixi86 Už jsi tady pár příspěvku o týrání v dětství napsala. Máš v životě hodně hnoje, ale když se ti podaří hnůj vyhodit na pole, tak můžeš mít velmi hezkou úrodu.
Za mě se z toho dostat můžeš, já bych to kombinovala klasická psychoterapie + alternativní přístup, protože to bude chtít zkoumat a léčit svoje problémy i na úrovni duše. Každá terapie, co vyzkoušíš by ti měla být příjemná, někdy člověku nesedne terapeut, tak musí hledat jiného. (Stejné je to s jídlem, ne každý má rád sushi, steaky, vegetariánské jídlo.)
Mám ráda psychosomatiku, mám s tím pozitivní zkušenost. (Velmi zjednodušeně, když hlava nezvládne zpracovat emoce, jsou z toho nemoce.) Tvoje zdravotní problémy 100% souvisí s psychikou.
Kombinovala bych jak terapii pod někým, tak samoléčbu, něco určitě zvládneš sama, u něčeho to bude chtít vhled, popostrčení i od profíka.
Pro mě je důležité vědomí, že nemusím setrvávat v pozici oběti, že nemusím praktikovat tenhle myšlenkový vzorec, že si můžu zařizovat život podle sebe a tohle může úplně každý, není to pro vyvolené.
Super knížky o psychosomatice jsou od MUDr. Hnízdila, Mým marodům a Příběhy obyčejného uzdravení. Mně vždy pomáhá slyšet nějaký příběh a ty lidi měli různě závažné problémy a ti kteří se změnili se i uzdravili. Výborné jsou knížky od doktora Ruedrigera Dahlkeho, také dělá psychosomatiku (Nemoc jako cesta, Princip stínu, Nemoc jako symbol atd.)
Klidně bych si vsadila na to, že jak si budeš zpracovat svoje problémy, uleví se ti v nemoci.
Mně hodně pomohly knížky od Heatr Ash Amara, Zrození bohyně válečnice, Cesta bohyně válečnice. Pomohlo mi to přijmout se taková jaká sem, odpustit si, poodstoupit od dané situace tak, aby mě přestala zraňovat. (Na někoho může být trochu alternativní, ale já si na tenhle styl potrpím 🙂 )
Zmiňovanou Louise L. Hay Miluj svůj život, také doporučuji, Louisa prožila znásilnění jako dítě, fyzické a psychické násilí, nicméně se jí z toho podařilo dostat.
Od Zedňky Jordánové jsem četla také knížky.
Mám ráda pořad Duše K s Jaroslavem Duškem (teda v poslední době mě hosté moc nezaujaly, ale ty starší díly jsou fajn.)
https://www.youtube.com/results?search_query=du... O léčivé cestě do nitra s Brandon Bays
Nová germánská medicína
(Pro mě to byl zajímavý pohled, jak se emoce, traumata podepisují na našem zdraví
O etikoterapii
Já mám ráda přednášky psychologa Pjera la Šeze, je trochu alternativní, na začátku mluví jeho vydavatel
Já jsem byla u na alternativní terapii u Renaty Šulcové- Vítkové, vychází z kineziologie, ale šla vlastní cestou, pracuje s energiemi, minulými životy. Umí dobře vystihnout podstatu problému a poradit (Já jsem si to chtěla hlavně vyzkoušet jaké to je a nadchlo mě to, kudy chodím, tudy ji chválím.) Já jsem byla celkem připravená, že řeknu, tohle mě štve a tuhle osobu nesnáším prostě, že na sebe prásknu vše. Já jsem měla pouto z minulého života s jinou osobou, ona to pouto zrušila a pomohla mi nastavit energetické hranice, abych na sebe tolik netahala problémy jiných. Jenom mi řekla, co se tenkrát stalo, žádné drastické prožívání nějakého hnusného zážitku. Po terapii jsem cítila lehkost a problém s tou osobou zmizel, je to cca 3/4 roku. (Jako ta osoba má pořád blbé poznámky, ale nijak mě to nezraňuje, předtím ano, i kdy jsem věděla, že to není můj problém, ale její.) Nicméně u mě hraje fakt, že já jsem si nějaké problémy zpracovala sama, protože říkala, že jde vidět, že nemám moc problémů, spíš takové doťukávky. Známá přišla, že chce řešit tohle a ona jí říká, ale tohle není Váš hlavní problém, dneska budeme řešit tohle. Za mě to chce řešit na více úrovních.
Já se třeba chystám vyzkoušet tohle ženské kruhy https://www.vogue.cz/clanek/vogue-planet/wellne... (zatím si hledám kruh). Což by taky nemuselo být špatné, když jsi nepoznala laskavou mateřskou energii, tak bys mohla získat podporu od cizích žen.
PS Nepřistupuj k sobě, jako že je s tebou něco špatně a potřebuješ opravit.
@dixi86 Určitě bych se zaměřila sama na sebe. Najít terapeuta co se zabírá osobní terapií a vztahy.
Já mám terapeuta (Marek Ščotka)
Je výborný a myslím, že zrovna v tomhle by vám dokázal pomoct 🙂 má i nějaká videa na youtube a podcasty.
Já se teď začala zajímat a “léčit” sama sebe, aby mě takové věci nezatěžovaly. Nemyslím teda zrovna váš problém ale něco podobného..
Chce to vyřešit v sobě věci, co nejsou vyřesěny a myslím, že se vám uleví.