Zdravím. Celá rodina, sousedé i jedni známí jsme nedávno prodělali (případně někteří ještě prodělávají) virózu, která svými příznaky poměrně dobře kopíruje delta variantu koronaviru covid-19 s mírnými příznaky - škrábání v krku, horečka, silná štiplavá rýma, slzení až zarudnutí očí, nechuť k jídlu, zvracení/průjmy, posléze suchý kašel... Ne všichni měli všechny příznaky, naopak někdo měl k tomu i bolest kloubů a pocit zhoršeného dýchání a tak.
Nicméně:
1) všem, co si dělali testy na covid, vyšly negativně.
2) připadá mi, že osoby, které jsou proti covid očkovány, měli/mají u této infekce horší průběh než ti, kteří naočkováni nejsou (v případě covidu bych to čekala naopak).
Chápu, že vzorek 13 lidí není úplně vypovídající, ale stejně... prostě se to tváří, že to fakt covid spíše není.
Je tedy možné, že v okolí Brna řádí nějaký virus, který není covid, jen se mu svými příznaky nějak "podobá"? Případně máte zkušenost?
(Se sousedy jsme se viděli, ale se známými ne, jen jsem s nimi komunikovala online, proto je mi jasné, že se tady musí něco takového šířit z více zdrojů).
Zajímá mě to především z důvodu opatrnosti a případného šíření dále (pokud by skutečně řádilo i něco jiného, asi bych byla víc v klidu a tolik se nestranila - tím spíše, že už jsem de facto ok).
Díky za info/názory.
A kdyby nebyla kovid doba, tak si o tom myslíte co?
Nejsem žádný popírač ani prožívač, ale je třeba si uvědomit, že stále existují i jiné nemoci než jen tato protěžovaná.
A pokud mi něco fakt je, tak se jdu poradit k lékaři.
Obyčejné nachlazení dokáže taky solidně potrápit.
Jiné viry a bacily už vymřely? 🤷♀️
@uzivatelkapetra Už jsem se kdysi na něco řádícího taky ptala (možná ne tady na MK). Je to dobré vědět kvůli zkušenostem třeba, jak se to bude vyvíjet. Covid necovid.
Covid může být pro některé skupiny opravdu ohrožením, kdyby to přes všechno vypadalo na covid, byla bych mnohem více obezřetná. Stejně tak kdyby nebyla covid doba a řádilo by něco, co by dle zkušeností některých uživatelek/uživatelů končilo třeba zápalem plic v nemocnici, tak bych se podle toho zachovala.
Mám známou s opakovanou onko diagnózou (byť je teď v remisi), která dělá na poště (kam potřebuju jít) - tohle třeba není tak nakažlivé, takže 2 minuty a roušky budou snad ok a pokud je to teda je opravdu horší nachlazení, není to prostě tak rizikové. Ptám se kvůli případné ohleduplnosti, mně osobně je to buřt (navíc já už jsem ok, zatímco manžel se líže z horeček pomocí léků). Nevím, co je na ohleduplnosti špatného.
K lékaři chodím jen na prevence a jen pokud "umírám", nechápu, proč bych měla strávit půl dne cestou do města, čekáním v čekárně a cestou zpět kvůli tomu, abych se dozvěděla, jestli řádí jiná viróza podobná příznaky covidu. To mi připadá víc na hlavu, než se ptát tady.
@uzivatelkapetra Tak si o tom myslim, ze je to viroza, jak si to myslim i ted, covid necovid. 🙂
@verdos však neříkám, že není třeba být ohleduplný. Když vidím, že mi něco prolétává napříč celou rodinou, tak jsem si vědoma, že to může být něco, čím mohu někoho nakazit.
@verdos my jsme teď taky prodělali virózu celá rodina, testy na covid negativní. Nejmladší měla dva dny horečky, rýmu a večer dráždivý kašel. Starší jen rýmu a večer kašel, mě bolelo v krku a manžela taky a ten měl celkovou slabost a únavu. Podle mě jsme ofoukli v autě, když jsme po cestě vetrali (parný den a auto bez klimatizace, takže otevřené okno). Už se nás to drží druhý týden a pořád to není úplně ok.
Úplně přesně u nás! Cca 6 lidí v rodině a v sousedství. Děti jen sem tam večer horečka, jinak nic. A drží se to přes 3 týdny a nemá to konce. Nejsem teda žádný konspiratik, jsme normálně naočkování, ale tímhle procházíme prakticky půlku prázdnin. Měla jsem to za nějaký druh chřipky, ještě čekáme na odběry mononukleóza, jinak všechno v pořádku. 🤷♀️
tak říká se, že na co se testy (ne)nastaví, to (ne)zachytí 🙂 třeba jste v oblasti, kde se počet případů zrovna nehodí do statistiky😎
@prejeta_zaba U nás je na tom nejhůř můj manžel a pak sousedka. U dětí to bylo rychlé, ale teda i zvraceli a jeden den, jak to měli nejhorší, byli schopni usnout i na podlaze... Taky jsem si říkala, že o prázdninách se to úplně nehodí (i když, ono se to nehodí nikdy, že :D).
@verdos U nás v okolí zase řádí střevní chřipka a manžel dnes přišel s tím, že se mu rozjíždí pořádná rýma. Vrací se viry, které tu byli s námi vždycky, jen díky rouškám a omezeným kontaktům neměli poslední rok a půl šanci se moc šířit. Já na těch příznacích nevidím nic, co by neodpovídalo silnější viróze, možná i chřipce. Po každém očkování je člověk oslabený, proto je možné, že pokud v následujících týdnech potká jinou nemoc, tělo s ní bojuje obtížněji. Řekla bych, že covid u většiny lidí probíhá jako lehčí či horší nachlazení, stavět to opačně, že nachlazení/viroza napodobuje covid je zajímavé. Obzvlášť, když covid probíhá u každého jinak.
@verdos Beru to tak, že rizikové lidi (staré, onko apod.) Může ohrozit i pro nás blbé nachlazení, takže bych se jim snažila v takovém stavu vyhýbat. Jim to může sednout na plíce nebo zamávat s celým tělem, protože nemají tolik schopnou imunitu a je jedno, jak se ta nemoc nazývá. Ale samozřejmě jestli ta známá dělá na poště, tam na ni toho asi maskáče tolik, že 2 minuty s respirátorem jsou nic.
OK, děkuji všem za názory a za informace. Začíná se to rozjíždět jiným směrem. To, co jsem chtěla zjistit, jsem asi zjistila, tímto bych to uzavřela. Děkuji a tímto bych to uzavřela.
@verdos Jeste me napadlo - nemohly to testy treba nezachytit? Ja jsem k nim nejaka skepticka... cetla jsem o dost pripadech, kdy se covid prokazal, ale testy byly treba nejakou dobu negativni... (nebo se pak prokazal az z protilatek)
@fifinka2020 Určitě mohly. Četla jsem, že PCR testy mají falešnou negativitu 20 %, my jsme si dělali jen antigenní (navíc doma) - tzn. tam to bude se spolehlivostí skoro jako hodit si korunou...
Ale spíše mě k tomu vedlo to, že ti, kteří jsou na covid naočkovaní, mají u tohoto tak nějak horší průběh. Pravdou je, že reakce mohou být individuální a že tohle je malý vzorek (3 rodiny), protože mi šlo o ty zkušenosti ostatních. Zaručenou pravdu mi to ale samozřejmě nedá, beru to vše jen informativně, jako puzzle dílek do celé skládačky 🙂.
@verdos my oba s manželem v únoru britská mutace, antigen z lékárny nás vyhlásil za zdravé 😉
tak chripka pokud vim nevymrela, tudiz ze by asi chripka? viru jsou miliony, ze jsme zrovna ted jeden pojmenovali jako covid 19 a zpusobuje rymu ci kasel, tak jsou s nami i ty ostatni, co zpusobuji rymu a kasel... Co chces zjistit? Proste jen dalsi chripkovy vir...
Jsme Brno venkov, mladší dcera dotáhla “něco” z tábora. Celkem rychlý nástup, rýma, teplota i horečka, únava, průjem, bolest očí, teď z toho zůstal kašel. Ostatní jsme to chytli za 2 dny. Starší dceru bolí v krku, začala kašlat a bolí ji břicho. Manžel byl slabý, unavený, knedlík v krku, přišel o hlas a kašle. O mě se pokoušela rýma, únava. Na tom turnusu odpadlo více dětí, případně si odnesly rýmu nebo kašel. Takže za mě “něco” v okolí lítá.
Neprijde mi to jako nic noveho. V lete mivaji deti pokazdu nejakou kratkou virozu a my rodice to odneseme jinak pokud to chytneme nebo i deti reaguji jinak a mame to vsichni tak nejako po sobe. Ja treba netrpim na zadne zanety spojivek, nikdy jsem to nemela, stejne jako opary, netusim co to je. Ale treba kasel z virozy mivam dlouhe tydny. Manzel chytne nejakou virozu a vyrasi mu hned opar nebo chytne zanet spojivek. Za dobu covidovou jsme pravidelne testovali a covida jsme nemeli dle testu, a nechali jsme si udelat i protilatky a zadne nemame. Jeden z nas ockovan byl, druhy ne, zadnou souvislost tomu nedavam.
A take si myslim, ze spousta lidi nerozeznava virozu a chripku. U chripky clovek obvykle zalehne, neni schopen chodit, hybat se a fungovat. S virozou se da i fungovat, mnozi s tim chodi i do prace a mezi lidi, bohuzel. Chripka se ted v lete v nasich podminkach prakticky nevyskytuje, par pripadu urcite ale zadna epidemie, spis virozy z tepla, z vody, z jidla nebo anginy z teplotnich rozdilu v interierech, hotelech, obchodech nebo autech. I kancelare umi nekteri borci vychladit v lete na 15 stupnu, to se pak pokousi infarkt i o tridsatnika.
@verdos Nejsem z Brna, ale v prubehu ledna a unora jsme se nakazili nejakou virozou, ktera se nas drzela dva mesice. Spatne se nam dychalo, kasel, bolest v krku, silne zahleneni, bolesti zad a hlavy. Synovi se dvakrat pustila krev z nosu, ja a muz jsme meli krev jen na kapesniku. Inhalace, leky na odkaslani, nic nepomahalo. Nemohli jsme se z toho dostat. Zlepseni prislo az tak po dvou mesicich. Kolem nas to melo hodne lidi. Testy na covid negativni. Takze je mozne, ze to radi porad. Nebylo to asi takove drama jako covid, ale taky to nebylo nic prijemneho.