Velký strach ze zubaře. Jak dál fungovat?

27. únor 2024

Ahoj holky , asi se jdu jen vypsat zubaře jsem se vždy bála ale teď je to úplně šílené, nepomohla tomu nedávná návštěva pohotovosti a dnesni návštěva zubaře . Byla jsem tak hotová že jsem si málem ani nesedla do křesla a nechala ho jen se podívat . Dr byl ale už od začátku dost nepříjemný jel rovnou na tykačku . Řekl že mám několik zubu na vytrhnutí a já si nedokážu představit že ještě někdy Sednu do zubarskeho křesla . Jsem úplně hotová 😭😭😭😭😭 vůbec nevím jak s tím ,,pracovat,, jak dál fungovat a žít normální život. Nemyslím na nic jiného

miryp
27. únor 2024

A strach máš z čeho? Z bolesti, z krve, z injekcí? Já třeba trpím na synkopy při pohledu na krev, po odběrech krve, při injekcích, atd. Takže u zubaře podstupuji všechna ošetření bez umrtvení, je to pro mě psychicky snesitelnější. Ale zatím jsem nemusela řešit trhání, tam to asi bez umrtvení nepůjde, tak holt budu dopředu hlásit, že se mi dělá blbě a aby se na to připravili.
Příbuzná se bála tak, že nebyla schopná si sednout ani do křesla. Našla si zubařku, která byla ochotná postupně prohlubovat důvěru příbuzné v její osobu. Takže tam vždy přijela, poseděla si v čekárně, pak si poseděla u doktorky, probraly novinky a jela domů. Postupně se dopracovali k tomu, že jí mohla MUDr. hrabat v ústech a pokud si to dobře vybavuji, tak už jí příbuzná nechala vyvrtat i jeden zub. Celé to trvalo třeba půl roku. Tak zkus najít také nějakého empatického zubaře, který bude ochoten s tebou takto pracovat.

autor
27. únor 2024

@miryp to je úžasné že někoho takového našla. To mi přijde jako něco nemožného. Měla jsem naději na tohoto zubaře ale přístup mě odradil ještě víc . Injekce je pro mě to nejmenší té se nebojím . Bojím se bolestí. Ale mám nevysvětlitelný strach už úplně od malička kdy jsem pokaždé odcházela s tím že mám zuby jako perličky. A teď je to úplně nejhorší jsem olita studeným potem třesu se, mám zimnici a ráno jsem se málem pozvracela . Celé dny nemyslím na nic jiného než zuby zubař

hanka_12345
27. únor 2024

odkud prosim jsi?
kdybys byla od brna tak ti doporucim

autor
27. únor 2024

@hanka_12345 bohužel, okres Nový Jičín

janches
27. únor 2024

Chce to změnit lékaře. Úplně ti rozumím, mám z lékaře úplně stejnou paniku jako ty. Nesnáším je. Jako malá jsem měla hroznou zubařku. Jednou jsme ji zdrhla z křesla a na chodbě si klekla na kolena a prosila jsem, abych tam už nemusela. No jako dospělá jsme 10 let u zubaře nebyla. Až když jsem měla kaz na předním zubu a musela s tím něco dělat, začala jsem vymýšlet co... byla jsem rozhodnuta jet do Prahy, kde jsem našla, že ošetří zuby v celkové anestezii, byť by to mělo stát cca 10000. Pak jsem našla v Brně paní zubařku, co nabízela vrtání laserem, což by mělo být bezbolestné. A tak jsem se rozhodla, že to zkusím. Objednat mě tam musela kamarádka, protože já už jen při telefonátu měla tep 220 a šílenou paniku a sama jsem to prostě nedokázala. Nicméně paní doktorka je naprosto úžasná. Vše mi vysvětlila a svým velmi citlivým přístupem, dosáhla toho, že nyní chodím k zubaři pravidelně. Strach mám i tak, tep mi vždy hrozně vyletí a klepu se jak osika. Ale paní doktorka to ví, chápe a je velmi milá. Já vždy hned ve dveřích hlásím, že se bojím a kdyby něco, že chci injekci. 🤣 Paní doktorka to s úsměvem přijme. Každý svůj krok mi dopředu hlásí, co bude dělat, abych se nebála. Takže si myslím, že nic než pozitivní zkušenost s nějakým empatickým doktorem ti nepomůže. Zkus hledat. Podle recenzí. Přeji hodně štěstí. Opravdu vím, jaké to je

miryp
27. únor 2024

Teď koukám, že mi tam utekla shoda podmětu s přísudkem, samozřejmě dopracovalY 🙈
Pátrej po novém zubaři, oslov jich více, rovnou popiš, co tě trápí a že bys potřebovala jiný přístup a prostor pro postupné zvykání na místo i lékaře. Věřím, že ta lékařka příbuzné nebude jediná v republice.
Jinak pokud jsi otevřená nějakým alternativním přístupům, můžeš se obrátit na terapeuta kraniosakrální terapie. Kolegyně měla tyto stavy při pohledu na žáby. Nechápala proč, nic zvláštního se žábou nikdy nezažila, ale při pohledu na žábu ji chytaly panické ataky. Jednou šla ke své masérce na masáž a ta se té kraniosakrální terapii věnovala a normálně jí ten problém odblokovala. Od té doby je se žábami úplně v pohodě.

levandule_k
27. únor 2024

Najdi si zubaře, který je empatický a kvalitní. Hledej dál, čti recenze, rozhoď sítě. Rozšiř okruh hledání, klidně do jiného města.

K zubaři si sebou vem oporu i ten nejempatičtější zubař může mít den blbec, tak ho tvoje opora zabrzdí, že takhle ne. Zkus třeba bachovky.

V jedné ezo knížce jsem četla, že se dotyčná bála chodit k zubaři omdlévala strachy na křesle a i u odběrů krve. Pak se v meditaci dostala k tomu, že její (pra)děda byl v koncentračním táboře, kde na něm dělali lékařské pokusy. Asi se to trauma nějak přeneslo na ní, pak to v meditaci i nějak rozpouštěla. Někdy nás něco takhle brutálně vysírá a my nevíme proč.

Dneska se dá dělat vše v anestezii, je to standard. Mně se strašně líbí videa na youtube Zubní kanálek od dvou mladých zubařů, kteří popisují, jak vypadá moderní zubařina a anestezii používají fakt hojně. Takže se to dá dělat téměř bez bolesti, jako když je tam zánět, tak ta anestezii může hůř zabírat. Nech si napsat aulin, kdyby ti trhali zuby, je to sračka, ale zabírá luxusně. Mě po ibalginu bolí žaludek, po aulinu ne.

Dneska se dá zachránit i to, co se v minulosti zachránit nedalo a trhalo se to. Možná je dobře, že ta návštěva dopadla blbě. Třeba by někdo tvoje zuby mohl zachránit.

Já zažila jako dítě krávu dětskou zubařku, která měla přezdívku řezník. Díky bohu mě matka relativně brzo stáhla ke svému zubaři, který byl empatický ve srovnání s ní, tam se rozpustil strach ze zubaře. Ten umřel, mám teď mladého zubaře a je velmi citlivý, já tomu říká typ, co ti pofouká bebíčko, ale nevím, jestli bere nové pacienty, měla bys to k němu tak hoďku jízdy autem, ale třeba by se dal ukecat, jen tenhle zákrok a pak bys chodila jinam.

V létě jsem si nechávala vyndat osmičky, měla jsem je úplně naležato v kosti. Jako před zákrokem jsem měla strach, protože to pro mě bylo takové těžko uchopitelné. Navíc tu první dělal jiný doktor než ten, kterého jsem potkala při konzultaci. Sice mi dr. na konzultaci říkal, že je šikovný a hodný, ale nějak jsem mu nevěřila...goolila jsem si recenze a byly pozitivní, ale já si říkala, že to museli psát nějací magoři, že lidi nemůžou mít pozitivní zkušenost z trhání zubů...a fakt měl super přístup, žádná bolest, spíš trochu tah a tlak. Říkal, že kdybych potřebovala přidat anestezii, že mi ji přidá, když jsem usoudila, že už je to na mě moc a ozvala se, tak říkal, že to nejhorší mám za sebou, že už je uvolněná. Já tomu říkám vysoký standard komfortu, moc nehodlám vydržet i kdybych mohla. Nač trpět, když nemusím, že. Během zákroku jsem se nepatrně pohla a hned se mě ptal, jestli mi není špatně. Takže klidně bych ti doporučila i tohodle zubaře, kdybys byla ochotná si popojet autem asi přes hodinu.

autor
27. únor 2024

@levandule_k prosím o koho jde ?

jancazao
27. únor 2024

Nečetla jsem komentáře, ale napíšu ti, co pomohlo mě. Odjakživa mám špatné zuby a hrozně jsem se bála. Postupem času jsem přišla na to, že čím dřív půjdu, tím míň to bolí.

levandule_k
27. únor 2024

Pošlu ti jména v sz.

rosie18
27. únor 2024

Je to muj aktualni problem. Pridavam se k tobe. Za svuj strach se stydim, paradoxne jsem nikdy nezazila, ze by me zubar trapil. Ted me diky priteli vzala do pece jeho a dcery zubarka. Mam za sebou vstupni kontrolu.hod se ted snazim zjistit, jak ten strach odbourat a zda se mi dobra rada, ze kazdy neprijemny okamzik utece. Je to jen chvile. Nemam vyhrano, ceka me i trhani jednoho zubu, ale musim to dat. Zkus premyslet vic do hloubky, co tvuj strach zpusobuje a zkus na tom pracovat. Kazdopadne to bude chtit najit zubare s emaptictejsim pristupem. Moc drzim pesti 🍀

volfikovi
27. únor 2024

Zkuste si vyhledat kdo v okolí dělá ošetření v analgosedaci. Dneska je to běžná věc, jen to stojí víc peněz. Nemám paniku ze zubaře, ale šílený davící relfex.. V lednu jsem byla dvě hodiny v analgosedaci, opravili mi čtyři zuby které byli už opravdu potřeba. Pospala jsem si, nic si nepamatuji jen ty peníze bolí. Ale zuby jsou potřeba tak se omezím v něčem jiném.

levandule_k
28. únor 2024

Autorka: Čekám, že mi sama napíšeš napřed sz, já jsem tady toho na sebe práskla docela dost, tak bych se mi nechce psát veřejně ke kdo je můj zubař.

adel2507
1. bře 2024

Vždycky jsem měla špatné zuby a strach ze zubaře. Začalo to, když mě fackovala dětská zubařka během prohlídek se školou, pak jsem měla zubařku, která nikdy nic neumrtvila a hluboké kazy i kanálky mi ošetřovala “zaživa”.
Měla jsem ale štěstí, protože ordinaci přebral mladý zubař s moderním vybavením a od té doby je strach ze zubaře pryč.🤷🏻‍♀️ Trvalo několik let než mi dal postupně zuby do pořádku. Jeden kaz ošetřuje cca hodinu, ale vždycky vše umrtví, má moderní postupy a vůbec to není tak nepříjemné jako dřív. Kolikrát si tam i odpočinu.🙂 Člověk si sice připlatí, ale za mě je to určitě dobrá investice. I když v dnešní době asi není úplně lehké najít dobrého zubaře, který přijímá pacienty.🤷🏻‍♀️

veronicka89
1. bře 2024

Najit si jineho ...

veroniquecz
1. bře 2024

@janches muzu vědět kdo to je?

veroniquecz
1. bře 2024

@adel2507 mám úplně stejnou zkušenost, i s těmi fackami…. Dostala jsem se z toho až v dospělosti 😓😓

utrikocku
1. bře 2024

Nemám špatnou zkušenost se zubařem, ale mám z toho taky úplnou fobii. Před zákrokem si dám už doma lék na bolest a neurol, je to pak lepší 😅 hledala bych ošetření v analgosedaci, kdyby toho bylo víc

levandule_k
1. bře 2024

@veroniquecz @adel2507 To je strašný, neměly jste stejnou zubařku?

adel2507
1. bře 2024

@veroniquecz
@levandule_k
Já bych bohužel řekla, že to dřív nebylo nic až tak neobvyklého. K zubaři se chodilo se školou, rodiče nic neviděli, čekárna byla plná ufňukaných dětí a zubařka na to neměla nervy. 🤷🏻‍♀️ Měla jsem z toho fakt trauma, tak mě mamka pak přehlásila ke své zubařce. Ta byla sice hodná, ale jak už jsem psala, vždycky všechno dělala zaživa, tak jsem si u ní taky hodně zkusila.🤦🏻‍♀️🙂

shirilka
1. bře 2024

Ahoj, mám super zubařku, mladá, usměvavá, lidsky strašně příjemná, napiš mi SZ, pošlu kontakt.

veroniquecz
1. bře 2024

@adel2507 ano, popsala jsi to přesně. Do dneska di pamatuju, jak jednu spoluzacku za jednu ruku smýkala doktorka, za druhou sestra, ona hrnula koberec a vzpricila se o futra, nedostali ji tam svijela se strachy po zemi…. Silenost…. Nechápu z dnešního hlediska rodiče proč se to tenkrát vůbec neřešilo 😢😢 já jsem potom přes 10 let nedokázala jít k zubaři, x krát jsem utekla z čekárny. Dostala mě z toho až moje neskutečně empaticka a milá současná Zubařka, která je úžasná i pro naše děti 🙏🙏🙏

janches
4. bře 2024

@veroniquecz psala jsem ti zprávu 😉

pampeliska1313
4. bře 2024

Jinej zubař. Já doteď pláču před každou návštěvou, musí se mnou vždycky někdo jít mě doprovodit před ordinaci 😅 Ale! Našla sem si soukromou úžasnou zubarku a nekecam, cistila mi kanálky a fakt jsem to necítila. Nepriplatila sem si tak moc, oproti ostatním co jsem koukala na ceny. U ni jsem se nebala. Dokonce mi i večer ten den třeba napsala, jak se cítím, ze se to zvladlo hezky a ze se nemusím bát atd, no proste…:D ta mě skoro zbavila strachu. Furt mám teda obavy, ne ze ne. Ale vím, ze u ni to bolet nebude, ze se ke mne bude chovat hezky atd atd. A jdu tam s mensima obavama (i když neříkám, plac mi zůstal, ale není to taková ta panika, ze z toho měsíc špatně spim)) )

levandule_k
4. bře 2024

@veroniquecz Já si myslím, že to byl takový pozůstatek režimu za komárů, tenkrát bylo a muselo se a rodiče akorát přijali ten systém. Já jsem tam sice matku měla, i když to byla prohlídka se školou, ale chování zubařky bylo hrozné a myslím si, že ani nebyla kvalitní. Pořád mi něco dělala (vrtala kazy) naštěstí většinou na mléčných zubech. Pak mě mamka přehlásila ke svému zubaři a ten mi téměř nikdy nic nedělal, byl hodnej a umrtvování používal, takže se strach ze zubaře se rozplynul.