Mám otázku,
Řešil někdo problem s velkým úbytkem váhy při kojení? Za těch 8 týdnů jsem zhubla 15kg(jo neco budou tucky jeste z těhotenství)... a jsem na váze co před tehotenstvim tj 52kg(164 Cm) ale přijde mi ze to hubnutí nemá v plánu přestat a trochu se bojím aby se mi neprestalo dělat mlicko.
Eliáškovi budou 2 měsíce a plně kojim(Elda je docela nenažránek, ale mlika mam tolik ze musím odstrikavat kvůli zánětům)
Jim tak nějak normálně podle hladu a chuti(ale dodržují jaterní dietu - jeste se mi nespravily jaterní testy z těhotenství)
Díky moc za tipy.
@klarkamatej ahoja, ne ze bych ti neprala predtehotenske miry, ale tohle je fakt hodne. Zajdi za doktorem, neni to spravne. Optimum je vykojit tak kilo mesicne.
Já zhubla za první tři měsíce dokonce cca 20 kg pod váhu před těhotenstvím (ale měla jsem nadváhu, bylo co ztrácet), taky jsem měla strach, kde se to zastaví... Ale zastavilo se to a už jsem zas i něco přibrala a zase se toho snažím zbavit 🙂. O mlíko mě to rychlý zhubnutí nepřipravilo, ani stres, který jsem v té době zažívala, ani dlouhodobé totální nechutenství. Ale ty nepíšeš, že bys měla tyhle problémy, takže ta příčina tam bude asi někde jinde. I když podle mě, když už jsi na váze před těhotenstvím, tak už to si myslím moc dolů nepůjde.
@calvac ahoj díky za tip ale krve mám v pořádku a stitnou žlázu jsem nikdy neřešila. Jediné co tak mi bylo receno ze mam v krvi málo železa tz mi doktorka napsala to a doporučila povídat více masa a špenát a jiné zdroje přírodního železa.
Ale ten úbytek je fakt velký no, proto se ptám jestli s tím někdo nemá zkušenosti :/
Ale na druhou stranu, chuť k jídlu mam normální, žádný třes ani nic podobného jak popisuješ me netrápí.
No tak ja mela -15 kilo uz po sestinedeli (puvodni vaha 57 kg, sla jsem rodit s 80 kily😅) Kojeni, malo casu na jidlo, vecne na nohach. Pak se to zpomalilo a slo to zhruba to kilo za mesic. Pokud jis aspon trochu zdrave a vyvazene, tak bych se o mleko nebala, ani bych zatim nelitala po doktorech, pokud se citis dobre.
Ahoj! Jj., taky jsem byla pri kojeni hubenejsi nez pred tehotenstvim..Kdyz vidim nejake fotky z tehle doby, byla jsem jak tycka. Takze bych rekla, ze je to normalni, jeste mi zacaly dost vypadavat vlasy, tak se na to priprav🙂. Proste je to "zahul" pro telo. Delat se s tim moc neda..proste poradne jist a odpocivat. Ja to brala tak, ze je to urcite obdobi a casem bude zase vsechno jinak. Ted mam 15+ a jsem 37tt a se dvema detma budu asi taky hubenour🙂 Drz se!
Já taky hodně zhubla, kolem cca 10-15 kg, byla jsem z dítěte vyřízená, z rodiny mi s miminem nikdo nepomohl, pořád jsem měla hlad 🙂, ale hlavně že jsem se dočkala komentářů jak vypadám jak chrt a že s tím mám něco udělat. Začla jsem cvičit, trošku se mi teď povedlo nabrat, takže podle mě je to asi normální, jen období.
Taky jsem hrozne zhubla, nevim presne na kila, ale nohy a ruce jsem mela jak tycky, vsichni me porad peskovali, at se najim. Malek byl jak pučmelounek, kojil se snad co hodinu, mleka jsem mela pro tri deti. Ted uz nekojim a zd mam nejake to kilo navrch - az moc 😐
@klarkamatej Také jsem zhubla, ale já tak nějak skokově...do konce šestinedělí jsem měla zpět svojí váhu a ještě o něco méně, pak se to chvíli drželo a když bylo dcerce zhruba půl roku, tak jsem zhubla během měsíce 9 kilo...bylo to strašný, sotva jsem stála na nohou...alespoň něco zpět jsem přibírala dva roky, hodně pomalinku...ted čekáme druhé, tak uvidíme, jak to bude :/
Taky jsem takhle hodne zhubla.. pribrala jsem v tehotenstvi 26kg, po prijezdu z porodnice mela stale nahore 15kg, a to shodila behem sestinedeli.
Já nechala 13 kg uz v porodnici.
Co si tak vybavuju, taky u mě šlo v prvních týdnech po porodu hodně kilo dolů, zastavilo se to někdy po těch 2 měsících. Od kdy to sleduješ? Od porodu nebo od příchodu z porodnice? Úbytek v prvních 1-2 týdnech po porodu dělá hlavně odcházející voda, řekla bych. Jinak pokud vyloučíš nějaký zdravotní problém, budeš asi muset přidat na jídle. Udává se, že plné kojení je nějakých 500 kcal navíc ve výdeji. To máš v podstatě další večeři navíc.
Já u prvního byla do konce šestinedělí pod původní váhou tj. celkově minimálně 25 kg dolů. V porodnici jsem nechala asi 8 kg a pak to padalo denně o kus dolů. Mlíka jsem měla jak pro celou ulici až do roku a půl. ;)
No ja šla k porodu s 72kg v porodnici zůstaly tak Max 4,5... a od te doby to jde tak nějak stabilně dolu první dva týdny teda o neco rychleji... jim tak nějak normálně nepocituju hlad a mam nám nej i čas...
Mlika mam ze bych uživila kojeňák :D
@zuzalinkak díky uklidnila jsi me 🙂
@klarkamatej Kamarádka má zhruba podobnou váhu co ty a taky se hodně rychle dostala na svojí původní váhu a ještě nějaké to kilo zhubla, ale pak se to zastavilo a to ona snědla co viděla 🙂. Kojila až do dvou a půl let prcka 🙂.
@klaranagy tak to je Supr zprava... ja se bála ze kdyby to šlo takhle dal tak by nebylo mlicko... on je Eliáš fakt neskutečný zroutek...
@klarkamatej Jo od kamarádky malý taky, ten si dával za dva 😀, ve 4 měsících vypadal tak na půl roku 🙂, ale pak se krásně vytáhl a je šikovný 🙂, Hlavně pořádně jez a pij a jinak bych se asi nebála 🙂.
@klaranagy hehe no hen náš lump přibírá 400g - 450g za týden 🙂) takže to bude asi dost podobné
Díky moc 🙂
@klarkamatej zkus vitaminy pro tehu a kojici, napr.chytre miminko superfolin 2, mohly by to zpomalit.
Během kojení potřebuješ zhruba 400-500 extra kalorií oproti normalnu. Aktuálně hlavně nechceš spadnout pod 50 kg to je na podvýživu. S jaterní dietou je to těžký ale můžeš zkusit zakomponovat nějaké lehčí kalorické věci, velký banán má tak 120, mandle a jiné ořechy mají hodně, olivový olej jestli v dietě zvládneš jsou vpodstatě tekuté kalorie.
Taky občas mívám dny kdy kdybych jedla podle hladu tak to nestačí. To extra jabko s banánem člověku ani nepřijde ale docela pomůže. Časem se to ustálí, jenom je pak potřeba ten příjem zas snížit na normu až dokojiš 🙂 Jestli nevíš kolik máš mít příjem tak jsou na to normálně trackovaci stránky online 🙂
@xkalisto díky, ja se jist snažím docela hodně si dělám dušené hovězí, odtucneny tvaroh, banánu mam větší spotřebu než pavilon opic :D chlap se mi směje
Jeste to zkusím víc posledovat a připočítat kolik toho vlastně sním...
@klarkamatej ahoj,ja jsem hned z porodnice jela o 10kg lehci a do konce sestinedeli jsem mela dole 17 kg. V tehu jsem nabrala 7 takze uz mene nez pred otehotnenim. Ted ma syn 4 mesice a dole mam 25 kg. S lekari jsem to neresila,prikladam to tomu, ze jsem v tehu jedla zdrave a ted taky dost opatrne, aby nemel syn koliky + mam narocne dite,ktere cely den nosim a ani kocar se nesmi zastavit,takze 24/7 nasazeni. Nicmene v souctu je to u mne tedy uz rok zdraveho stravovani,coz se nekde projevit musi.
taky jsem hubla silene rychle ale mela jsem celkem velke nechutenstvi, za 14 dnu jsem dala dolu taky nejakych 8kg a ted jsem o 2kg jeste pod vahou nez kdyz jsem otehotnela. Pak se to zastavilo a skace to +2, -1 atd Mlika bylo dost, ted uz sice neni tolik co driv ale malymu to staci a drzi si horni hranici vahy . mame 5 mesicu
@garalela a kojeni v poho?
Ja mezitím stihla shodit další kilo a pul..
No ja se snažím taky jist zdravě. Před otehotnenim jsem navíc byla i dost nasvalena. Hodně sportuji dvakrát jsem byla na Mistrovství světa v repre tz zivotospravu dost držím...
@klarkamatej ano, nemám problém, ono to, že jím opatrně neznamená, že držím hladovku, ale prostě se necpu třeba zbytečnými sladkostmi, ale flákancem steaku napřírodno miminku nadýmání nezpůsobíš. jím hodně masa, tvaroh, kefír, rýži, kuře, kaše, jablka, banány meloun, staré pečivo s máslem, smoothie z avokáda, rýžového mléka. Já jsem zpočátku měla strach, že jím málo, ale jelikož má syn 4 měsíce a jak jsem psala je náročný, spí jen se mnou, takže čtu hromadu knih a někde jsem dočetla, že na pokrytí laktace stačí jen jeden rohlík navíc oproti původnímu stravování. Já teda jím tak třikrát tolik, ale opravdu výběrově. Ono to, že se kojením spaluje neznamená, že má maminka baštit zákusky nebo hambáče.
@klarkamatej Pokud ti to hubnutí vadí, tak si zkus dát místo odtučněného tvarohu třeba tučný. Zrovna po dušeném hovězím a odtučněném tvarohu moc nenabereš a tuny toho určitě nesníš.
@radecka1 ja bych si dala ale kvůli te dietě nemůžu ...
Ahoj. Setkala jsem se s tím, je to už dvanáct let, ale mám to pořád ještě v živé paměti. V těhotenství jsem přibrala 6 kg, které byly po porodu také zase pryč. Kojila jsem plně, malý přibíral hodně dobře, byl spíš tloustik, zato já se ztrácela před očima. Byla jsem na vše sama, takže jsem neměla ani cas na to si uvařit a pořádně se najíst. V malého třech a půl měsících byl on jak skoro půlroční dítě, zato já měla 48kg... na výšku 178cm!. Sotva jsem se udržela na nohách a paní doktorka mě okamžitě odradila od dalšího kojení. Proto opravdu nepodceňovat situaci, udělat si cas na jídlo, jíst zdravě a vydatně, radši časté menší porce...
@klarkamatej Teda ten ubytek je sileny. Napada me,jestli nemas hyperfunkci stitne zlazy,tj. nadmernou tvorbu hormonu stitne zlazy. Ja to tak mela - rychle hubnuti,i kdyz jsem jedla,padani vlasu,pozdeji buseni srdce a mirny tres rukou. Nakonec jsem si pripadala,ze jedu jako na sytic. Jinak da se to velmi rychle zjistit z krve.