Velká únava, slabost. Čím to je? Co by pomohlo?

aglaja13
5. zář 2020

Hezké odpoledne, nechci diagnozu samozřejmě, ale chtěla bych se zeptat, jetsli někdo nemá zkušenost a čím to bylo, co pomohlo...? Posledních několik měsíců už mi to přijde nevydržitelné. Měla jsem posledních 5 let opravdu psychicky a fyzicky vyčerpávajích )nevyspání několik let, rakovina a umírání tatínka, problémy s maminkou, zle od manžela a rozvod... 2 děti 5 let od sebe - 6 a 11 let (takže každá jiné potřeby, jiné zájmy (6 měsíců jsem je měla doma ) při plném úvazku HO ...na vše sama...práce z domova s tím, že všichni mají pocit, že jsem žena v domácnosti), možnost je i premenopauza (slabší menstruace věk 45 let) nebo problémy s pátěří (jsem hodně vysoká, vždy jsem měla vadné držení těla, skoliozu...) ...obvodní nechce nijak řešit (tváří se, že jsem líná pomalu), byla jsem na neurologii...tam uděli EEG, CT, bude dělat odběry štítnou žlázu, boreliozu (praktická udělala jen krevní obraz) ...Unavená jsem pořád, ale najednou během dne mě přepadne taková únava a slabost, je mi špatně od žaludku, vše mě bolí, bolí mě hlava...Měla jsem v loni v říjnu docela blbý zápal plic, tak jestli to není i pozůstatek... (tak 3 týdny po dobrání ATB jsem byla také podobně unavená, bolely mě klouby) ....Už jsem z toho nervozní. Kdo chcete odsuzovat a pst ať se nedivím a podobně, nepiště prosím...chtěla bych jen zkušnost od někoho, kdo měl něco podobného. Děkuju

burnette
5. zář 2020

@aglaja13 potřebujete relax, opravdu potřebujeme nějaký delší čas sama pro sebe. Neříkám jeden dva dny. Ale určitě tak tři až půl roku kdy se naučíte poslouchat vaše tělo. Zkuste lázně, jóga , změna prostředí, popřípadě i práci. Tohle je cesta to pekel. Něco podobného mám za sebou, ale mě pomohl až moje psychický zhroucení, kdy mi došlo, že takhle to dál nejde.

aglaja13
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
aglaja13
autor
5. zář 2020

@burnette napsala jsem dlouhy komentar a omylem smazala 🙂

aglaja13
autor
5. zář 2020

@burnette kdyz ja necvim jak a kdy, nemam kdo by holky hlidal...i pri zapalu plic, kdy jsme mela dvoje ATB najednou jsem s nima byla sama ...

burnette
5. zář 2020

@aglaja13 bylo Vám zjištěno nějaká diagnóza, během těch vyšetření na kterém jste byla? Pokud ne tak tohle může být opravdu psychické po tom všem co máte za sebou.

aglaja13
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
aglaja13
autor
5. zář 2020

@burnette nemam zatim vysledky, odbery teprve budou, ale cekam to co pisete, ze bude vse dobre bude to vysledek toho stresu a vyverpani.

burnette
5. zář 2020

No vy jste blízko tomu si zničit zdraví, opravdu musíte začít myslet na sebe. Co nějaká terapie? Docházíte někam? Holky už jsou dost velké nato, aby jste si našla čas na relax. Pokud jste takhle na všechno sama oto hůř. Sourozenci máte? Můžete se střídat ohledně péči o maminku. Napsala bych Vám do zpráv svoje zkušenosti. Stres a vyčerpání mají velký vliv i na zdraví. Musí se léčit stejně jako se musí léčit zápal plic.

aglaja13
autor
5. zář 2020

@burnette pred vic jak 20 lety jsem mela problemy s jidlem a resila s psychology atd, ale nikdy nenasla nikoho, aby to bylo k necemu... pro me to byla jen ztrata casu... holky nejsou zvykle byt s nekym jinym , vudy byly jen se mnou. Mala je v 1.tride, starsi v prime na gymplu. Rozvod nesou spatne, starsi k tatovi nechce, mala breci, ze ho nema doma...
A doma je nechavat samotne nechci treba 2 hodiny... jinak musim v pravovni dobe a pak zase nestiham praci..ja podstatu vim, ale neco jineho je o tom mluvit a neco jineho udelat. klidne do IP.

beruna84
5. zář 2020

Může to být i nasledek stresu, který jste prodelala, ale uvidíte, jak Vám vyjde štítná žláza. Nechala bych si u obvodní zjistit kromě hormonů štítny žlázy i protilátky (ja mela vse v normě, pak az náhodně se zjistilo, že mam zvýšený počet protilátek, autoimunitní onemocnění..). Byla jsem příšerně unavená, tak moc že kolikrát vstat z postele bylo nemožný. Do toho bolest hlavy a častá zimomrivost,nemohla jsem se na nic soustředit, v práci na poradach jsem se musela i stipat, abych vnímala. Problémy s cyklem. A byla to štítná žláza. Od te doby co beru léky se stav zlepšil výrazně.

aglaja13
autor
5. zář 2020

@beruna84 diky, moje obvod i se na to vykaslala a tvari se, ze jsem “lina” a fnukam 🙂, znam ji osobne a ona je takovy rozmazleny sobecek, co ma neustale za zdeli maminku jako sestru v ordinaci, babicku na hlidani a mysli si, ze je reditel zemekoule... nikdy jsem nic moc nepotrebovala, tak mi to bylo jedno... ale v podstate mi rekla, ze jsme stara a ztloustla jsem tak co chci a nabrala mi jen krevni obraz 🙂, prestoze vi, ze mamka i babicka maji/ mely hypofunkci stitne zlazy... proto resim jinde

lv
5. zář 2020

Psychické to být může, po prodelanem stresu, tlaku se takto tělo brání. Sama mam somatoformni poruchu, tak vim, co je to za peklo.. Res to, psycholog, nejlip i psychiatr.. (pockej tedy jeste po ty stitce, mozna imunologie by nebyla marna).

aglaja13
autor
5. zář 2020

@lv díky budu se snažit jestli by uděla vše ta neuroložka nebo si najdu nějakého internistu. Nevím, kde hledat psychologa....který by za něco stál, měla jsem různá doporučení a nikdo mi nesedl...

beruna84
5. zář 2020

@aglaja13 ono i to nabírání na váze může být způsobeno štítnou zlazou, a tim spíš kdyz to máte v rodině, tak by to melo doktorku trknout jako první 🤷🏼‍♀️ klidně zkusit i jinyho doktora a vyprostit kontrolu nejen těch hormonů, ale hlavně protilátek. Az kdyby toto bylo vse ok, patrala bych dal.

lv
5. zář 2020

@aglaja13 me na imuno testy posilala prave neurolozka. Psycholog - dej na doporučení, právě treba neurolozky, jinych lékařů, rodiny, hledej recenze.. Ano, nekdy nesedne, nekdy to není na prvnich par sezenich..

aglaja13
autor
5. zář 2020

@beruna84 já jsme si myslela , že testy udělala v červnu jako celou biochemii...ale včera jsme si vyzvedla laboratorní výsledky pro tu neuroložku a viděla, že byl jen krevní obraz☹

janedv
5. zář 2020

@aglaja13 predevsim preji, at je lip. Ja mela extremni unavy v tehotenstvi a muj gyn rekl, ze to neni normalni a poslal me na kardiologii. Ja cekala, ze reknou to, co vsichni cely zivot - lemra, co necvici, zadycha se, unavi se, nic ti neni... A ono hups, mam celkem zasadni VROZENOU srdecni vadu, ktera mj. zpusobuje nedostatecne okysliceni krve, tudiz jakakoliv fyzicka namaha (nebo tehotenstvi, kdy je potreba pumpovat vic krve) muj organizmus naprosto vycerpa.. Takze zkusit kardio? Ale ne jen ekg, to je u mne naprosto v poradku, musi delat utz srdce. Na jednu stranu Ti preji, at nic nenajdou a jsi zdrava, na druhou vim, ze kdyz se najde pricina, clovek je sice nemocny (ja asi budu za par let muset na operaci srdce), ale proste VIS a prizbusobis zivot... At je lip, tak nebo tak.

aglaja13
autor
5. zář 2020

@janedv díky, už mě to taky napadlo, protože problémy se srdcem měl kdeko v rodině...ajá jsme měla při operaci i nějaké extrasystoly...a teď právě jsme byla s holkama venku a chtěla trochu sem tam popoběhnout a najednou mi bylo šíleně slabo...Je to takové jako bych měla nízký tlak, hypoglykémii...Uvidíme, díky

lv
5. zář 2020

V jine diskuzi zminujes pribirani, je i to mozne ze stresu, telo si uklada, aby melo z ceho brat, az zas bude vic pod tlakem, ale z nadvahy je zas vic unavene, zacarovany kruh

jannym
5. zář 2020

Kdyz jsem byla po prvnim porodu dostavila se extremni chronicka unava, usinala jsem behem dne, kdyz jsem uspavala dceru usla jsem driv nez ona, nebo kdyz jsem jsem ji uspala potichu jsem se odkradla do kuchyne a ze si udelam caj, s vzbudila se za 20min s hlavou na stole - podle prakticke bezna unava prvomatky, imunolog mi prinpravidelne kontrole potom co sem se mu sesypala v ordinaci nechal otestovat na mononukleozu, stitku, a kontroloval hladinu vitaminu a mineralu (z testu mi vysla hypofunkce stitne zlazy), dostala jsem leky a behem par tydnu se muj zivot vyrazne zlepsil....tak snad najdete brzy odpoved na to co vas trapi

aglaja13
autor
5. zář 2020

@jannym uvidím tu stítnou, protože i to soustředění a pamět se mi hodně zhoršila, ale i to můž ebýt stresem a tím, že řeším 10 věcí najednou , ale tím přechodem, který může už začínat třeba 5 let dopředu...Díky

ajka198
5. zář 2020

všechny příznaky, které popisuješ, tak mohou být od štítné žlázy - extrémní únava, nadváha, nesoustředění, špatná paměť.
Mi začaly padat vlasy a až po roce na preventivce se přišlo na to, že mám hypofunkci. To že nemůžu zhubnout, to všichni berou tak, že jsem prostě líná a neschopná. A pozoruju na sobě neskutečnou zapomětlivost. To jsem nikdy neměla. Přisuzovala jsem to taky tomu, že lítám kolem dětí, myslím na tisíc věcí atd. Ale já třeba seznam do obchodu, klidně jen tři věci, když si to nenapíšu, tak je prostě nedonesu a nevzpomenu si, to mě úplně vytáčí, protože dřív jsem ten problém neměla. A vypadávají mi slova - nemůžu si vzpomenout na konkrétní výraz, vím, že ho mám na jazyku, ale nemůžu ho za nic na světě vyslovit, protože si nevzpomenu.

aglaja13
autor
5. zář 2020

@ajka198 jojo přesně, i řeknu jiné slovo než chci, už jsem si říkala, že mám Alzheimera🙂.

aneta15
5. zář 2020

@aglaja13 ja to měla podobně litala jsem od čerta k ďáblu, obvodní, neurologie, s bolestmi žaludku jsem byla na chirurgii nic mi nenašli. Dostala jsem antidepresiva a šla jsem domu. V zoufalství jsem se objednala do soukromé ordinace, kde jsem si sice zaplatila ale udělali mi kompletní krevní testy. Zjistili mi boreliózu neaktivní infekci...tedy starou špatně vylecenou ( v nemocnici mi řekli, že hraniční výsledek je negativní ) helikobaktera ( v nemocnici jsem byla na hadici na žaludku, prý v pořádku) a plicní chlamydie. Léčila jsem se skoro rok kombinaci antibiotik, hlavně ta borelióza mi dala opravdu zabrat. Fakt jsem rok nežila jen přežívala. Teď jsem v pořádku a mám třetí miminko. Vím jaké je to zoufalství běhat od jednoho doktora k druhému a všichni na tebe koukají jak na hypochondra. Až budeš mít testy na boreliózu hotové chtěj výsledky do ruky. Na Facebooku je skupina borelióza, rs a jiné koefience... je tam spousta lidí co se léčí a umí v testech číst určitě ti poradí. Bohužel co se infekci týče tak ty se v ČR dostatečně neléčí

lolam10
6. zář 2020

Určitě bych řešila psychiku.muzu vam dat kontakt na skvelou terapeutku.a vyhledejte i psychiatra.chcete i na nej kontakt?Zkuste a uvidíte se je to fakt důležitý abyste se nezhroutila...

aglaja13
autor
6. zář 2020

@lolam10 poslat můžete, ale já si nemyslím, že mi pomohou, mě pomůže se o tom bavit a tím zase přicházet o čas, který mohu třeba ležet ve vaně arelaxovat nebo si jít zacvičit...já ty důvody znám a i to co je třeba změnit, ale když se nezmění příčina dlouhodobého stresu, který není možné odstřihnout je del mě zbytečné povídat si o tom s někým, kdo nic takového nezažil a jen neustále opakuje, je to na vás, vy to musíte změnit ...to já vím, to nepotřebuju slyšet...omýlání avyčítání mi toho mi nepomůže a nedovede mě ke změně...ke změně mě dovedla nemoc a umírání tatínka a uvědomění si toho, že byl neskutečně hodný obětavý starostlivý a tím se ničil a100% si tím způsobil rakovinu, ale ta změna sama o sobě je původce stresu a zátěže a není možné udělat jí jedním střihem a konec bohužel. A to, že to říkám někomu , kdo po půl hodině kouká na hodinky, kdy člověk se ani nedostal k tomu podstatnému...a obědná vás z aměsíc nebo déle, kdy se zase nedostanete k ničemu jen ke ztrátě 45minut a minimálně půl hodiny času na cestu ...je mi k prdu.