Zdravím mamky , tento měsíc jsem přesně rok po 4x sekci a zjistila jsem před cca 3 měsíce zpět , že moc nabírám na váze I když skoro nic nejím 😌. Všichni z rodiny mě uklidnovali, ze je to normální kdyz jsem po císaři, ze do roka zhubnu ale ba naopak to vic a vic nabírám... Břicho mám nafoukly a i na krku jsem si všimla že je natekly a u prostred menší bouly tak jsem patrala po netu a asi to bude štítná žláza ale nevím. Dělala jsem si termín na ženský, ale mají plno až do dubna takže super ... dá se s tim I k obvodnimu nebo ne ? Co myslíte? Dá se to vůbec léčit? ( štítná žláza) kdybych to náhodou měla!... I zhubnout se dá? Třeba bych začla cvicit ale abych to nenabirala zpátky 😭😭😭 jsem z toho velice špatná, cítím se ošklivá, nepritazliva a jako kdybych nebyla ženská..😭
Porodila jsem 3 děti a nikdy jsem toto neměla, vždy jsem si spadla na tu svoji váhu a byla jsem v pohode ale teď po 4 dítěti je to špatný..mám i natekle nohy , problémy s pohybem, a další věci 😭.
Měli jste to tu někdo? Budu ráda za rady a zkušenosti
Děkuji moc předem 😘
@salinecka v první řadě bych začla hodně pít a mít pravidelne jídlo, snídaně, oběd, svačina, večeře 😊👍 nejist, je prostě blbost a pak i z toho člověk kyne... A zkus třeba vynechat lepek, ja jsem po něm taky lehce nafoukla.. 😊 Dostatek pohybu.. Alespon nějaké procházky 😊 at se telo nastartuje 😊A za další objednat k obvodakovi, udělat pořádne krevní testy a pak se uvidí co ti v tělu chybí či je nějaký problém se štítnou zlazou😊👍
Hlavne se vykasli na nějaký nutridrinky a radoby nahrady za normální jídlo.. 😊
Nebo dle financi zkusit krabičky na objednání 😊
@salinecka 1. praktik a vyšetření štítné žlázy. Pošle tě na endokrinologii. Tam bývá taky čekací lhůta. Štítná žláza se určitě léčit dá 😉
2. Jes všechno a přiměřeně. Ne moc, ale hlavně ne málo! Nic nevynechávej ani lepek ani sachatidy! Prostě všechno. Dbej na dostatek zeleniny.
Máš děti, jes s nimi. Snídaně, svačiny, oběd, večeři. Jak jedí ony, dej si taky!
Větší úpravy jídla nech po vyšetřeních. Uvidíš,co lékaři. 😉
mela jsem taky podezreni na stitnou zlazu, sla jsem k obvodni, poslala me na krev a na sono - porucha vyloucena, takze jsem nemusela nikam na endokrinologii atd. Ta krev a sono bylo behem tydne vyreseno, takze zadne buhvijake cekani.
@salinecka Mám hypofunkci ŠŽ, taky mi moc nejde hubnout, ale jenom na ŠŽ to nesvadím. Jdi na odběry k praktikovi. Případně tě pošle na endokrinologii, beru letrox a jednou za rok kontrola a UZ krku.
@salinecka objednej se k praktikovi,tim zacni. Krev a moc a testy na všechno možné. Všechno mu řekni. Uvidis,jestli te posle na další vyšetření. Gynda nevim,jak moc dává smysl. Udelala by ti maximálně hormonální profil z krve,ale to bys možná už ted cítila nějaké vykyvy (nepravidelná ms, krvácení pred ms a tak). Ale nejsem profík. Ale zacala bych hned praktikem. Pak si sama pis par dni,co jis a kolik toho vypijes a jak dlouho jsi pres den aktivni,jako třeba chuze. Pak si třeba stahni kaloricke tabulky a zapisuj si to,at si udelas obrazek o tom,kolik snis sacharidu,jak malo třeba jis,kolik snis bilkovin a ovoce a zeleniny a tak. Na FB je s tim spojena skupina Hubneme s kalorickými tabulkami,kde hodně lidí píší svoje příběhy nebo foti jidlo,co ten den snedli, takže je to taková inspirace. A chce to samozřejmě i odpocivat,ale se 4 detmi asi nemožné,ale pokud je nejmladší už roční,tak si to už dokážu představit, když by pomohly babicky nebo partner a bud je rozdelit nebo na jeden den,aby si je nekdo vzal a ty ses prospala a prostě nic nedělala. Neuklizela 😉 Ale relaxovala. Držím palce!
Děkuji holky za rady hned si udělám termín u praktického lékaře ať vím na čem jsem ..
🙂 na gynekologii jsem chtěla na kontrolu i zkrs toho , že od porodu mám stále nepravidelnou MS tak mi to přijde také divné ..naposled když jsem byla na kontrole na gynde, tak mi řekl pan doktor že je to po sekci a úpravy se cyklus sám ale už je to nějak dlouho.. 1 rok a stále nic ale čekat do dubna na termín? No to si radši zajdu k obvodnimu
@salinecka Obvoďák ti může vzít krev na štítnou 🙂
@salinecka pises, ze skoro nic nejis - i to muze byt pricina tloustnuti, i kdyz to zni zvlastne. Je potreba jist pravidelne a pestrou stravu. Dulezity je ale i pohyb, kazdy den aspon 3km prochazka, trochu si zacvicit, treba zasexovat s partnerem.
Hlavne ne lezet, nejist, mit v prdeli psychiku a premitat pred zrcadlem, ze tloustnes.
K lekari urcite take zajit
@salinecka V první řadě, pokud máš nějakou bouli na krku, tak bych teda opravdu neotálela a letěla k obvodnímu 😉 Ten sám zhodnotí, co by to mohlo být a poslal by na případné vyšetření - ať už odebrat krev, UZ a nebo specialita. Pokud je to štítná žláza, normálně se léčí lékama. Pokud jde o kontrolu na gyn, co to máš za gynekologa, že čekás na termín půl roku?! To bych teda změnila doktora. Já, pokud to mám akutku, tak bere hned, jinak termín buďto do týdne a nebo bez objednání s tím, že se čeká, až bude čas - povětšinou jdu i tak hned a nebo nejdéle jsem snad čekala půl hodiny.
Jinak, špatně je nejíst a nehýbat se. Ale v první řadě bych šla stranou obvodního, protože jen tak se nepřibírá.
@pilzzee ty jo 15000 kroku je už celkem darda....já mám teď od července nový garminy a ty ty kroky měří celkem dobře a kolem 13-16tis kroku dám jen ve dny, kdy jdu běhat (běhám 3-4x týdne 8-10km). Jinak když neběhám, tak mám 8-9tis. Občas přes 10. A to během dne doma uklízím, vařím, nákupy, procházka s dětma o školce, takže neležím na gauči. 😀
Podle mě těch 10tis je dostačujícich.🙂
(Třeba dneska jsem běžela 8km, byla nakoupit ve trech obchodech, doma luxovala, vytírala a odpoledne byla s dětma hodinu na procházce a mám "jen" 15 874 😀)
@me_druhe_ja Ja mam Amazfit, vcerejsek byl klidnejsi (cesta do skolky, dvouhodinovy motani se po skolce venku, doma nesedim snad vubec) a 12000 tam bylo. Fitbit mi meril kdejaky mavnuti rukou, to byl des, tento uz je lepsi. No ja myslela tech 15 jako prumer .... Bezne mam denne za cil tech 12. Jednou tydne pres 20. Jako co se hubnuti tyka, tak hlavni je co nejvic veci resit pesky. Zadny vytahy, zadny eskalatory, vzdalenosti do pulhodiny jedine pesky, atd 🙂
@salinecka bez k doktorovi, obvodni urcite neni problem, minimalne by mela vedet, kam te poslat a treba to i urychlit.