Vakcína na covid - Pfizer x AstraZeneca

9. dub 2021

Zdravím, chci znát váš názor, zvlášť těch, co již naočkováni jsou, na tyhle dvě vakcíny, jakou byste volili a proč? A hraje nějakou roli věk? Někde jsem četla, že jednu z těchto dvou, již si nepamatuju, která to byla, by si neměli očkovat lidé pod 30.
Prosím neplýtvejt energií na odpovědi typu "žádnou", "všechno to jsou srágory" apod...a na jiné odpovědi než na mou otázkou ani reagovat nebudu. Předem děkuji

terezz29
9. dub 2021

Já jsem mluvila se svým imunologem, který mi řekl, že je v podstatě jedno, která je to vakcína. Rizika jsou víceméně stejné, pozitiva taky. Je třeba si pohlídat hladinu protilátek v případě, že už jste covid prodělala. A pak na stránkách ministerstva zdravotnictví je přesně vypsáno, co by se mělo a nemělo před očkováním a jaké zdravotní rizika můžou být. Také jaký zdravotní stav pacienta by měl být. Já osobně si myslím, že když to nebude Sputnik nebo cokoliv neschváleného, tak je to pořád trochu risk, protože jsme individuální bytosti a každý z nás reaguje jinak. V případě nějakých dlouhodobých potíží (před očkováním) bych vše nahlásila, zkonzultovala a uvidíte. Ten věk se teď řeší např. v UK, ale prozatím jsem nenašla žádné oficiální stanovisko. Takže poradit se s lékařem, nejlepší řešení, dle mého názoru. Já teď čekám na termín a bude to překvápko, co mí píchnou. 😉

mamikry
9. dub 2021

Sama ockovana nejsem, ale mam v okoli lidi, co maji Astru i Pfizer. Co vim, tak po Astre, byva reakce na ockovani hned po prvni davce, pokud nejaka reakce je, po Pfizeru az po druhe. Kamarad je naockovany Pfizerem, jeho zena (neockovana) mela covid a on se nenakazil. U Astry se v malem procentu mohou objevit krevni srazeniny, to je podle me ale riziko i tech ostatnich vakcin, jen se o nem tak nemluvi. Osobne mam vetsi duveru v Pfizer, ale nechala bych se ockovat i Astrou.

hanulka190
9. dub 2021

Mám obě dávky pfizeru,úplně v pohodě. Dva dny mě bolela rukau obou dávek, ale to je po každém očkování. Jinak co vím z okolí, tak pfizer ok, po Astře zimnice, zvýšená teplota, do 24 hodin v pohodě..

evawest
9. dub 2021

Ja mam za sebou prvni davku AstraZeneca. Vybrat mi tu nedali. Pichli mi ji v 7 vecer, v noci se mi blbe spalo, bylo mi vedro a zaroven jsem mela zimnici, v 8 rano mi bylo fakt blbe, bolel me kazdy sval a kazdy kloub. Vzala jsem si 2 paraleny a do 11 jsem byla 90% v pohode. Pak zase zacaly bolesti svalu a kloubu, dalsi dva paraleny a pohoda. Dalsi den uz jsem byla zpatky v normalu. Nic moc, ale i kdybych vedela dopredu, ze mi bude blbe, nechala bych se naockovat i tak.

leilinka1234
9. dub 2021

Mám Astru a jsem po první dávce. Reakce po očkování strašný, 2 dny mimo provoz. Z druhé dávky mám trošku vítr. Ale své rozhodnutí, zda jít nebo ne, bych nezměnila. Ale kdyby mi někdo dal na výběr zda Astru nebo Pfizer, volila bych Pfizer.

sarrita
9. dub 2021

Mám za sebou první dávku Pfizer. Po 2 hodinách pocit jako bych měla teplotu a malátnost, ruka mě bolela 2 dny a to ne jen místo vpichu (první noc jsem se moc nevyspala), následující den po očkování jsem se cítila jako bych měla Covid (prodělala jsem na začátku listopadu), druhá noc lepší, ráno vše v pořádku, ale okolo poledne jsem byla zase unavená a točila se mi hlava. Kolegyně z práce má Modernu už obě dávky - po první bez reakce a po druhé 2 dny mimo provoz.

roni2017
9. dub 2021

Kdybych měla na výběr, volila bych Pfizer. A to asi z důvodu, že se u něj dělají různé studie např. ohledně mutací - s celkem dobrým efektem vůči těžkému průběhu. U Astry nevím, zatím jsem o tom nečetla. Ale to nemusí znamenat, že není u mutací účinná. Já mám Pfizer a po očkování bez potíží. Rodina pak prodělala covid a virus jsem v sobě měla také (asi dvě ataky návalu horka a divného pocitu těla), ale nerozjelo se mi to.

aliishaa
9. dub 2021

Já například bydlím v Německu a tady aktuálně neočkují Astrazenecou lidi mladší 60ti let. Momentálně se řeší, co s lidmi, co do té skupiny spadají a už mají první dávku za sebou.

merope
9. dub 2021

Já si vybrala (tím, že jsem se podívala, čím očkuje centrum, kam se hlásím) Pfizer, ale jeden z hlavních argumentů byl, že mám babičku v Německu, nějak šíleně jim tam hapruje očkování (jsem zmlsaná z Prahy 7, kde je na každým baráku cedule oznamující, že kdo se na očkovací centrum nedostane, má zavolat a pomůžou mu... to v Německu není a obvoďáci budou očkovat snad od půlky dubna) a ráda bych ji konečně viděla - a vešla jsem se ještě do toho přeočkování po měsíci, takže jakmile se nějak pootevřou hranice a skončí semestr, můžu v klidu vyrazit, i kdyby babi ještě naočkovaná nebyla.

merope
9. dub 2021

Jo a ještě tu píšou holky ty reakce po očkování - mě akorát (den po) bolí místo vpichu a mám tam zatvrdlinu tak velikosti padesátikoruny. Ale teda nejvíc bolí, když se mi po něm prohání batole 😀. Jo a měla jsem problém v té ruce nést tašku s nákupem 🙂.

benetka
9. dub 2021

Mamka měla reakci pouze u první dávky Pfizer. Bolest vpichu, kloubů , pocit jako by měla chřipku a únava. U druhé dávky nic.

lida9
Autor odpověď smazal
Zobraz
lida9
10. dub 2021

@terezz29 jak je to s hladinou protilatek pred ockovanim? ja totiz nasla toto : https://ockovani.praha.eu/hoax-pozor-na-vysokou...

sarrita
10. dub 2021

Jinak tady jsem ještě dohledala informace o vakcínách, myslím že srozumitelně popsáno. https://www.facebook.com/senatorsimetka/posts/2...

dura175
10. dub 2021

Jsem čekatel na transplantaci a byla mi doporučena mRNA, tedy Pfizer nebo Moderna. Ale doktorka na transplantcentru říkala, že je to jedno, kterou vakcínu mi dají. Nakonec jsem dostala Modernu, den po jsem měla teplotu a šíleně mě bolelo tělo. Za 2 dny už mě bolela jen ruka okolo vpichu.

autor
10. dub 2021

Děkuji moc všem za názory a zkušenosti 🙂

terezz29
11. dub 2021

@lida9 o tomhle nic nevím, ohledně těch protilátek mi to doporučil právě imunolog, dál jsem po tom zatím nepátrala

uzivatelkapetra
11. dub 2021

Mamka má obě moderny, po druhé dávce měla pár dní olezlou pusu, jinak nic. Babička má po prvním pfitzeru a zcela bez reakce

janakodrova
19. dub 2021

Mám za sebou dvě dávky Pfizeru, u té první jsem měla lehkou reakci, malátnost, málo energie, bolest ruky. U druhé už bez reakce. Více věřím Pfizeru, ale rozdíl účinnosti bude minimální. I můj otec dostal Pfizer a reakci měl obdobnou + mírná horečka druhý den po očkování.