Úzkostný démon? Co udělat pro zlepšení stavu?

14. únor 2022

Dobrý den, anonym.
Již delší dobu se potýkám s určitými zdravotními problémy a nyní se mi k tomu přidaly těžké, asi úzkostné stavy. Jen se ráno probudím a už se mi svírá žaludek a honí se mi v hlavě strach z vážných nemoci. Bohužel zdravotní stránka tomu nepřidává a ještě čekám na nějaká vyšetření. Antidepresiva mám a psychologa na dráte také....ale nemůžu ho neustále otravovat.
Moje stavy jsou takové, že chvíli jsem ok a pak mě najednou přepadnou strašně myšlenky, začne mi být zlé, začnu upadat do depresí a v tu chvíli bych odevseho buď utekla, nebo se zbláznila a nebo byla na drátě s psychologem. Mám dvě malé děti z nichž jedno miminko, jsem na RD doma a nikam se nedostanu, kamarádky daleko, manžel musí pracovat a hlídání nemam. Zažila jste to někdy některá? Co bych případně mohla pro zlepšení stavu udělat? Už nedokážu ani rozlišit to co způsobuje psychika a co somatická část. Jsem na vše sama a hlavně na své pocity. Rodina ta vše zlehčuje a ani jim nemohu říct, čím si procházím, protože oni něco jako psychický stav neuznávají a a člověka na antidepresivech mají za blázna co by neměl vůbec na veřejnosti existovat.

autor
14. únor 2022

Ještě musím říct, že činnosti co jsem dělala, nemohu ani pořádně dělat. Sotva dokážu vyjít s dětmi ven a musím se hodně přemáhat. Nejraději bych jen ležela v posteli, jsem k tomu i hrozně unavená a bolí mne celý člověk. Děti tím trpí, protože jsem zavřená na vesnici a nikam se nedostanu.

lenatko91
14. únor 2022

V první řadě mě mrzí co prožíváš.. A dál mě napadá, proč se nikam nedostaneš? Zkusila bych se seznámit s někým v okolí, nejlíp s někým, kdo má podobně staré dítě/děti, abyste spolu mohly něco podnikat. Člověk hned přijde na jiné myšlenky (vlastní zkušenost)

autor
14. únor 2022

@lenatko91 nemám tady kamarádky, mám je daleko a ony řeší spíše svoje věci, moje zátěž je moc nezajima a můj zdravotní stav mi nedovoluje být úplně samostatná a mobilní. Navíc bohužel, nejsem úplně ve stavu kdy bych teď chtěla přijímat návštěvy.

apokalismus
14. únor 2022

A jaké máš zdravotní potíže? Co na to lékař? Jak dlouho bereš antidepresiva? Můžou třeba ještě zabrat a pokud nezabírají chce to třeba jiné... Asi víc než tvůj psycholog na drátě nesvedem, ale třeba pomůže se vypovídat...

mandala
14. únor 2022

Nevím, jak dlouho užíváš AD, ono chvilku trvá, než zaberou, ale vypadá to, že ti nepomáhají, chtělo by to změnit,, abys mohla fungovat. AD se nasazují stylem pokus omyl, takže můžou sednout třeba až několikáté. Tím bych začala, protože se plácáš v depresích a jelikož máš malé děti, chce to řešit.

autor
14. únor 2022

To se mi nechce úplně ventilovat ale základní...Třesy rukou, slabost nohou a rukou a fascikulace. Hned za tím vidím špatné diagnózy. AD mám přes 4 měsíce. Bylo to v pohodě, teď se mi to horší.

dasipe
14. únor 2022

Taky z části může být na vině počasí, blížící se jaro. Já mám vždy psychiku horší, jak přichází jaro.

autor
14. únor 2022

@dasipe asi to taky tak může být, jen už začínám být ze všeho vyřízena ☹️

levandule_k
14. únor 2022

Máš antidepresiva od psychiatra nebo od praktika? Psychiatr má větší škálu z čeho vybírat.

Pro nervovou soustavu jsou důležité vitamíny skupiny B a hořčík, když ti chybí, tak se cítíš taky hůř, jako asi tě to nespasí, ale za zkoušku nic nedáš.

Chtělo by to najít nějakou terapii, ono asi to nebudeš mít ani lehké v rodině, když neuznávají tvoje potíže, bagatelizují je, vlastně ti tím dávají najevo, že tě vůbec nerespektují. Takže by asi stálo za to, si probrat na terapii i rodinné vztahy. Někdo je nakloněn alternativě, kineziologie, rodinné konstelace, někdo preferuje tradičního psychologa.

Tohle asi pro tebe nebude úplně lehké, ale když jakmile otevřeš oči najednou jedou myšlenky na nemoci, tak si prostě říct stop, na tohle myslet nechci a vědomě se zaměřit na něco jiného. Prostě si sebe představuj u moře, jak si ležíš na pláži, sluníčko, pohoda, klídek, nebo jiné příjemné místo.

Fajn knížka je Miluj svůj život od Lusiy L. Hay.

30bar
14. únor 2022

Nemuzes mit ty zdravotní problemy jen z psychiky? Nechci zlehcovat,ale psychika dela hodně. Ja mam teda tetanii,ruzne brneni po tele a když nejsem psychicky v pohode,mam taky pocit roztresenosti. Jsem ale dost úzkostlive povahy. Zkus si davat hodne hořčíku, becka. Zkus i treba to magne stres control nebo tak nejak. Naložit se do vany s espomskou soli ..

apokalismus
14. únor 2022

Hlavně si negoogli žádné diagnózy... Psychika je mocná a tohle období, počasí atd tomu můžou přidat... Pak je také spousta potíží za které může být zodpovědná třeba páteř,nebo to že chybí nějaký vitamín,jak píše výše... Může to být banalita, takže je důležité myslet na lepší věci a ne ba špatné diagnózy... Když je mi hodně zle pomáhá mi ke zklidnění třeba vnímat svůj dech, říkat si v duchu "nádech, výdech" a zároveň s tím ten dech uklidňovat a tím se uklidní víc věcí v těle... Zkus praktikovat něco podobného... A opravdu zkusit jiné léky, případně jinou terapii a opravdu na tom zapracovat... Předpokládám že zdravotní potíže se vyšetřují, tak se snaž vydržet do výsledků pozitivně.. netuším jaké konkrétní nemoci se bojíš, ale určitě bude líp...

autor
14. únor 2022

@levandule_k mám je do psychiatra, ale ten me dlouho neviděl, má už několikáté kolečko karantény. Snažím se přemýšlet pozitivně ale nějak mi to nejde, je to jako na houpačce. Kdyby aspoň ty tělesné obtíže zmizely, to mi moc nepřidává 😔 ano v rodinne zastání nemám. Vlastně jim celkové byly vždy naše trable nebo volání o pomoc, nebo hlídání úplně ukradené. Oni nemají moc pochopení pro toto, navíc jsou značně nevyzrali...myslí si že AD jsou návyková a že ten kdo je bere je "na hlavu"

lv
14. únor 2022

K tomu co je řečeno (vymena AD za jina+magnezko+b vit) jeste doplnim, psychologa klasika na navstevy 1x tydne, klidne rok, ne jen extra krizovku na telefonu)

autor
14. únor 2022

@30bar myslím si že teď uz něco i z psychiky bude. Zdravotní problémy se sice táhnou nějakou dobu, ale teď už jsem ve stavu, kdy nejsem schopná rozeznat, co je z psychiky a co ne. Já mám i vnitřní třes, něco jako pravidelne vrneni svalů, jako když ti vibruje telefon v noze..

autor
14. únor 2022

@apokalismus měním teď lékaře a defakto pojedu od znova. To bych mohla zkusit s tím dýcháním. Snažím se přemýšlet pozitivně a mate pravdu, do těch úzkosti mě dostal asi i mistr Google. Čeho se bojím, no to je otázka...ale asi toho, čeho se týkají fascikulace.

autor
14. únor 2022

@lv máte pravdu, asi to nestačí ☹️

apokalismus
14. únor 2022

On je to pak hodně začarovaný kruh, nejdříve je nějaký zdravotní problém který může být banalita,pak si člověk přečte hrozný diagnozy,ve všech se poznává, tím pádem začne na tom zdravotně být hůř a hůř a už se pak těžko pozná co je co... Snad změna lékaře pomůže, všechna vyšetření budou v pořádku a vše se upraví...

dasipe
14. únor 2022

To chápu. Mám zrovna teď taky takový debilní stavy...normálně dlouhodobě beru antidepresiva a sebrali mi je ze dne na den kvůli těhotenství a tak občas mám takový stavy, který bych nikomu nepřála...přesně vím o čem mluvíš. Ale neboj, není to na věky. Teď to vypadá, že to nebere konce ale bude zase dobře ❤️🍀

alexovka
14. únor 2022

Dnes jsem byla na své první aromaterapii. Už jen to že jsem odešla ven bez dětí, mluvila s dospělým o svých potížích a zjistila, že to tak má téměř každá druhá matka, byl pro mě balzám na duši. Osobně nejsem moc nakloněna AD, zkoušela bych ještě jiné cesty.

autor
14. únor 2022

@dasipe jento hodně těžké. Já jsem úzkostlivějsi člověk, ale to co nyni prožívám je peklo. A nemohu pochopit, proč se mi to stalo. Fyzické obtíže, doslova tělesná bolest a k tomu duševní. A ještě sama na tyto stavy, i když se mi snaží manžel pomáhat jak jen může. Ten kdo nezazije, nepochopí. Chvílemi mám chuť utéct z vlastního těla a někam zdrhnout.

autor
14. únor 2022

@alexovka já bych moc chtěla se dostat na masáže, prostě jen ležet a třeba i spát a aby mě někdo od hlavy až k patě rozvolnil to napnutne a vytřesene tělo, promnul svaly.

autor
14. únor 2022

@dasipe drž se

janedv
14. únor 2022

podivej. ja myslim, ze ti tady radilo uz spousta lidi spoustu krat. Anonym je sice hezky, ale kdo je tady na MK nejakou chvili, uz tyto tve vykriky zna.
Proste - nemas zastani v rodine, nemate dobre bydleni, mate toho moc - odstehujte se, zmente prostredi (jde to, ne ze ne), necim zacni.
Problem je v tom, ze jen fnukas a vyjmenovavas, co te boli, co nejde, jak je zla rodina, atd. Sama negativa, vsichni a vsechno je zle, proti tobe, proti vam. Vazne to nevidis?
jsem drsna, ale uz to nejde jinak.

autor
14. únor 2022

@janedv prosím?

terka_37
14. únor 2022

Moc mě mrzí, či prožívám:( Je to opravdu peklo. Já se léčím rok a teď bych řekla, že se cítím opravdu skvěle. Ale je to neustálá práce sama na sobě🤷Základ je dobrý psychiatr, který nastaví vyhovující léčbu. Pokud ti AD dostatečně nezabírají, je nutné buď navýšit dávkování, změnit AD, dají se brát i kombinovane. Nemá smysl je užívat poddavkovane. Jaká AD máš? Druha věc, opravdu dobrý psychoterapeut, který ti sedne. Docela dlouho jsem chodila každý týden. Postupně po dvou týdnech...chodila jsem rok a byla to nejlepší investice. Jakmile budu cítit, že bych zase potřebovala, hned půjdu. Totiž AD bez terapie a naopak nemůže nikdy fungovat. Léky hodí člověka do stavu, kdy je schopný řešit své hluboké problémy a pracovat na nich, bez léků na to opravdu není kapacita. A krůček po krůčků zpracujeme, co je třeba. A bez terapie se s léky sice dočasně uleví, ale jelikož problémy uvnitř stále zůstávají, tak není možné se nikdy cítit úplně dobře🤷

autor
14. únor 2022

@terka_37 mám Mirtazan 30mg. Nejvíce mne mrzí jak teď dceru a vlastně i syna zanedbavam. Máte pravdu, jedno bez druhého neni možne.

apokalismus
14. únor 2022

@janedv hele já myslím že toto je někdo jiný,jen je to hodně podobné...

dasipe
14. únor 2022

To naprosto chápu. Člověk pak nevidí ani kousek pozitiva, pořád se jen topí v tom samém dokola... Neboj se o tom mluvit, uleví se ti. Každopádně všechno prober s odborníkem, třeba ti pomůže už jen to, abys byla sama s někým a úplně všechno mu pověděla. Co se ti děje fyzicky, psychicky, co máš v hlavě za zmatek.... Neboj, to zvládneš! 🍀

levandule_k
15. únor 2022

Myslet pozitivně je takový hodně abstraktní pojem, zkus si definovat, co jsou pro tebe hezké a pozitivní věci a klidně si ty afirmace napsat na papír a různě polepit po bytě. Napsat si třeba cítím se plná síly. V létě pojedu na dovolenou k moři. Mám pevné zdraví. Užívám si klidu a pohody. (Někde člověk začít musí.)

Pokud jsi vystrašená z diagnóz, tak super knížky jsou Mým marodům a Příběhy obyčejného uzdravení od MUDr. Hnízdila. Dělá psychosomatiku, ve zkratce, když naše hlava nezvládne řešit problém, projeví se to nemocí. Ty lidi tam měli široké spektrum potíží a kdo na sobě zapracoval změnil životní styl, návyky, pohyb, myšlení, někdy i práci, partnera, tak se uzdravil, i když předtím diagnóza, máte to na pořád.

Nemá cenu vysvětlovat lidem, kteří odsuzují lidi, jež berou antidepresiva, že je člověk potřebuje. Já jsem je nikdy nebrala, ale vím, že někdy jsou nutná, ale měla by sloužit k tomu, aby se člověk zklidnil nabral sílu a řešil svoje problémy.