Úzkostlivé stavy, deprese?

lamiaaa
3. lis 2015

Ahoj holky, chtěla bych vědět, jestli je tu někdo, kdo má podobné problémy jako já, kdo by mi třeba poradil, jak z toho ven. Bojím se o tom s někým promluvit. Trpím komplexem méněcennosti, pocity viny a mám strašně nízké sebevědomí, už od mala se mi moc nedařilo začlenit se do kolektivů, už vážně nevím, jestli je to moje utkvělá představa nebo fakt, ale připadá mi, že nedokážu vycházet s lidmi, že mě nikdo nemá rád, že mě všichni pomlouvají. Horší problém ale je, že mám stále strašný strach, že udělám nějakou chybu v práci. Mám celkem zodpovědné povolání, kde chyba může poškodit zdraví a já cítím stále strašnou úzkost, že jsem něco "podělala" a trpím představami, že jsem někomu ublížila. Kdykoliv mi zazvoní doma telefon, málem se mi srdce zastaví hrůzou, protože si myslím, že volají z práce, že jsem něco zkazila. Došlo to tak daleko, že když vidím na ulici jet záchranku, hrkne ve mně, jestli se někomu něco nestalo kvůli mně. Zatím jsem v práci nic nepokazila, naopak byla jsem pochválena za pečlivost, což ale ve mně paradoxně vyvolalo ještě větší strach: tak a teď určitě zklamu, udělám chybu a všichni si řeknou: hm, tak není taková, jak jsme si mysleli, tu pochvalu si nezasloužila...stále na to myslím, v noci kvůli tomu nemůžu spát, probouzím se zpocená hrůzou, přes den jsem strašně unavená a několikrát mi bylo na omdlení. Měla jste tu některá podobné stavy jako já? Myslíte, že bych měla zajít k psychologovi nebo radši rovnou k psychiatrovi? Léky ale brát nechci. Díky všem za jakékoliv názory, rady, zkušenosti...

lv
3. lis 2015

jelikož jsi zdravotník, tak by jsi měka znát význam lékové terapie, to když si zlomíš nohu, odmítneš sádru? No je to tvoje věc. Každopádně psycholog ti pomůže, naučí tě, jak stres zvládat, jak se nenechat panikou ovládnout, proč to je..držím palce!!!

kytka12
3. lis 2015

Já bych doporučila spíše psychologa, to co píšeš je něco, co začalo v mládí možná od tvojí maminky nebo od rodičů jsi byla málo chválená a musela sis pochvalu zasloužit a to v tobě tak zakořenilo, že se bojíš dělat chyby. Běž za psychologem, terapeutem a klidně jich zkus víc, každej se zaměřuje na jiný obor psychologie. Občas se doporučuje i kineziolog, ale k němu jdi s doprovodem, protože občas otevírá věci, které se pak těžko zpracují.

kocicinka
3. lis 2015

@lamiaaa taky trpím mimo jiné stavy úzkosti. Teď na podzim je to ještě horší. Snažila jsem se najít si psychologa, ale není to jednoduché, těch, co pracují na pojišťovnu je málo a tak mají objednací lhůtu i rok a sama si to platit nemůžu, 1000 za hodinu pro mě na MD není únosné. Nevím, co mám dělat.

niski
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
niski
3. lis 2015

@kocicinka jednak by ti zdravotní pojišťovna měla nějakého najít, když se na ni obrátíš a mnozí soukromí psychologové mají třeba pro maminky na MD slevu, já to tak u své psycho měla
@lamiaaa perfekcionismus vede k úzkostem, je jasné, že vždy nemůže být vše na 100 %, určitě běž za psychologem, pomůže ti se na to podívat z jiné strany a naučí tě, jak s tím pracovat

kocicinka
3. lis 2015

@niski Když já momentálně nemohu platit nic. Mám ztěží na zubaře, příští týden po mě bude chtít 1000,- za plombu. Ach jo, to je to naše bezplatný zdravotnictví.
Taky jsem perfekcionista, strašná to povaha.

kocicinka
3. lis 2015

@niski a myslíš, že spíše psycholog, nebo psychiatr? Nebo obojí?

anakolut
3. lis 2015

@lamiaaa Mám to podobné. Určitě bys to měla řešit s psychologem či s psychiatrem. Nečekej, že se vše změní po pár návštěvách, ale už jen to, že se někomu svěříš a to začneš řešit. Jen je to v podstatě celoživotní boj. Ale určitě se s tím dá pracovat.

niski
3. lis 2015

@kocicinka já bych to řešila s psychologem, on by tě když tak nasměroval, ale lehké antidepresiva dává i obvodní