Zdravím..
Je to pro mě nepříjemné téma, ale potřebuji se někde vypsat , přijde mi, že mě nikdo nechápe...
Prošla jsem si během roku a půl hrozně moc věcmi.. nepříjemnými...mám holčičku půl roční, narodila se dřív s 1200g. Bylo to náročné..je to za námi a holčička je zdravá a k tomu další věci, které kdybych rozepsala je z toho hodně velký sloh :D
Mě před víc jak týdnem jedna hádka s přítelem vyvolala úzkostné stavy.(nejspíš).. motání hlavy, bušení srdce, neklid, strašný strach, že mám nějakou nemoc :(
U doktora jsem byla - mám hodně pít a být v klidu. Nejspíš psychika nebo od zad - ty mě také bolí.
Než tam půjdu znovu nebo než navštívím psychiatra nebo něco podobného...Chtěla bych se zeptat,zda s tím nemá někdo zkušenosti a co třeba zabralo jestli nějaké bylinky, nebo třeba CBD co mi bylo doporučeno... prostě budu ráda za jakoukoliv radu nebo když budu vědět že v tom nejsem sama :((
Já mívala pts spojený s úzkostmi. Roky jsem se snažila to sama pochopit a porazit, ale pomohla mi až terapie. Po pul roce terapie jsem se zbavila úzkostí které jsem měla 5 let.
Zkuste terapii.
@reeeza co je prosím pts?
@denisalangova01 to je posttraumaticky syndrom. Jakmile jsem byla v podobné situaci jako té která mě traumatizovala v minulosti, začala jsem mít brutální úzkostné ataky...strach že umřu, sevření hrdla, nemohla jsem dýchat, absolutní tahlcení a přehlcení..
Myslela jsem že to je způsobené tím, že se můj ex ke mě choval dost hrubě a toxicky, protože mi ty úzkosti začaly až během vztahu s ním. Ale na terapii vyšly na povrch i různé zážitky z dětství, různá nastavení které jsem si jako malá vybudovala abych se ochránila atp atp...a právě to bylo spouštěčem. Přitom mám super rodiče, vůbec nejsem týrané dítě nebo tak, ale jako malá jsem určité křivdy a pocity neuměla správně zpracovat a nezralí rodiče o tom se mnou nemluvili.
Doporučila bych terapii se zaměřením na vnitřní dítě a komunikaci s ním ❤ Neskutečně se vám uleví.
Akutně mě asi nejvíc pomohl Lavekan. Nebo Guajacuran, ale u toho bacha, někdy ten stav rapidně zhorší, záleží na tom, jak snášíš ten stav utlumení a oslabení svalů a jestli si tu únavu můžeš vůbec během dne dovolit.
Bohužel mi nejvíc pomohla až časem psychoterapie, odstřihnutí se od rodičů tyranů a zpracovávání pocitů viny vůči nim (paradox, co)... a ještě nejsem zdaleka v pořádku, ale už cítím, že se děje něco uvnitř mě, sílím, nikoliv, že jen tu úzkost překrývám a tlumím zvenčí něčím, což jsem dělala dlouhých dvacet let.
Na akutní úzkost mě napadla Krizová Bachova esence (4 kapky, další myslím nejdřív za půl hodiny). Ale chce to samozřejmě vyřešit, takže nějaké terapie apod...
Chtěla bych napsat svoji zkušenost ohledně užívání antidepresiv a co mi funguje jako jejich náhrada přírodní cestou.
Brala jsem antidepresiva typu - ty se zpětným vychytáváním serotoninu - na úzkosti a lehčí deprese.
Pátrala jsem po informacích, jak si mohu jinak zvýšit hladinu serotoninu? Našla jsem a po vysazení chemických léků začala užívat:
L-tryptophan (500mg v kapsli), je to aminokyselina, ze které se v těle serotonin tvoří. K tomu byl doporučen ještě vit B6 ve formě P-5-P, pro lepší vstřebávání a vit. B3. Z bylin jsem nasadila šišák bajkalský (400mg v kapsli) - ten by měl působit antidepresivně a rozchodnici růžovou, která by také měla mít vliv na hladinu serotoninu.
Užívám trochu víc, než je doporučené množství - L-tryptophanu cca 2 ráno nalačno a 2 večer před spaním.
Šišák také tak. A rozchodnici 2ks ráno. U Šišáku by se měla po 3 týdnech dělat v užívání týdenní přestávka.
Další věc je, že hladina serotoninu je snižována kofeinem a alkoholem. Je dobré se těmto látkám vyhnout.
Pro tvorbu serotoninu je také potřebná dostatečná doba spánku.
Další důležitá informace, že ani příliš vysoká hladina serotoninu není pro psychiku dobrá. K příznakům příliš vysoké hladiny serotoninu patří mimojiné například bolest hlavy. Pokud se mi to přihodí, uvařím si kafe a hladina se sníží.
Píši to primárně jako zkušenost pro ty, kteří trpí úzkostmi a ještě chemické léky nezačali brát a třeba se jim do toho moc nechce - jako variantu pro vyzkoušení. Mně to pomáhá.
O všech výše uvedených látkách a bylinkách si můžete sami na internetu podrobněji počíst.
Elicea