Úzkost jakmile je tma. Co s tím?

1. zář 2024

Hezký večer, nemá někdo zkušenost s úzkosti jakmile je tma? Pocit, že jste zavření, to že třeba nevidíte ven nebo prostě vidět není. Nějaká rada co s tím?

sigyn
1. zář 2024

Mně na to pomáhá puštěná televize a zatažené rolety.

autor
1. zář 2024

@sigyn právě jak je zataženo tak je to o to horší

pampeliska1313
1. zář 2024

Hodně světla. Zvuky (televize,mobil,cokoli) a teda chumlani. Proste si prikryju i hlavu atd, třeba jen deka, abych jako byla “v bezpečí” dělám to od mala. Ale já mám vyloženě strach. Rolety zatazeny pomahaj, abych si nemyslela, ze je něco venku…)

autor
1. zář 2024

Tak já to mám spíš tak, že mě děsí jak se setmí, že prostě bych potřebovala aby spíš něco svitilo venku.. Když svitim v pokoji, tak je to horší

ejzi
1. zář 2024

No já se bojím tmi od mala. I teď mám problém chodit na záchot. A z něj kolikrát i sprintuju do postele k manželovi. Mě ale děsí to, že v té tmě jsou různé stíny a v hlavě se mi vytvoří obraz nějaké hororové postavy. Nevím jak bych poradila. Pokud se vyloženě jenom bojíš tmy. Já jsem měla potkana, žebříčky a psa v posteli abych se nebála spát sama v posteli. Vždy když jsem šla na záchot rozsvítil jsem všude kde se dalo. Zakázala jsem si strašidelné filmi a videa a to mi trochu pomohlo. Takže můžu doporučit jen toto.

ejzi
1. zář 2024

Jo a někdy pomohla I uklidňující hudba.

levandule_k
2. zář 2024

Co zkusit terapii, kde se s tím naučíš pracovat?

Netrpím úzkostí, ale když se něčeho bojím, tak mi pomáhá rozklíčovat si příčinu toho strachu. Strach sice úplně nezmizí, ale já vím, proč se bojím.