Únava více než rok po porodu

michaal
4. bře 2016

Ahoj, ráda bych věděla, jestli je na tom někdo podobně, jako já, protože mi to přijde divné. Už cca rok jsem se nevyspala dýl, jak 4 hodiny v kuse. Byly doby, kdy jsme spali maximálně 3 hodiny, ale celkem spíme průměrně 7 hodin, jenže s přestávkama. Důvodem jsou naše dvojčátka, kterým už je sice 15 měsíců, ale stále se v noci budí. Já jsem během dne hrozně unavená, nejradši bych ani nejedla, protože mi hlava padá do talíře. Taky se dost motám, hlavně když stojím třeba u linky a mám skloněnou hlavu. Někdy trávíme dny tím, že uvařím, nakrmím, přebalím, ale pak sebou plácnu na zem/gauč a děti snězte si mě. Každý den chodíme na procházku, kde je to trochu lepší, ale žádná sláva.
Jste na tom taky někdo podobně bídně? Zmínila jsem se i doktorce, ale ta to přičítá dětem. Jsou to moje první a fakt nevím, co je ještě normální 😖

lu777
4. bře 2016

@michaal ono vyčerpání při tom kolotoči s dvojčátky a navíc pokud se nevyspíš v kuse, tak se to sčítá...
nemusí to pak vůbec odpovídat tomu jak to vypadá (že naspíš 7 hodin v kuse)

proč se děti budí v noci? kojíš nebo celkově špatně spí, jsou neklidné, mají noční můry? jsou hhodně akční přes den, spí přes den? visí na Tobě děti, vynucují si Tvou pozornost?

doporučila bych Bachovy esence, jsou tam právě i na vyčerpání nebo "vypnutí" hlavy pro Tebe (aby ten odpočinek byl hlubší)... nebo pro děti na lepší spaní, vnitřní klid apod....

michaal
autor
4. bře 2016

@lu777 Děkuju za odpověď 🙂 No je mi divný, že i když se jednou konečně vyspím trochu líp, tak je to kolikrát snad i horší.
Už dlouho nekojím, děti na mě sice visí a chtějí hodně pozornosti, ale už se sem tam i samy zabaví. Navíc teď je hrdina táta, i když ho vidí hlavně večer a o víkendu. Noční můry mívaly, ale sem tam. To buzení je o tom, že starší se budí několikrát za noc a chce mlíko. Dostává hodně naředěný Nutrilon a většinou jí to stačí. Dřív to bylo o tom, že jsme chovali, mazlili, dávali k nám do postele, ale to jsme odbourali, protože to bylo o moc horší. Teď dostane 60ml nutrilonu a je spokojená. No a v 5 snídaně - mlíko, a pak ještě hoďku a půl spí.
Prostě potřebuju tělo asi naučit, že mu těch pár trhaných hodin spánku musí stačit. Asi...
Bachovy esence? To jsou nějaké léky?

lu777
4. bře 2016

@michaal Bachovy esence umí vybalancovat psychiku a mají tak vliv i na to jak se cítíme fyzicky 😉

určitě není možné naučit tělo, aby mu stačil přerušovaný spánek... jednak je potřeba podpořit sebe a druhak opět sebe 😅, aby si člověk vydobyl pomoc od členů rodiny...
zlepšení JE možné, jen je potřeba ho vnitřně připustit 😉
když je člověk vyčerpaný, tak je těžké tohle vidět, takže nejdřív je potřeba řešit to vyčerpání

pošlu zprávu

supermarket1976
4. bře 2016

No tak já v tom jedu teprve dva měsíce, ale asi dopadnu stejně. Dcera se vzbudí poprvé po 4 hodinách (hlady), pak po třech, pak po dvou, pak po jedné. Celkem naspím tak 4 - 6 hodiny za noc. Kojím, ale mám málo mlíka, takže ještě přikrmuju. Někdy dítě ten příkrm potřebuje, někdy ne. Když ho potřebuje, je to hrůza, protože ji to pití přes cévku vzbudí, musí si odkrknout a uspávání pak trvá i dvě hodiny... Prostě psycho. Občas jsem přes den jak zombie, dřív jsem bez 8mi hodin spánku nebyla schopná vůbec fungovat... Malá bohužel moc nespí ani přes den, leda kolem jedné klimbne na hodinu, to pak spím i já 😒 ...

schotja
4. bře 2016

@michaal Ahoj, poslala tě mudra aspoň na odběr krve? Mohla by za tím samozřejmě být "jen" dvojčátka a náročná péče, ale taky nedostatek železa,.. ta únava a motáky.. A nebyla bys jediná, po porodu, i odstupem času po něm.. Určitě bych si to vykomunikovala.. Jinak přeju, ať je to spaní brzo lepší 🙂

alcar
4. bře 2016

Ja bych si vydupala u mudry odbery - minimalne krevni obraz, stitnou zlazu, zelezo, magnezium. Muze to byt opravdu jen unava z narocne pece, ale taky nemusi. Treba mas hypothyreozu a stacilo by doplnit hormonalni hladinu a byla bys v pohode. 😉

olga_
4. bře 2016

@michaal Ty odběry a tak by se daly vyřešit i v rámci preventivní prohlídky, na kterou máš nárok každé dva roky.

michaal
autor
5. bře 2016

@supermarket1976 To znám, s tím kojením a přikrmováním, děs a hrůza!
Jinak holky všem děkuju za odpovědi. Na odběrech jsem byla cca před necelým rokem(to bylo holkám pár měsíců), právě v rámci preventivní prohlídky a myslím, že pak ještě jednou mi zjišťovala snad železo a ještě něco... Jako nedávno mi napsala nějaký super Béčko(chtěli mi to i píchat, ale to bych tam musela dojíždět několikrát s holkama a to bych asi padla) a magnesium, ale to kvůli mým rozpadajícím se svalům.
Proto jsem i chtěla vědět, jestli je na tom někdo podobně i takhle dlouho, jestli je to "normální" nebo jestli se mám začít bát a řešit to nějak víc. Je pravda, že v noci se nevyspím, přes den dost velkej zápřah, ale to tělo už si mohlo zvyknout...

naomi6
5. bře 2016

@michaal Ahoj, já jsem dva roky po porodu a jsem unavené pořád. Dlouho jsem kojila, asi rok a tři čtvrtě, takže malej se stále budil, teď už sice spí celou noc, ale za tak dlouho je tělo zřejmě dost vyčerpané. Ono se to bude časem zlepšovat, neboj, ale věřím, že dvojčata jsou náročná. Kamarádka má také dvojky a pamatuji si, jak už se těšila po třech letech do práce 🙂. Držím palce všem.

michaal
autor
7. bře 2016

@naomi6 Děkuju, už jsem myslela, že jsem sama, i když to teda nikomu nepřeju. Je pěkně na houby, když je člověk tolik unavenej, že se ani pořádně nevěnuje dětem.
A že se to bude zlepšovat, to doufám, ale vyděsila mě jedna maminka dvojčat, nedávno jsem se s jednou zakecala, a ta mi řekla, že do 3. let dětí nevěděla o světě. To je děs, měla jsem příšerný těhotenství, tak jsem myslela, že si alespoň ten rodičák užiju. A ono houby ☹

naomi6
7. bře 2016

@michaal Ahoj, je to náročné, moje kamarádka to také říká, že dvojčata jí dávají zabrat a to stále. Každý věk má něco. Ve dvou letech řešila vztekání, pak zase se začaly holky hodně hádat a prát, teď je jim 5 a říká, že se to zlepšuje. No, každopádně držím palce, zvládnete to. Chce to si udělat čas pro sebe a jít si někam vyčistit hlavu - zacvičit, nabo na kafčo s kamarádkou a to pravidelně. Držím moc moc palce 😉

michaal
autor
14. bře 2016

@naomi6 Díky moc, ale nevím, jestli to do holek 5 let vydržím 🙄 Nám teď očividně začalo období vztekání - 15 minut řevu s přehledem. Navíc nově vstáváme v 5:30 na snídaňové mléko a v 6 se vstává na hraní. Prostě paráda 😖
Asi si budu muset někoho sehnat na to kafe a pravidelně utíkat z domova na dopování kofeinem 🙂

supermarket1976
14. bře 2016

@michaal No, já si dala kafe před týdnem a už to neudělám. Do jedné ráno mi svítily oči, i když už malá spala...

michaal
autor
14. bře 2016

@supermarket1976 Jo, to když jsem si dala pořádný kafe když jsem přestala kojit, taky to byla síla. Dřív jsem pila tak jedno až dvě denně, teď je to tak 3-4 ☹ Ale takhle si dát klídek a jedno dobrý kafíčko s někým v kavárně, to je paráda. Ne to do sebe házet jedno za druhým, jako to dělám teď.

schotja
14. bře 2016

@michaal To mi někoho připomíná 🙂 A to mám jen jednu malou myš doma.. Obdivuju všechny ženský, co zvládaj dvojčátka, a nebo maj víc dětí.. Jinak třeba vyzkoušej čaj Maté, nakopává stejně a nezatěžuje tolik ledviny, obsahuje Matein - což je velmi podobné kofeinu, ale podstatně zdravější. 😉

lenjii
14. bře 2016

@michaal moje dcera má 25m a nespí celou noc do ted... bohužel jsem i nemocná a ted i těhotná takže únava je nekonečná. Naštěstí jsem si ju vycepovala, že je hodnáá a poslechne na slovo, ale to noční buzení a chce si hrát a nespí třeba dvě tři hodky jsou úmorné. Přikládám to zubům.. lezou jí poslední pětky... tak snad ... a pa už bude druhé.. no konec 😀

michaal
autor
14. bře 2016

@schotja Taky únava? Mně to už přijde nekonečný! Ale díky za tip, maté dřív pil manžel, když studoval, ale nějak jsem to pozapomněla, tak zkusím. Zase abych usnula 😀

@lenjii Teda to je hrozná představa, že by se budily ještě ve dvou letech! 😖 A ještě byly vzhůru pár hodin. To tak maximálně půl hoďky, ale byly doby, že jsme byli vzhůru v noci všichni i hodinu/dvě.

Ale já pak ty děti nechápu, jak můžou fungovat? Já tu lezu po 4, domácnost leží ladem, já vypadám jako zombie a děti tu poletujou a chtějí prát a vyndavat nádobí z myčky a ven a hrát si a energii mají na rozdávání. Podezřívám je, že vysávají své okolí 😀

lenjii
14. bře 2016

@michaal taky ty deti nechápu. Ona treba unavená je, ale nechape slova měla si spát v noci 😀

michaal
autor
14. bře 2016

@lenjii Jo, to je hloupý, že jim to člověk nevysvětlí... Ony za to nemůžou, ale já někdy v noci tak nadávám, jen abych si ulevila a pak je mi to líto ☹

lenjii
14. bře 2016

@michaal jo to já mám taky tak. Večer si říkám,.. že musím být v noci klidná když nebude spát a v noci stejně zase bouchnu ☹

schotja
14. bře 2016

@michaal Nevyčítej si to, taky jsem to dělávala a pak jsem vždycky spíš zkusila říct si, že o.k., ulítlo mi to , teď už to nevrátím, a příště to zkusim udělat jinak.. Neřikám, že to šlo vždycky 😀

michaal
autor
14. bře 2016

@lenjii
@schotja To jsem ráda, že nejsem sama. Nejhorší to je, když se vzbudí jedna, obstaráme, lehnu si do postele, začnu se uklidňovat, usínat a najednou druhá 😖 To je pak na Bohnice.
Ale zase když vypění manžel, tak to jsem zase klidná já a říkám mu, že to zařídím, ať jde spát 😀 Nechápu!
A co děláte přes den, abyste vydržely?

lenjii
14. bře 2016

No moc toho dělat nemůžu. Když to jde a starší si hraje sama nebo kouká na písničky, tak odpočívám a o obědovém spánku spím taky. Víc toho nenadělám...
@michaal

peacev
29. říj 2018

Jak to dopadlo nakonec, zmizela únava, přišlo se na něco z krve?

michaal
autor
12. lis 2018

Zdravím po letech 😀 Tak u mě to dopadlo tak, že se na nic nepřišlo. Děti nespaly v kuse cca do 3. let. Nedostatek spánku mi hrozně rozdráždil psychiku a způsobil další zdravotní potíže, ze kterých se postupně dostávám. Teď jsou jim skoro 4 a unavená jsem pořád, ale je to 100x lepší. Chodím do práce, holky do školky... Po práci se na ně i víc těším. Ono se to nezdá, ale nedostatek spánku a k tomu přes den téměř neustále ve střehu, v pohybu, pro tělo to není sranda.

peacev
12. lis 2018

@michaal děkuju za odpověď, moc dobře, že je to o tooolik lepší, no ale mazec, to jsou vyhlídky 😀 dnes má malá první narozky 🙂 Já teď lítám taky po doktorech, mám i děsné migrény ... ale ta únava je drsná a nekonečná :-/

luj89
12. lis 2018

Urcite to chce odbery krve u dr. Me na tyhle stavy pomaha sklenka magnezie denne. ale muze to byt i stitna zlaza nebo nedostatek becka, zeleza..

michaal
autor
12. lis 2018

@peacev Hodně sil! Je fakt, že mi taky dost pomáhaly vitaminy. Magnesium a vitaminy B. Nebo alespoň multivitamin. A malé vše nejlepší! 🙂
A máš občas hlídání? Já v podstatě neměla a nebylo kdy si odpočinout. Taková ta klasika chodit spát s dítkem i přes den, to určitě znáš 🙂

peacev
12. lis 2018

@michaal moc děkuji! A malá taky 🙂 Hlídání občas babička zajde na procházku ... já bych potřebovala spíš noc, jednou se vyspat a nebýt v napětí 😀 Jinak štítná žláza je ok, ještě mě toho čeká řada i magn. rezonance, jinak magnesium jsem si hned udělala a železo možná, v těhotenství jsem měla nedostatek, ale to je asi něco jiného, jinak krev u obvodní? Gyndařka mě poslala někam, i když mě to doporučila neuroložka

linbrno
12. lis 2018

Je to mazec, na mě to teď přišlo zas na podzim (děti 1,5r a 3,5r a starší je vždycky týden ve školce, týden nemocnej doma). Pijdu maté, zelený čaj, doporučuju taky přidat magnézko (ne rozpustný, ale pilulky Magneforte). železo. jíst hodně oříšků a banánů a chodit ven. A hodně pít.