Únava už od dětství. Jsem líná nebo za to může nějaká nemoc?

13. pro 2024

Jsem líná nebo za to může nějaká "nemoc"?
Už jako dítě jsem byla zvýšeně spavá. Na spánek po "o" jsem se těšila, dokazala jsem usnout ve stoje v mhd, jakmile jsem sedla do auta tak jsem spala, mamka me musela o vikednu budit jinak bych spala do obeda... Pak si pamatuji kdyz jsem chodila na stredni, tak kdyz jsem prisla ze skoly drive nez rodice, sla jsem si lehnout a spala. Jakmile zachrastily klice v zamku, vyskočila jsem a delala ze si ctu a učím se. Stydela jsem se za to. Pak jsem nastoupila do zamestnani.. směnný provoz. Svym zpusobem mi to vyhovovalo, najednou jsem to brala tak, ze jít spát behem dne mám povolené a nemusim se stydet. Kdyz jsem sla na denní směnu, vecer jsem usla a druhy den dospavala. Kdyz jsem měla noční, spala jsem rano treba do 9h, pak jsem si sla lehnout treba na 1-1,5h pred odchodem do prace a po nocni jsem spala treba do 14h. Nyní mam dve deti. Jak byly male a sly po obede spat, chodila jsem s nima. Ted uz chodi deti do ZS a MS. Jakmile je odvedu, vetsinou dopoledne prospim. Tento denní spánek je pro me jako droga. Nemuzu bez nej byt. Kdyz uz to situace nedovoli, samozrejme se udrzim, neusinam pri cinnosti. Jakmile ale nastane chvile kdy jsem sama doma, hned jdu spat. Nedokazu se pak ani vzbudit na budik, zacvakavam jej nebo prodluzuji a pak nestiham. Vzdy bych toho chtela za ten den udelat, ale s timto nestíhám, plno veci odkladam nebo udelam jen polovicate. Trapi me to,ale nedokážu se tomu vzeprit.
V noci spim v kuse cca 6h- max 7h. Spat chodim o pulnoci. Nedokazu usnout drive a kdyz uz ano, od 4h ranni se budim vyspana. Pres den spim podle situace cca 1-2h.
Zelezo i hormony st.zlazy v norme. Na prevenci chodim pravidelne, hodnoty krve jsou ok. Ale o tomto se bojim zminit, priznat se. Tajim to i pred okolim, rodinou, manzelem. Bojim se, ze na me budou nahlizet jako na línou..
Nemate nekdo podobnou zkusenost?

malytlustyhroch
13. pro 2024

Jako ze spis 8-9 hodin denne a stydis se za to? Sama zavidim lidem, kterym staci treba 5 hodin, ale myslim ze jako norma pro dospeleho se bere 8, ne? Takze jses normalnejsi nez lidi, co spi 6 hodin denne.
Ja s mene nez 7-9 hodinami taky nejsem s to fungovat, a vsechno pod 8 vnimam jako vylozene nekomfortni. Zere to hodne casu, ale zas clovek vypada dlouho mlade 😆 Vazne, nekdy vidim zenskou, co ji vrstvou makeupu prosvitaj pytle pod ocima stejne starou jako ja, co vypada o deset starsi, a v duchu si rikam, "ty, nespis, co? To mas blby no." Ale pravda je, ze kdybych si mohla vybrat, tak asi absenci kruhu pod ocima, za 3 volny hodiny denne vymenim. Ale nemuzu si vybrat, kdyz spim malo, delam chyby a jsem protivna. Jednou tady takova diskuse uz byla, naslo se tu dost holek, co potrebuji tech 8-9 hodin.

autor
13. pro 2024

@malytlustyhroch me jde spis o tu potrebu spanku pres den, nejsem pak schopna plne fungovat, nic udelat. Kdybych sla spat v 22h a vstavala rano po 6h, neresila bych to.
Tim ze se to tahne od dětství (mamka me nazývala "lemra líná" kdyz jsem spala a nedelala si sve povinnosti), nemyslim ze by v tom byl problem tipu (stitna zlaza, pouzivani telefonu, koukani na tv, partnerské problemy, strava ..)

aedoss
13. pro 2024

Já si moc nepamatuji ZŠ, matně vím, že jsme museli po večerníčku do postele docela dlouho, takže jsem jako malá měla pevný spací řád, který bych řekla mi vyhovoval. Pak jak jsem byla starší (konec ZŠ, střední) jsem o víkendech a o prázdninách vyspávala taky skoro až do oběda. A mamku to děsně štvalo. Někde jsem četla, že v pubertě se zvýší potřeba spánku - dospívání, hormonální procesy, rychlý růst. Sama od sebe, když nemusím, tak brzo ráno nevstávám. Ale zase běžně chodím spát kolem půlnoci. Co mám děti, spala bych až bych brečela. S tím posledním to občas přes oběd taky zalomím. (On teda spí naprosto šíleně, v kuse spím 2,3 hodiny už přes dva roky). U tebe myslím, že v současné době dělá problémy ta směnnost. Ono chvilku trvá, než si tělo zvykne na nějaký spací řád a ty to máš pořád jinak. Možná, když bys, když už jsou děti větší, měla možnost spát každý den pravidelně stejně, tak by se to srovnalo. Nicméně pokud tě to nějak vyloženě omezuje a obtěžuje, zmiň to praktikovi. Každopádně někdo má potřebu spánku vyšší, někdo nižší. Není se za co stydět. Existuje taky nějaká nemoc narkolepsie. Jo a třeba v autě, když neřídím a jedem dál jsem schopná taky hned usínat. Nebo u audioknih. 😁 Proto nesnáším řídit dál jak půl hodiny, když jsem k.o. po noci a dětmi.

malytlustyhroch
13. pro 2024

To, je blby, ze si rodice takhle vlecem s sebou nejen v tom, co nam predali dobryho ale i v takovejhle nesmyslech.
Jses dospela, do toho, jak si svuj spanek rozdelis je kazdymu kulovy. Kdyz ty dve hodiny spis dopoledne tak je mas preci k dispozici vecer nebo rano, to bys nemela, kdybys spala v kuse.

hanka_12345
13. pro 2024

Co treba spankova apnoe? Cukr mas v poradku? Dale chronicky unavovy syndrom.
Taky jsem jednz dobu furt spala a tamy se stydela ale ja jsem mela malo zeleza coz ty nemas.

felis
14. pro 2024

@malytlustyhroch ahoj, mám to úplně stejne! Úplně jak když bys byla v moji hlavě (i spánku) 😄
Autorce: miluju slofika 😄 a vyprdni se na to, co Ti říkali rodiče! Tyhle kódy "lemra lina" a pocit, ze se musis stydet za fyziologickou potrebu. Vzdyt ses dospela a kazdymu je po tom kulovy! V dětství a dospívání jsem spavala do oběda. V dospělosti, když jsem nebyla těhotná jako teď, tak jsem šla taky spát po obědě, kdyz jsem mohla. Nevím, každý máme potrebu spánku jinou. Normální je 8-9 hodin a kdo říká, že mu stačí 6, tak je pro mě z jiné planety. Pro mě je třeba optimum 10h - to se pak citim opravdu dobře. Jako zabere to dost času, ale když spím víc dni po sobě méně nez 8, tak jsem protivná, dělám chyby, svet a veci vidím horší než jsou.
Driv jsem spala ještě víc a u mě je to spojené s tim, co se děje v životě. Když mam náročné období, tak je pak potreba spánku vyšší, abych stíhal mozek všechno zpracovat. Za mě spánek je vselek. Z delší absence potřeby spánku jsem byvala i nemocná.
Samozřejmě můžeš jít i do spánkové laboratoře a tam Ti řeknou, jak spíš atd... ale bud k nim naprosto upřímná. Tam se stydět fakt nemusíš.

kacka1994
14. pro 2024

Ja treba na vysoke takhle dosla z prednasky a spala jsem do dalsi prednasky, vecer jsem mela trenink, rano do 10 spanek, seminare, obcas dopo trenink, zase spanek, trenink. Tvrdili mi ze je to vysokym vytizenim, ale zas tak noc vytizena jsem nebyla. Pak jsem vysadila antihistaminka o kterych mi tvrdili ze 100% nezpusobuji unavu a od te doby jsem byla ok :D ted kdyz je obcas musim brat, tak po 3 dnech je ze me zase spici princezna.
Ale jako chodim spat mezi 21-22 a rano bych spala idealne do 8, kdybych mohla :D takze zvysenou potrebu spanku mam porad 🙂

me_druhe_ja
14. pro 2024

Každej má jinou potřebu spánku, už od dětství. Jsou děti, co spí klidně v kuse 20-7 a odpoledne si dají 1-2 hoďky ještě skoro ve škole a jsou děti, co se budí v 5 ráno a jedou jako tryskomys do 21h večer od dvou let. A zůstává to i do dospělosti. Já taky vždycky spala hodně. Jako starší dítě/teenager jsem běžně o prázdninách/víkendech spala do 11h. Jako dospělá, bezdětná, jsem taky dostávala o víkendech: min do 10h.
Teď mám dvě děti, jednu s porouchou spánku, a prostě jsem se musela smířit s tím, že spím 5-6h denně. A to ještě přerušovane, nekvalitně. Vyhovuje mi to? Ne. Můžu s tím něco dělat? Ne. Holt jsem si zvykla, nic jinýho mi nezbývalo. A skrz ten spánek přes den: to ti závidím! Jako fakt. Já nemůžu. Když přes den usnu déle než na 5-10min tak jsem až do večera totálně mimo, rozbitá, nedokážu nic dělat, padá mi vše z ruky, nedokážu se soustředit. Takže co bych dala za to, kdybych mohla spát třeba hodinu přes den a cítit se lépe.

lauriak
14. pro 2024

Podla mna ked to scitas tak spis tak ako normalny clovek. Akurat nie 1x vkuse ale rozdelene na 2x. Juzanske narody takto funguju bezne - poobede slofika a potom do pol noci ruka hore 😅 Pokial ti to vyhovuje, nevidim dovod to menit 🤷🏼‍♀️

eviicka
14. pro 2024

Já myslím, že to je tvoje přirozené nastavení. Manžel to má také tak, jak během odpoledne nebo večera může, tak se "natáhne" a spí. Pro můj biorytmus to je nepochopitelné😀. Jediné s čím mám malinko "problém" že někdy prospí "dopravní špičku" v běhání okolo dětí 🙂. Jinak to je jak je, já jsem zase sova. Každý jsme jiný, lenost je něco úplně jiného.

drep
14. pro 2024

Mně to přijde úplně normální, v historii nebylo přirozené spát těch našich 8h v kuse. Já mám potřebu spát 8 hodin v kuse, jinak mě bolí žaludek, hlava, na všechno se musím pekelně soustředit, jinak se mi stane, že stojím na křižovatce a nevybavuju si, kam vlastně jedu. Bohužel mám práci, která mi káže 5 nocí v měsíci probdít a furt jsem si nezvykla.

drep
14. pro 2024

@eviicka manžel taky dokáže přijít domů a usnout v plném šrumci všedního odpoledne. Ale on vstává do práce dřív než já, chodíme spát spolu, obecně má větší potřebu spánku (já to přikládám jeho crohnově nemoci, ale možná je to jen nastavení), tak to neřeším.

cilkat
14. pro 2024

Dvoufázová spánek byl úplně normální do doby, než přišla elektrika a večerní svícení... Ano, všichni kolem jsou přesvědčení, že spánek máš mít nastavený stejně, jako ho mají oni, jinak jsi líná, ale ona je to prostě fyzická potřeba. Hele, rozhodně nespíš moc: v noci spíš 5 hodin, tak máš spoustu času dělat ty věci večer a ráno, ne? Tak je pak v pořádku si zdřímnout jindy...
(Možná by ti mohla pomoct spánková laboratoř, možná neurolog, možná psycholog. Ale je to fakt spíš o tom, aby ti někdo řekl "drž si pravidelně nastavený spánek - je jedno, že ho máš jinak, než lidi v okolí. Spi takle")

drzticka81
14. pro 2024

Ja bych spala dale, jak ti vyhovuje a ty hodiny nespanku vyuzila k tem vecem, co potrebujes. Proste uklizej, var mezi spanky.

jannym
14. pro 2024

U me vetsi potreba spanku byla v dobe nekompenzovane snizene funkce stitne zlazy, a jinak lidi nejsou stroje nekdo je velky spac nekdo ma extremne nizkou potrebu spanku

zuzkasim
15. pro 2024

Partner má také větší potřebu spánku. Někdo to tak zkrátka má. I já sama spím víc než třeba moje mamka a jejích očích jsem v podstatě líná. Naučila jsem se to neřešit. Je to moje zdraví, o svoje děti se starám já, do své práce chodím já a o svou domácnost se starám sama. Ona si může myslet, co chce, ale žije si svůj život 😉

andilekanitka
16. pro 2024

Pokud to je od dětství možná bych za tím i viděla možnost infekce od klíštěte, můj brácha to tak má, dost podobné jak popisuješ ty, jen nemá děti tak si to může plánovat víceméně jen podle práce. Teď je mu 34 a co vím má to minimálně od první třídy. Dál moje paměť nesahá.

cherryadomca
16. pro 2024

Do práce chodíte že? Domácnost zvládáte? Ven s dětmi chodíte? Pokud ano určitě nejste líná. Já jsem také strašně unavená přes den pořád bych spala a nebo aspoň odpočívala ale mám to kvůli cukrovce a po zmenšení žaludku. Vůbec bych se nebála to říct lékaři. Maximálně se zjistí že máte něco a začne se to řešit. Nebojte se

veruuu_kubesovic
16. pro 2024

A v čem je problém? Vysetreni máš ok, jen proste ráda spíš...
Já třeba vím, že v dětství jsem pořád spala, že kdokoliv přišel na navstevu, tak mě viděl jedině spici 🤷‍♀️ na ZŠ, SŠ to už si nějak nepamatuju, jak jsem to mela???
Ale jsem dospela, je mi fuk, co si o me vlastni mama mysli 🤷‍♀️ i teď si jdu ráda lehnout, "prostě na hoďku", děti vědí, když řeknu - potrebuju si lehnout, tak jdu...ale výčitky z toho žádné nemám 🤷‍♀️
A taky jsem to řešila s praktikem, jestli není nějaký problém? A všechna vyšetření mám ok, žádné vitaminy mi nechybí...

ada22
17. pro 2024

Náhodou např. 20 min spánku po poledni je prý zdrave. Prý se nedoporučuje dlouhý spánek. Dřív jsme si takto dávala dvacet celkem pravidelně. Teď nějak nestíhám. Ale to pak jdu spát pomalu dřív než děti. Tuhle jsem četla něco o vysoce citlivých lidech, že vlastně jak vše kolem sebe intenzivněji vnímají, tak jsou pak přehlcenejši a unavenejši. Trochu závidím těm co jim stačí ke spánku 5-6 hodin. Já potřebuji ideálně těch 8-9. Možná zkus magnesium, D a jestli necvicis tak začni s nějakým pohybem.

anetka1701
17. pro 2024

Miluju poledni spánek 😅 kéž bych ho mohla mít denně 😁 nejsi divná, kazdej má ten biorytmus jinak... Já od dětí ráda chodím přes den spát... Miluju to, dotáhnout si spánek kde je třeba a nejsem pak jak přejetá... Bohužel deti/prace/povinnosti mi do toho hází vidle, tak si ho můžu dopřát jen výjimečně 😔 ale když jsem byla s detma doma, měla jsem to přesně jak ty 🙂

klaari
17. pro 2024

A co krevní tlak? Není nízky? U mě to bylo podobné, vsichni příbuzní mi nadávali...ale bylo to velmi nízké železo, hlavně na rodičáku, v práci jsem tuhle potřebu přestala mít.

tereza0111
17. pro 2024

"hodinove" je to v poradku, takze to neni problem - ten by byl kdybys potrebovala nutne prospat 10h (a vic) denne.. Stejne bych to pak neoznacovala za lenost, ale nejakou nemoc (napr. ten unavovy syndrom..). Jinak je to problem jenom v tvoji hlave a zrejme take v tom, ze mas z denniho spanku vycitky, tedy si ho "neuzijes". Taky nekdy odpadnu behem dne a nejhorsi co muzu udelat je, je nastavit si budik napr. za 30 minut. To mi pak zvoni do nejtvrdsiho spanku a presne jedu ten kolobeh posunout o 10 minut, jeste chvilku se dospat, tak to udelam nekolikrat a realne vstanu po 1,5h totalne rozlamana... - kdyz si pripustim rovnou, ze jsem hotovoa, mam 2 hod cas a prospim je, tak se vzbudim spokojena, odpocata a praci dozenu vecer..

pampelina18
17. pro 2024

Buď v Klidu. Spíš v noci cca 8-9 hodin přes den ráno ještě tak na 2 hodiny jdu spát a když můžu tak si dám i odpoledne 2-3 hodiny 😂😂 spím tak skoro denně a to mám děti. Výjimečně ne. A děti to učím taky.

viktorie586
17. pro 2024

Může to být způsobeno různými faktory, včetně stravy nebo vitaminových nedostatků. Bereš dost vitamínů, jak ve stravě, tak ve formě doplňků? Například hořčík a béčko můžou pomoci s únavou a zlepšit kvalitu spánku.

Saloos Hořčík - magnesium
Viridian Hořčík + B6
Nobilis Tilia Vitamín D3

Třeba by ti mohly pomoci. 😊 Já se dopuju vitamínama furt a je to ok, samozřejmě někdy si ráda pospím i přes den, když to jde, ale za mě vitamíny pomůžou.

kleio
17. pro 2024

To je hrozný, že se za to stydíš, za to může přístup tvých rodičů, pořád se hodnotíš jejich očima... Snažíš se to přes den vydržet a nejít si lehnout, ale pak stejně jdeš, pak si to vyčítáš a kritizuješ se.. To opravdu neni potřeba. Naplánuj si do denního rozvrhu i normálně ten denní spánek, když ho potřebuješ, a další věci si naplánuj kolem toho, pokud to tvoje práce umožňuje, není proč se stydět. (Měla jsem to podobně se strachem ze tmy, rodiče mi to hodně vyčítali a já pak sama sobě taky, snažila jsem se to překonat, ubíjela jsem se a kritizovala, vypěstovala si úzkostné stavy. Dneska klidně řeknu - bojim se ve tmě a nestydim se za to, mam na spaní žárovičku - no a co..)