Zajímá mne váš názor, potažmo tedy názor vašich lékařů, co je vlastně lepší ... Za poslední 3 roky jsem se totiž setkala od různých lékařů s totožným názorem, že je vlastně daleko lepší a přesnější UZV vyšetření prsou, než tolik prosazovaný mamograf pro ženy od 45. Pak mi v Mamma centrum řekli, že na mamograf mám nárok už od 40ti let a mělo by se chodit každý rok, ne jednou za dva roky... Tak z toho začínám být malinko jelen upřímně... S jakými názory se setkáváte vy ?
Moje mamka před 15 lety prodělala rakovinu prsu. A od té doby chodí na pravidelné kontroly na mamograf. A jednou za čas i na ultrazvuk.
Jinak mne sleduji od 20 let a dělají mi vždy jen ultrazvuk.
U mladších žen by měl byt lepsi ultrazvuk, u starších mamograf. Souvisí to se změnami prsní žlázy s věkem, každá metoda zobrazuje trochu jinak. Bohuzel nevim kde je věková hranice, asi kolem tech 40-45 let? Nebo mozna menopauza...mamograf by měl byt podle me potom co 2 roky, pokud není nejaky důvod aby byl častěji
Názory se různí. Mamka je 1/2 roku po operaci, rakovina prsu. Na mamografu ji něco našli a poslali ji na UTZ, protože je přesnější, lepší? Nevím. Já si zašla na UTZ (jako samoplátce) na začátku ledna, pobolívá mě prso a měla jsem strach, jestli... Je mi 42. Mám tam nějakou cystu a na začátku dubna mám přijít na kontrolu jen s tou cystou.
Co jsem zjišťovala, tak každý zachytí jiný typ nádorů. Takže rizikové skupiny by měly chodit na obojí.