Úbytek trombocytů. Máte s tím zkušenost?

25. lis 2019

Zdravím,
má někdo zkušenost se sníženým počtem krevních destiček? Před 5 týdny cca 100, teď už jen 61. Červené i bílé krvinky v normě. Nemocná jsem nebyla, přes měsíc ani nepiju alkohol.
Na vyšetření u hematologa jsem objednaná, čeká se dlouho.

ireniq
25. lis 2019

61 ještě není život ohrožující, ale rozhodně to zaurguj, minimálně zavolej tam, kde jsi objednaná a řekni jim to, že máš zase pokles, nebo ať tam zavolá praktik nebo kdo ti to nabíral...

autor
25. lis 2019

@ireniq Jsem k hematologovi objednaná poprvé. 100 mi vyšlo při preventivní prohlídce u praktického lékaře, tak mi řekl, že mám za měsíc přijít na krev znovu. Destičky se mi za tu dobu snížily na 61, tak mi napsal doporučení k hematologovi, kam jsem se objednala a jdu tam za tři týdny. Obvolávala jsem hematologů víc a ostatní měli volno až v lednu.
Jen mě zajímají zkušenosti - co by to třeba mohlo být.

mesic
25. lis 2019

Příčin může být několik, napadá mě, zda jste neprodělala nějaký chirurgický výkon v posledních 2 měsících nebo někdo v rodině nemá podobný problém a netuší o tom. Každopádně bez vyšetření jde pouze o spekulace.

autor
25. lis 2019

@mesic Žádný zákrok ani operace, nemoc ani léky. Všichni v rodině chodíme na kontroly pravidelně a nikdy nikdo takový problém neměl. Akorát já vždy mívala málo hemoglobinu, ten mám teď dokonce v pořádku (na spodní hranici, ale pořád ok) a to už asi dva měsíce neberu žádné železo. Jediná změna, která u mě proběhla za poslední dobu, je vysazení antikoncepce 3 nebo 4 měsíce zpátky, ale v tom bych souvislost opravdu nehledala 😀 (Těhotná nejsem ani to neplánuju.)
Trochu jsem doufala, že mi tu někdo napíše, že to nic nebylo a třeba se to samo srovnalo, protože jsem dostala trochu strach. No musím si počkat, to je jasné... 🙂

hermanka88
25. lis 2019

Ahoj,ano,měla jsem to u prvního těhotenství. Přišli na to ale až ve 36 týdnu. Do porodu jsem byla sledována na v rizikovce a pravidelně chodila na kontroly. Nejníže jsem byla na 52.Ale nic jsem na to nebrala,když začínal porod,vzali mi krev, jak na tom jsem a v tu chvíli 61,takže bezpečná hodnota jak pro přirozený porod,tak pro případného cs.Ale nijak jsem to na sobě nepocítila.

hermanka88
25. lis 2019

Jinak potom se ti zrovnalo a žádný problém. U mě to opravdu bylo jen v tomto období, teď jsem na začátku druhého těhotenství, takže se budu muset zase objednat na hematologii.Jednou ročně tam stále docházím. Prý mám volat jakmile skončí zdárně 1.trimestr. U tebe to bude ale určitě něco jiného

ireniq
4. led 2020

Můžu se zeptat, jak to na hematologii dopadlo?

autor
4. led 2020

@ireniq Ahoj, na nic se nepřišlo, měla jsem tam destičky těsně pod dolní hranicí a červené krvinky taky, takže je všechno v pořádku. Nic jiného neobvyklého v krvi nenašli. V dubnu jdu k hematoložce opět na kontrolu, tak snad to bude opět v pořádku.