Ahoj/ Dobrý den, vím že sem chodí i doktorky nebo někdo kdo má zkušenost jestli by mi prosím poradil. V uterý 26.4 mi byla diagnostikována tromboza na právem lýtku. Doktor mi napsal xarelto 15mg 2x denně. A kompresní punčochy. Kontrola za 14 dni. Punčochy tedy nosím ve dne i v noci, momentálně dodržuji striktně jen ležení s tím že jdu max na záchod. Chtěla jsem se zeptat jestli opravdu musím až do té kontroly 10.5 jen ležet a mít stále punčochy.? Všichni mě straší embolii a také se jí bojím, a už mi z toho docela hrabe. Moc děkuji za odpověď 🙂
@any90 A lekar ti řekl, ze máš striktně ležet? Ono záleží, kde trombóza přesně je a jak jsou srazeniny velké...já ji mela v lytku 2x, jednou vcelku rozsáhlou, nemohla jsem skoro chodit, bolesti ani spát a žádné pohybové omezení jsem neměla...naopak mi říkali, že mám víc chodit, aby se to postupně rozpustilo. Kamarádka měla velkou srazeninu a tu si nechali v nemocnici, kde hlídali, aby se to neutrhlo... čili asi bych si zavolala k doktorovi a přestala se, jak je to s tebou...
@fifinka2020 On mi k tomu pravě že téměř nic neřekl, takže to je co mi řeklo okolí jako zdravotní sestřička, a dětská doktorka, ale na netu se pravě zase dočtu že je lepší chodit, tak já fakt netuším 🤷🏽♀️
@any90 punčochy jsem musela mít pořád docela dlouho, jen na koupání sundat 😉 naštěstí jsem měla dvoje 😄 jinak já na začátku ani moc chodit nemohla, tak si nepamatuju, jak dlouho jsem měla hlavně ležet... Vím, že později opravdu doporučovali pohyb, ale nevím odkdy.. já prvních 10 - 14 dní bolesti šílela, když jsem nohu dala dolů, takže jsem byla ráda, že dojdu na wc, oplachnu se, donesu si jídlo atd... Raději se zeptejte a uvidíte 😉
@any90 tak jak to dopadlo? Myslim si, že kdyby hrozilo nějaké nebezpečí, určitě vám to řeknou...
@fifinka2020 Přístup na chirurgii úplně šílené, takže jsem volala své obvodačce jestli by mi mohla poradit. Takže punčochy musím nosit pořád, a chodit prý musím, že pohyb je teď hodně důležitý..
Mé zprostředkované zkušenosti jsou veskrze velmi negativní, takže bych ve stejné situaci taky jen ležela - max teda bych k tomu záchodu ještě "porušila" na snězení jídla. A nevím, jak to je s možností sundat punčochy kvůli sprše, to by snad taky mohlo jít (např. po týdnu). Nejsem teda lékař, jen se v okolí vyskytla embolie.