Zdravím všechny, byla mi tento týden zjištěna trombóza (v lýtku), jediným rizikovým faktorem u mne je antikoncepce, kterou již nesmím užívat. Beru léky na ředění krve Xarelto. Máte někdo s trombózou a ředěním krve zkušenosti? Nevíte, jak dlouho bude lýtko bolet? Mám docela strach z embolky, pořád se hlídám a prostě jsem z toho všeho dost psycho ☹
@karlam měla jsem trombózu v lýtku a taky xarelto. Nejhorší byly asi první dva týdny, potom se to pomalu lepšilo 😉 ale punčochy jsem měla minimálně půl roku... Taky hlavní příčina asi antikoncepce, ale my máme navíc trombózy v rodině, přestože žádnou z nejčastějších mutací nemám zjištěnou. Jinak u xarelta nejsou omezení listové zeleniny atd. jako u warfarinu 😉 jinak já pak v obou těhotenství musela chodit pravidelně na hematologii a píchala jsem clexan. U prvního mi ke konci strašně lítaly trombofaktory, takže jsem musela na vyvolávání porodu, jak nastal 38. TT.
@karlam neměla jsem nic.. zkoušela jsem sice gestagenní antikoncepci, která je možná, ale otékaly mi po ní nohy, bolely žíly, přibírala jsem, byla jsem frigidní a měla deprese, takže potom jsem neměla žádnou stálou formu antikoncepce. Před druhým porodem, který byl plánovaným císařským řezem (první skončil nakonec akutním císařem), mi nabídli sterilizaci ze zdravotních důvodů... Takže mám podvazane vejcovody a klid 😁
Já měla trombózu 4/22 stále mě noha bolí, není to jak na začátku ale vím o ní stále, při změně počasí velkém vedru nebo mrazech to bolí jako čert. Xarelto jsem měla přes půl roku, pak Vessel due ten beru stále, punčochy musím nosit taky furt. A na neschopence jsem byla do září, nechtěl mě pustit dokud se to nerozpustí.
Tak mně nedali neschopenku vůbec, prý to není potřeba a to jsem nohu pomalu táhla za sebou, takže jsem normálně v práci, nechápu. A na punčochy prý má být předpis, doktorka mi řekla, že neví kód, tak jsem pak v lékárně uhradila plnou cenu tedy 500 Kč (jinak pojišťovna prý 400 Kč proplácí).
@karlam tak to slyším prvně 🙈 mě si chtěli nechat původně v nemocnici, ale já je ukecala, že chci domů... A tam jsem teda první dva týdny opravdu hodně trpěla, jelikož jsem tou dobou bydlela sama a jakmile jsem dala nohu dolů, myslela jsem, že se bolesti počůrám 🙈 punčochy jsem měla na předpis a dokonce mi moje obvodní lékařka řekla, že mám nárok i po nějaké době (možná rok) na další.. já tedy další vyzvedla až v těhotenství...
Manžel má po covidu trombózu v lýtku, měl i embolii. Bere xarelto už 5 měsíců. Ale řekli mu, že stahovat to nemá, že je naopak kontraproduktivní. Takže punčochu nemá a neměl. Já naopak měla v těhotenství povrchovou žilní trombózu a jedině punčocha mi ulevovala.
Já si to bez punčochy neumím představit, bolest je mnohem snesitelnější. Sice v létě to bude bomba, bude to k šatům nebo sukni fakt sexy 😂 ale zdraví je přednější
Holky tak mně po týdnu braní Xarelta postihla plicní embolie, jsem momentálně v nemocnici 🙆
Tak je pravda, že mně zjistili trombózu ve čtvrtek, hned ten den mně nasadili xarelto a potom od neděle se mně začalo špatně dýchat, ale myslela jsem, že právě embolka možná není, tak jsem to neřešila, až mě kamarádka doktorka donutila jít na vyšetření a embolka tam byla, takže možné to je zřejmě v počátcích
@karlam s trombozou v lytku jsem byla hospitalizovana pres tyden v nemocnici, nez me pustili domu. Redeni krve nejdrive injekcne, potom nasazen warfarin na pul roku. Bolelo to nejvic asi po dobu te hospitalizace a predtim (po propusteni jeste taky, ale uz ne tak moc), takze tak 3 tydny. Tu dobu uz si presne nepamatuji, je to uz x let zpet. Obe nohy jsem mela stahovane a potom jeste nosila nejakou dobu kompresni puncochy. S warfarinem jsem nesmela moc zelene a listove zeleniny. Vyloucen treba spenat, kapusta atd. U me tedy rizikova byla antikoncepce, koureni, dlouha cesta autobusem a vrozena Leidenska mutace. Potom jsem byla bez stale lecby, jen na dlouhe cesty, do letadla a v tehotenstvi (i ted aktualne od zacatku tehotenstvi do konce sestinedeli) pichani injekci clexanu (predtim fraxiparinu, je to totez, ale clexane ma podle me ostrejsi jehly, takze snazsi a mene bolestiva aplikace).