Trombofilie a modřiny. Zkušenosti?

lucinkaab
18. únor 2021

zdravim, je mozny ze kdyz se jen lehce uhodim tak se mi udela obr modrina??nevim zda je to tim ze ma mam mutaci FV spatnou srazlivost krve kdo ma podobnou zkusenost?

barmil
18. únor 2021

@lucinkaab můj táta má thrombocytopenickou purpuru, špatná až nulová srážlivost krve, a taky stačí, aby o něco zavadil a hned obrovská modřina.

lucinkaab
autor
18. únor 2021

@barmil a leci to nejak? ja vim ze v tehu kdyz jsem si pichala claxin tak jsem mela poradny modriny

maaaadlaaaaa
18. únor 2021

@lucinkaab jsem nositelka MTHFR (v podstatě nejlepší varianta) a stačí mi, když mě někdo silněji chytj třeba za paži a druhy den už tam mám modřiny. Nic mi není, neléčím se ani v těhotenství to není potřeba, ale na modřiny trpím.

klchudik
19. únor 2021

@lucinkaab ahoj, také jsem měla vždy obrovské modřiny, někdy v průměru 8cm, potom mě jedna lékařka poradila nepichat přímo okolo pupíku, ale spíš víc do boku jakoby pod úrovní prsou v tom podbřišku. Najednou jsem bez modřin 🙂

mhpraha
19. únor 2021

já mám poruchu srážlivosti krve, snížený protein s, zjistili jsme kvůli dvěma potratům, ted jsem díkybohu už v 22 týdnu, tak doufám, že to dáme!! 🙂 celé těhotenství si píchám Clexan 0,4 každý večer, modřiny mám minimální, chce to vychytat, jak správně píchnout, pak modřiny skoro nejsou. aktuálně mám dvě malé.. co mi pomáhá, je ledovat místo před vpichem a po něm.. samozřejmě, jak bříško roste, je to horší..

priefi
19. únor 2021

@maaaadlaaaaa a jak se na to přijde? Jaké krevní testy?

maaaadlaaaaa
19. únor 2021

@priefi Mě nahnali na genetiku potom co otec prodělal trombózu. Normálně zkus přes obvodního nebo rovnou kontaktovat genetické centrum a objednat se na testy. Většinou jsou nazývané jako testy na zjištění trombofilních stavů a jsou placené pokud není žádanka od lékaře.

lucinkaab
autor
22. bře 2021

@maaaadlaaaaa už jsem objednaná na hematologii, jinak já z genetiky vím že mám mutaci ...ale nevěděla jsem zda po porodu se to nak nezhorsilo

esmeralda11
22. bře 2021

@barmil trombocytopenická purpura je opačný problém než u trombofilních stavů. Při trombocytopenii máte málo krevních destiček a proto víc krvácíte. Naopak při trombofilii máte zvýšenou tvorbu krevních sraženin, tím pádem vyšší riziko hluboké žilní trombózy apod.
@lucinkaab větší výskyt modřin u vás je spíš způsoben jiným problémem, než Leidenskou mutací, kterou máte diagnostikovanou. Může jít o zvýšenou fragilitu cév, buď vrozenou, nebo získanou např. při nedostatku vit.C. Zkuste ascorutin 🙂 V těhotenství byly modřiny způsobené jistě aplikací antikoagulanční látky - Clexanu, která právě krev naředí, aby se zabránilo vzniku sraženin.

lucinkaab
autor
24. bře 2021

@esmeralda11 moc děkuji za vysvětlení