Trhání osmičky. Na co se připravit?

10. čer 2024

dobrý den, na konci něsíce jdu na trhání zubu. Na co se mam pripravit? jak to po tom boli? Jdu na trhání poprvé a mám strach.
Co si mohu dát od bolesti?? kojím.

Děkuji

veronikalam
10. čer 2024

Taky jsem byla to trhat v dobe kojeni 8. A jednou se zanetem. To bolelo jeste tak tyden po vytrzeni. Podruhe dve 8 najednou, ktere byly jen zkazene a to bolelo jen jeden den. Na bolest paralen. Mam strach ze zubare a nebyla to zadna hruza do 10 minut byly u me zuby venku.

te_reza
10. čer 2024

Záleží, jestli je zub venku nebo ne. S vylezlym zubem bych se tak nebála.

autor
10. čer 2024

jo, mam tam kaz ale je prave blbe "položenej" ze by se to blbe vrtalo. Prořezanej je..

a byla to bolest ze jste se musela opravdu dopovat aby jste prezila nebo jen takova otrava o ktere vite ale nejaka extra bolest to neni??

@te_reza

te_reza
10. čer 2024

@anonym no já ho měla celý schovaný, takže ho vyřezávali a přerušili mi nerv, do teď necítím část rtu a zuby, tři týdny jsem byla na ATB a nimesilu.

autor
10. čer 2024

a to se jeste srovna nebo to tak zustane? 😲

ovin
10. čer 2024

Mám venku všechny osmičky, trhali mi je tedy po jedné. Doktor to vždy opichnul, při trhání jsem žádnou bolest necítila, jen jsem slyšela praskání, jak ji doloval ven. Na bolest jsem měla Valetol. Rána po zubu se nesměla ničím vyplachovat. Když to přišlo k sobě, žádné velké bolesti jsem neměla, spíš to byl opruz, aby se do té rány nedostalo jídlo. Nebála bych se toho.

ronyx
10. čer 2024

Zda a jak to bude bolet Vám nikdo přesně neřekne, to je přeci individuální. Mě trhali jak horní tak spodní 8. Mě ale všechny 8 vyrůstaly úplně atypicky do stran. Horní byla úplně v pohodě, doktor vyškubl za pár vteřin a byl klid, nemusela jsem ani nic brát na bolest, . Spodní byl masakr, tam jsem myslela, že umřu, jak vyprchala lokální anestezie. Ale to bylo asi tím, že spodní zuby se trhají daleko hůř, mají pevnější ukotvení v čelisti. Mě ho vytrhla bez kořenů, jak pevně držely, takže pak ještě následovalo řezání, vytrhávání kořenů a šití.. Takže tam jsem ty prášky pár dní potřebovala.

te_reza
10. čer 2024

@anonym je to dva roky, předpokládám, že zůstane. Jednu dobu tu pár holek se špatnými zkušenostmi psalo. Ale tyhle prusery bývají spíš u těch hodně blbě položených zubů. Kámoška co ho měla venku byla v pohodě, klasické trhání zubu pod oblbovákem.

levandule_k
10. čer 2024

Předpokládám, že ti dr. dělal rentgen, takže ví, jaké má osmička kořeny, jak je má velké a jak otočené.

Já jsem byla na extrakci osmiček loni. Měla jsem je úplně v kosti. Zubař mě poslal na stomatochirurgii. Samotný zákrok nebolel. Pro mě bylo horší to čekání, protože jsem nevěděla, co od toho čekat. Umrtvené to bylo dobře, cítila jsem spíš tlak. Stomatochirurg říkal, že bych neměla cítit bolest, ale můžu cítit tlak. Kdyby něco, mám se ozvat, že mi přidá anestezii. Osmička byla do půl hodiny venku i s tím než zabrala anestezie, napsal zprávu. Na bolest mi řekl, že si mám dávat běžně dostupná analgetika, ibalgin, paralen. Brala jsem je asi 5 dní, ale já jsem neměla motivaci, to vydržet bez nich.

Druhá osmička byla náročnější, byla hodně velká, kořeny uložený hluboko, stomatochirurg to musel hodně odvrtávat, protože to bylo blízko nervu, tak si dělala před zákrokem ještě CT zubu a na závěr kontrolní rtg, jestli tam něco nezůstalo. Trvalo to přes 2 hodiny. Cítila jsem menší tlak než u té první, protože jsem dostala rovnou dvojnásobnou dávku anestezie. Od bolesti jsem měla Aulin, brala jsem ho týden, ten asi není vhodný při kojení, ale myslím, že tu osmičku nebudeš mít tak komplikovanou jako já nebo @te_reza .

Nervy ani sedmičku mi nepoškodili. Trauma z toho nemám. Kdybych tohle musela absolvovat znovu, tak jsem v klidu. Jako nechci přijít o svůj zub, takže bych byla z toho nešťastná, že musí jít zub ven, ale tyhle dvě osmičky byly v kosti a já si je chtěla vyndat předtím než bych mohla otěhotnět, protože v těhotenství bych tohle řešit nechtěla.

Běžná extrakce trvá pár minut. Co jsem slyšela drsné zážitky s osmičkami, tak mi přišlo, že zubař trochu přecenil svoje síly a měl člověka rovnou poslat na stomatochirurgii, kde mají víc zkušenosti s komplikovanými extrakcemi. Nicméně komplikace můžou nastat i na stomatochirurgii.

lentilkah
11. čer 2024

Nechavala jsem si nedavno trhat horni 8-rostla mi krive a porad se mi za ni chytalo jidlo. Byla jsem na stomatochirurgii, ranu jsem si nechala na doporuceni zasit.
Otravna bolest, kdy jsem stridala paralen a brufen trvala 3 dny, celkove asi tyden, ale to uz se dalo.

domza
11. čer 2024

Horní se prý snadněji hojí než spodní. Já mam venku už celkem 3. Každá tedy byla samostatný příběh. každá jinak blbě narostlá a musely se vysekávat na sále v nemocnici. Ten den jsem si dala asi paralen a pak to sice bolelo, ale dalo se s dětmi celkem normálně fungovat. Teď jdu na čtvrtou. Ta je vylezlá celá ale zkažená a prý to doktorka zvládne normálně v ordinaci během chvilky. Tak opravdu záleží která osmička to je a jestli je už celá venku.