Tetanovka - může se očkovat v těhotenství?

martaskaaa
24. srp 2018

Ahoj, v r.2003 jsem byla očkována proti tetanu a po 10ti letech jsem mela jit na přeočkování. Po té době mi bylo sděleno, že to stačí až po 15ti letech, což je tento rok.
Za měsíc mám termin porodu, takže to letos nešlo, ale po porodu to taky asi nepujde ne? Pokud budu kojit...
Takže když nebudu očkovana, nevadí to? Treba když půjdu az za rok,dva? Nebo to vůbec ještě nutné?

zelenaesmolda
24. srp 2018

proc by to neslo?me ockovali v tehotenstvi tou trojkombinaci tetanus-cerny kasel-zaskrt

barchen
24. srp 2018

@martaskaaa Podle moji doktorky kojeni neni kontraindikace, jeste si to overila v literature. Jelikoz ja jsem ted stridave tehotna nebo kojim, tak jsem sla v prubehu kojeni (to jsem malou kojila uz jenom 2x denne) a nechala jsem si dat Boostrix, tu trojkombinaci, tet.CK,z. A ten mesic jsem znova otehotnela. Mela jsem to tak 13-14 let od posledni davky.

eldrag
24. srp 2018

zakazane to neni, ale doporučované také ne.

martaskaaa
autor
24. srp 2018

@zelenaesmolda @barchen Aha me sestra u obvodacky rekla jen mezi dverma, ze to nejde, ze mam prijit az dokojim a to bylo celý.... coz muze trvat ještě dlouho, proto se ptam jak to je

andrejkabarankova
Autor odpověď smazal
Zobraz
barchen
24. srp 2018

@martaskaaa Tak asi tě nenaočkuje, když to říká. Ještě si můžeš nechat udělat protilátky (ale asi spíš jako samoplátce) na tetanus a podle toho se uvidí, třeba jich máš ještě dostatek a dalších 3-5 let nic řešit nemusíš.

swetlusska
24. srp 2018

Já bych vůbec neplašila, v době kdy jsem otěhotněla, jsem měla už tetanovku prošlou, takže Mudr. mi doporučila ještě určitě počkat (1,5 roku) než porodím, dokojím atd no a píchli jsme jí až pak. Takže v pohodě počkej, v těhotenství bych očkování neriskovala.

urtica
24. srp 2018

Nechala bych si udělat protilátky - tetanovka většinou vydrží déle než 15 let. Každopádně, ať to dopadne jakkoliv, v těhotenství bych očko určitě neriskovala.

priefi
24. srp 2018

@martaskaaa ahoj, jsem v podobne situaci, po 10ti letech jsem sla na preockovani a sestra mi rekla, ze me nenaockuje, ze az po 15ti. Pak prislo tehu a kojeni a pak dalsi snaha o mimi. Volala jsem k dr., ze to je 15 let, zda muzu prijit a ze se snazime o druhe. Bylo mi receno, ze pokud se snazime o druhatko, nebudou me ockovat, jedine v dobe ms, ze tohle si nelajsnou. Samozrejme jsem v tom cyklu otehotnela. Sestra mi rekla, ze neva, ze mam prijit az porodim a dokojim, ze do 20 let musi byt preockovani, ze znacka ideal je 15, ale kdyz to nejde, tak klidne i 20.

labijoux
24. srp 2018

Záleží také na dr. Moje by vám to nenaockovala

nikoulinka
24. srp 2018

Mudr mi sdelil, ze ockovat me.bude az ukoncim kojeni... drive ne. Neptala jsem seni na podrobnosti. Ptala bych se v opacnem pripade :D

hanka_12345
24. srp 2018

holky-blbej dotaz ale to je ta hruza co se pichala do ramene?jak je po tom ta jizvicka?

barchen
24. srp 2018

@hanka_12345 Ne. To do ramene bylo TBC - ockovani proti tuberkuloze.

mysek
24. srp 2018

Ja si to nechala dat pred tehu, ale uz bych to znovu neudelala. Je to uplne zbytecne ockovani a protilatky vydrzi pomerne dlouho. Tetanus je skoro nemozny chytit, musela by to byt nejaka uzavrena rana. A kdyby neco, stejne vam ji eventuelne pichnou v nemocnici pri urazu. Ma dost nezadoucich ucinku.

vemira
24. srp 2018

Ahoj, taky mě ockovali v těhotenství proti tetanu. Bylo to asi 2 mesice před porodem

vemira
24. srp 2018

@mysek Není to zase tak nemožné. Pes mojí kamarádky měl tetanus, zázrakem přežil ale měl následky. Ono stačí třeba šlápnout na hřebík a hned je uzavřena rána na světě.

uzivatelkapetra
24. srp 2018

Mám už propadlou tetanovku a cca v půlce těhotenství jsem byla u dr. Řekla ať si na ni přijdu až nebudu kojit, že je to lepší

zelenaesmolda
24. srp 2018

Ja se divim,ze vas nechteji naockovat protoze je to v kombinaci s cernym kaslem a to se dava aby dite ziskalo od matky protilatky

simona_33
27. srp 2018

@martaskaaa no myslim si, ze jako ti nic nehrozi, za mesic rodis tak se neatresuj. akorat mam pocit ze kdyz prpsvihned tu lhuti tak pak nedpstanes jednu, ale tri davky... nevim zda i treba jakoby po 16 letech.... ale asi jo. driv se delalo po 10, ted 15...a pak musis jakoby od zacatku.

simona_33
27. srp 2018

a jinak, minuly tyden jsem se ptala doktorky co si o tom mysli, jsem tehotna, tk zda ockovat v tehu... a rekla mi a proc jako,, prpc proste nepockat az po... az porodim at jdu... nejsou to zive vakciny tak jakoby zadna nakaza nehrozi a pokud tva dr to nechce, tak se porad v ockovacim centru.

wall26
27. srp 2018

Jdi až dokojis - pokud si ale něco uděláš jako zarazis si hřebík atd. musíš na pichanec kojení nekojeni jistota je jistota

slunea
27. srp 2018

Byla jsem na tetanovce, kdyz mel syn (kojeny) rok a 3/4. Sestra se tvarila, ze kdyz kojim, tak me ockovat nebudou, ale mela jsem ji uz propadlou (17 let), tak jsem to uz chtela naockovat, nez znovu otehotnim. Doktorka nenamitala, riziko, ktere vyjmenovala, bylo akorat, ze bych mohla dostat teploty a prijit o mleko, coz mi nevadilo. Miminkam se tetanus ockuje od 2.-3. mesice, celkem 3-4 davky, tak jsem se nejake trosky v mlece, pokud by se tam neco dostalo, nebala.

mishulka26
27. srp 2018

no mě po zt řekla doktorka, že by mě měla přeočkovat v dubnu 2019, ale jestli budu chtít opět otěhotnět tak to přeočkujeme dříve, protože v těhotenství a v době kojení mě nepřeočkuje. tak jsem se nechala naočkovat teď a můžeme se začít snažit 🙂

zelenaesmolda
27. srp 2018

Jak na to tak koukam tak kazda zeme to ma opravdu jinak,me doporucili ockovani proti chripce v tehu a i ten tetanus,tady se to nedela.
Mam oboje a nemame zadne problemy ani ja,ani mala.