Tetanie - jak to probíhá?

frantiskadubska97
2. únor 2019

Ahojte, včera na neurologii mi doktor řekl že si myslí že mám tetanii. Nazval to nervosvalove onemocneni . Neřekl jaký druh ale když jsem se koukala na net tak žádný křeče nemám ani problém s dýcháním. Ještě mi ji teda nepottvrdil ale už mi nasadil nějaké léky na 40 dní. Musela jsem ještě na ct mozku a ještě mě čekají odběry a EEG takze potom mi to buď potvrdí nebo vyvráti. Je dost možné, podle toho co jsem četla , ze můžu mít tetanii. Ale projevy jsou každý den a žádné ataky nebo to neumím poznat protože to není nic dramatického. mě hlavně bolí hlava, motá se mi, cuká a skube různě po těle zejména tedy v lytkach a na rukou v prstech. Pak me mravenci nebo brni prsty na rukou a lýtka a bolí mě kolena.

kajacob
2. únor 2019

@frantiskadubska97 tetanie to být může , má hodně projevů , řadi se i do skupin podle potíží . Dobre je brát magnesium v tabletách nebo v sáčcích , což by ti měl doktor říct , je to i na záškuby svalů ne jen na křeče 🙂 já ji mám od roku 2010 ale stejně se našla jiná příčina , která tetanii spouští od té doby je to celkem v pohodě 🙂 přeju brzké zlepšení ;)

frantiskadubska97
autor
2. únor 2019

Já právě křeče nemám a dostala jsem nějaké léky. Ještě nevím jak se jmenují vyzvednu je v pondělí 🙂 u mě je to na začátku jsem po první návštěvě a taky se hledá příčina ale hořčík to asi nebude . To mi sám neurolog řekl jelikož už jsem brala hořčík dlouho a vůbec v novém to nepomohlo.

frantiskadubska97
autor
2. únor 2019

Ještě vám chci poděkovat za reakci. Vám také přeji ať se jen daří 🙂

kaczorka
2. únor 2019

Já mám také tetanii,není to nic hrozného,jen je třeba brát hodně hořčíku 😉

kajacob
2. únor 2019

@frantiskadubska97 ono je to těžké určit co je a co není tetanie , doktoři často vyšetření uzavřou je je to tetanie ale v některých případech se najde i jiná příčina . Většinou mi říkal neurolog že je spojena s nějakou jinou nemoci a tím se projeví ale taky nemusí nechci strašit . Taky záleží jestli se projevy projeví ve stresu , po náročné aktivitě atd . Pokud je to k tomu i panicky strach , jsou na to různá dýchací cvičení , které pomohou situaci zvládnout a projevy se pak víc neprojeví . Chce to vypozorovat jestli to něco nevyvolává . Mě byla potvrzena na EEG . Dlouho mi bylo pořád stejně , nakonec jsem viděla v televizi nějaký dokument o tetanii a že ji může způsobovat jiné onemocnění u doktora jsem si zažádala i jiné testy atd . Nakonec jsem dostala lyricu tabletky a do 14 dní byla tetanie pryč , příznaky mám jen když mám velký stres a nebo se hodně unavim ale je mi už fajn 🙂 kdyby jste si chtěla popovídat , stačí napsat soukromou zprávu . Přeju příjemný večer

victress
18. lis 2022

@kajacob můžu prosím vědět, která jiná nemoc spouští tetanii? klidně do SZ, děkuji

priefi
18. lis 2022

@victress řekla bych, že to je vrozené a že spouštěč může být únava, vyčerpání, málo hořčíku. Často ji může nastartovat i porod nebo kojení (resp. vyčerpání organismu), nebo i běžná viróza, chřipka nebo Covid, jednoduše řečeno vše, co vyčerpá organismus. Anebo se prostě spustí i bez nějakého důvodu, prostě genetické předpoklady.

kajacob
18. lis 2022

@victress mám úzkostnou depresivní poruchu + nočni běsy , děsy a náměsíčnost . U mě teda spouštěč tetanie . Brala jsem antidepresiva , teď už jsi jen hlídám spánek + zdravá strava a je to ok 🙂