Já u zubaře nebyla 8 let, jelikož naposledy co jsem tam byla jsem zažila trhání zubů, který se ještě ulomil, takže mi ho páčila..no hrozny zážitek, nikdy jsem zubaře neměla v oblibě ale v 16 letech co jsem zažila tohle, tak už jsem tam nešla. Měla jsem zuby v pohodě, ne jak z Hollywoodu, ale nebolely mě ani žádné problémy, dokud jsem nebyla těhotná. Hodně jsem zvracela takže se mi poškodila sklovina, vzadu se mi ulomilo docela blbě 5 zubů, půlka mi tam prostě zůstala, takže by je museli zas páčit aby je vytáhli. Teď se mi udělal kaz na předních zubech a k tomu mi přijde že se mi dole hýbou, jak překonat ten strach a jít k zubaři? Já vím, jsem mladá a většina lidí v tomhle věku má hezký a všechny huby, je to hlavní věc za kterou se stydím, nesměju se se zubama.. nesnáším je na sobě.. peníze na nové zuby nemám, a mám strach z toho co by mi zubař dělal, nehledě ta ostuda kdybych otevřela pusu😓
Ne, zubare se zatim nebojim.
Ja se zase hrozně davim.Možná trochu pracuje psychika . Řeším to tak že mi zuby dělají pod analgosedací. Ano je to hrozná finanční palba, ale udělají mi rovnou co je potřeba najednou po předchozí dohodě. Ze zákroku a cesty domů si většinou nic nepamatuju.
Teď čtu , že peníze moc nejsou což chápu v dnešní době. Předtím sem to nedočetla celé za což se omlouvám.
Pokud bych měla komentovat čistě ten stud, co si zubař asi pomyslí - to bych fakt neřešila. Myslím, že si neumíš představit, co všechno ten doktor denně v ordinaci vidí. My jsme na zubním zvyklí na to, že k nám chodí lidé, kteří se zuby potřebují pomoci. Náš cíl je, aby se stav zlepšil. Pokud jde o finanční stránku, dobrý zubař by měl umět navrhnout plán léčby - může se vše dělat postupně, začít od věcí, které nejvíce hoří a pomalu dávat věci do pořádku. Součástí bývá také finanční plán, kdy doktor navrhne různá řešení s cenami výkonů. Jasně, levné to není, ale pokud je doktor co k čemu, tohle pochopí a určitě nenutí udělat veškeré práce během dvou měsíců.
Můj šéf s oblibou říká, že moderní stomatologie nebolí. Já říkám, že dnes se dá leccos udělat tak, aby pacient netrpěl a diskomfort byl co možná nejmenší. Dělám dentální hygienu a s pacienty o tomhle hodně mluvím, většina z nich se taky bála přijít, ale nakonec byli moc rádi, že zuby začali řešit.
Zubaře se nebojím, chodím pravidelně každý rok. Prostě jdu a nepřemýšlím nad tím. To samé gynda . 😄.
Chápu to, ale čím déle to budeš odkládat, tím horší a hlavně dražší to bude. Milion lidí chodí denně k zubaři, málokomu je to příjemné, ale je to důležité. Jak budeš potom svým dětem vysvětlovat, že je třeba chodit na prevenci? Začni u sebe, zahoď stud, lékaři jsou zvyklí, a nech si pěkně zuby opravit. Nemusíš si nechat udělat vše najednou, tak se ti i placení rozloží do více "splátek", postupně. A mmch dobrý zubař nebude dělat nic tak, aby to velmi bolelo, jedna injekce se dá přežít🙂
Ja. Mne teda opakovaně vypadávala plomba ve dvou zubech a ja v nacti přestala chodit. Navic me mama děsila, ze jizvu na tváři ma z vrtačky od zubařky. Kdyz me bolel zub, nechala sem to, protoze to přece přejde. Ale zas, ja bych rekla, ze jako mam hezky zuby, bily, mam vsechny, nemam viditelnej kaz (vyjma tech stoliček, kde mi to padalo, ale videt to vlastne neni) takze vsechno vypadalo v poho a ja to neresila. Pak mi zpětně došlo, že proste se bojim. Kdyz jsem začala chodit, nemohla jsem sama, cely jsem to probrecela. A brecim teda trochu i ted ve třiceti.🙂 Ted mam v zubech nějakých 40 tisíc a další budou, opravuju postupně (presne ty plomby kde mi padaly, taky čištění kanálku a tak, takze v nich je největší problém, plus mezizubni kazy) a uz se těším až to bude za mnou, snad příští rok. Pomohlo mi nebýt sama u zubaře, chodil se mnou manžel nebo tchyně, ze jsem mela zubařku, kde jsem platila postupně (jeden zub čistit a zadělat, další treba kaz a tak, trvalo to asi rok) takze to celkem šlo, netlačila me, coz mi pomohlo, navrhla i splátky, kdyby to nešlo atd... Čištění kanálku u ni vubec nebolelo, jeste mi vecer psala SMS jak to vypada, ze sem byla v haji a ze doufá, ze uz lepsi, to mi taky jako pomohlo, ze se chovala vážně hezky, vysvětlovala a tak. Po tehotenstvi zase horsi, žlučníkový záchvaty hodně casto, hodne jsem zvracela, treba dva dny, a na zubaře jsem nemela peníze, kdyz se něco dělo, takze to zase doháním ted (treba ze potrebuju korunky).. je to draha sranda. Trochu doufam, ze bude ten příspěvek na bílý plomby aspoň, docela by to pomohlo.. a soucitim. Ale urcite resit. Strejda ma takhle “nastřeleny” vsechny zuby snad od čtyřiceti, stalo to hodně moc peněz, pak se mu stejně do kosti dostal zánět a musel jít znovu. To už si nechal nasazovacky, ze si radši koupí novou motorku. ) a je teda pravda, ze jako u syna si dávám fakt záležet, protoze jakmile se něco stane se zubem, zpátky se to nevrátí a fakt nechci, aby to mel jako ja. Uklidnuju se tim, ze sice jsem jako to v jednu dobu pro**ala, ale ze se snazim tam chodit, dávat si stranou a celkove s tim neco dělat a ze pred sebou mam uz svědomí čistý. A sem rada, ze me zubařka motivuje, misto toho, aby hodnotila a remcala..
Asi mám štěstí. Chodím na prevenci poctivě 1-2x za rok. Někdy mi odstraňují zubní kámen někdy ne, podle potřeby. Před 10 a 8 lety jsem byla vyndat osmičky. Od puberty mi nic nedělali, žádná plomba, nic co bych musela platit. Je mi 41. Za děti jsem zatím taky nikdy nic neplatila. Chodíme poctivě.
Zubaře se nebojím vůbec, není důvod. Prevence 2x ročně, hygiena 1x a o zuby se starám pečlivě takže není potřeba řešit zákroky. Naposledy jsem měla problém v prvním těhotenství- nějaký zánět, kdy přišla velká úleva po zákroku. Dnešní zubaři nejsou žádní řezníci, vše na pohodu.
Taky hrozně nerada chodim,i když se to tedy už velmi zlepšilo,to jednani zubařů,empatie,injekce bez žádání. Hned zítra se objednej nekam na dentalni hygienu. Nech si uctenku,vetsina pojistoven dentalku proplaci. Objednej se k zubaři a prostě zkus nad tim moc nepremyslet. Jestli si nebyla tak dlouho,tak prostě si musela vědět, že tě to jednou dožene. Mas vůbec zubaře, když si tak dlouho nebyla? Po kontrole ti řekne,co a jak a řekni, že si to potřebuješ rozvrhnout. Jedna oprava v jednom měsíci,to určitě finančně zvladnes. Ted je před vanoci a shani se hodně brigadniku,staci se podivat na webovky posty nebo zasilkovny, můžeš si ted celkem dobre neco nasetrit. Držím palce. PS: ja se zbavila strachu ze zubare jen diky tomu, že když už se musí vrtat,tak dostanu automaticky injekci a vim,ze to bolí jen par sekund a pak si tam sedim bezbolestne. A takhle pracuju se strachem ja.
Bojim se zubare uz 40 let. A to tak, ze min. 1x za 2 roky jdu na prevenci, aby se neco nepo... moc. Zuby mne nikdy nebolely, kazily se neviditelne a potaji🙄
Mě víc než zubař trápí ty peníze co tam člověk nechá 🙈😅 Když jsem byla malá, tak mi kvůli růstu trhali stále čtyřky, na střední všechny stále 8. Takže zuby mám pěkné i rovne, ale mam mam jich málo. Pro mě to znamená, že pokud něco, tak budu zachraňovat. Teď jsem měla bohužel hluboký kaz na 6 ...přestože chodím na prevence. Bylo to na čištění kanálků, to jsem měla obavy ( dle toho co jsem slyšela) ale pravdou je, že mi to doktor opichal a necítila jsem nic. Práce to byla na 3x .... a stálo mě to 10 000, takže nejvíc to bolelo peněženku. Ale nechci skončit jako moje mama- posledních deset let nechodila zubaři. Teď v šedesáti ji museli horní zuby dovytrhat a dát vyndavaci. Je z toho nešťastná....
To, co jsi zažila v 16, tě traumatizovalo. Blbé je, že se prostě budeš muset hecnout a začít to řešit. Ono to lepší časem nebude a čím dřív to budeš řešit, tím méně to bude náročné, i když podle toho, co píšeš, tak to úplně snadné nebude a ani levnější to nebude.
Nevím, jestli se ty ulámané stoličky dají zachránit, nebo ne. (Dneska zubaři umí zachránit i to, co před 20 lety ne, ale stojí to peníze.) Jestli je to na trhání, tak mi věř, že ne každá extrakce je náročná jako to, co jsi zažila v 16. Jsou zubaři, co umějí trhat velmi dobře. Navíc dneska se komplikované extrakce odesílají na stomatochirurgii, kde si s náročnými zuby poradí hravěji, protože jsou na to specializovaní.
Já si nechávala vyndat dvě osmičky, co byly v kosti, ani trochu vylezlé. Takže se musela odvrtat kost, zub se musel rozpůlit a páčili ho. Pro někoho, kdo se bojí zubaře to musí znít naprosto děsivě, ale bylo tak dobře umrtvené, že jsem cítila trochu tlak, a ano bylo trochu zvláštní slyšet, když ten zub křupl. Dr. říkal, že kdybych potřebovala přidat anestezii, že se mám ozvat.
Na konzultaci jsem byla u jiného stomatochirurga než u toho, který měl vyndávat tu první osmičku. Hledala jsem si na netu nějaké recenze a lidi psali pozitivní ohlasy na trhání zubů. Moje reakce byla tvl. ty lidi nejsou normální, jak někdo může mít pozitivní zážitek z trhání zubů, ty lidi musí být nějací magoři. Teď už to chápu, choval se velmi mile a bylo vidět, že fakt umí.
Zubaře se nebojím, já jsem měla sadistickou zubařku v dětství, užila jsem si svoje, mléčňáky pořád plombovala. Odešla jsem od ní s dvěma kazy na stoličkách. Od té doby přibyly jen dva v mezizubním prostoru, což jsem neuměla čistit. Dentální hygiena se na maloměstě moc nenosila. U nového zubaře pro dospělé, ke kterému mě mamka přehlásila, mě strach přešel. Hlavně proto, že mi většinu času nic moc nedělal. A teď mám relativně mladého zubaře a ten je velmi citlivý, empatický.
@rnika U mě teď čištění kanálku poprvé a fakt jsem měla hrůzu sednout do křesla. Rodina mi vykládala horory, že to vypadalo jako porod bez medikace. 😀
Jediné nepříjemné byla injekce na umrtvení, během zákroku ani po něm nebylo poznat že něco takového zubařka dělala. Absolutně bez bolesti.
@michaela666 přesně - ty story co jsem slyšela.... a byla to úplná pohoda.
Nejhorší jsou ty představy, jakmile prijdes a “rozjede se to”, už to bude dobre. Peníze to stát bude, ale je to investice do zdraví, takže postupně spravovat, jak peněženka dovolí.
Dnes už u zubaře fakt nic nebolí a jsem přesvědčena, ze te nebude ani nijak soudit
Mam hrozný strach, ale přesto chodím na pravidelné kontroly.
Já se nebojím ani tak zákroku, ale strašně mi vadí ta "plachta", co mi dávají do pusy, aby okolo zubů nic nebylo ... Nevíte, jak vyřešit návaly na zvracení? Fakt mi to celou dobu strašně natahuje, vyzkoušela jsem už nějaký protiblicí prášek, Lexaurin .. nic nepomáhá 🙈
Přiznávám, že zubař je pro mě fakt velký problém. Skoro 10 let jsme naštěstí žádné problémy neměla, pravidelně chodila na dentální hygienu a prohlídky odsunovala jak jen to šlo. Pár let jsem kvůli stěhování neměla zubaře vůbec, protože nikdo v okolí nebral nové pacienty.
Letos jsme sehnala mladou zubařku, od pohledu hrozně sympatická a najednou to jde samo.
Přijdu, srdce by mi vyskočilo z hrudi jaký mám nervy, ale jak sednu do křesla a ona začne tak mile mluvit, tak všechno v pohodě. I když nerozumím terminologii, tak všechno automaticky vysvětlí. Zatím mám za sebou 2 návštěvy a přijde mi hodně pečlivá a precizní.
To zvládneš. Najdi dobrého zubaře, pořeš finance a jdi do toho. Nejdřív bych doporučila dentální hygienu, protože na tu snad už všichni posílají automaticky. Jsi ještě mladá na to, abys měla za pár let klapáky, které dáš na noc do skleničky.