Syndrom toxického šoku? Bolest nohou, zvýšená teplota

gabrielkka
6. lis 2015

Ahojte Maminky,mám takový dotaz :/ včera večer jsem si zavedla tampon a citila jsem se tak divně,boleli mě nohy a všechno snad ,teplotu jsem měla trošku zvýšenou nejedna se o syndrom toxického šoku ? Zajak dlouho bych poznala že jsem ho dostala fur jsem stoho nějaka divna :( už je to sice jeden den ale bojím se že se to objevý třeba později

m21elis
6. lis 2015

já osobně sem tampony nemohla, měla sem divný pocity, ale po těhu je najednou můžu a rodila sem cs, jestli to spíš není nějaká začínající viroza, ale nejsem doktor, pokud by se to zhoršovalo, tak bych někam šla

markyska88
6. lis 2015

@gabrielkka ahoj. Teda nestraš ! 😨 Já věřím tomu, že je to spíš opravdu začínající viróza.
Koukala jsem se na net a našla jsem informaci, že by se k teplotě přidaly i další příznaky.
Zkopčím to:

Příznaky syndromu toxického šoku:
Prvním příznakem tohoto syndromu bývá náhlé zvýšení teploty nad 38,9 ºC. Viditelným příznakem jsou potom různé vyrážky, petechie (malé jehlovité červené tečky na kůži), erytém (červené zbarvení kůže) a enantém (vyrážka na sliznici). Postižení mají hypotenzi (snížený krevní tlak), často se u nich vyskytují zažívací problémy jako průjem a zvracení a mohou pociťovat bolesti svalů. Může docházet i k překrvení sliznic (nosní sliznice, sliznice hrtanu, pochvy). Po 1 až 2 týdnech od začátku nemocnění obvykle začne olupování pokožky plosek nohou, obličeje a trupu. Nemocní si také často stěžují na zvýšenou lámavost vlasů a jejich vypadávání, někdy také na lámavost nehtů.

gabrielkka
autor
6. lis 2015

@markyska88 Ja se asi zblazním :( na ruce mám vyražku (takovou červenou)ale už dýl mám suche ruce takže mi to ste zimy udělalo a praskami to .Prujem a zvracení naštěstí ještě nebylo ale jak říkam je to teprve jeden den.Vlasy mi padaj víc snad celou dobu a nehty se mi taky lamou .no doufam že to není ono .Ja tampon po hodině

markyska88
6. lis 2015

@gabrielkka já tě nechtěla vystrašit.. ☹ určitě to není ono. Možná pro tvůj klid duše zajdi na pohotovost , aby tě vyšetřili? Jak tak koukám, tak bys z toho jinak neusla. Je to velmi vzácné onemocnění, pevně věřim, že v tvém případě je to jen náhoda.

mirusajda
6. lis 2015

Samotný tampón ti syndrom toxického šoku nezpůsobí. Musela by sis do sebe zavlect infekci, takže buď špinavýma rukama, špinavým tamponem a nebo by v tobě musel zůstat tak strašně dlouho, až by se ti vevnitř začaly tvořit bakterie a ty způsobily infekci a následný toxický šok. A ten se jen tak nezastaví, nebylo by ti chvilku dobře a chvilku zle, ale teď už bys po takové době o sobě asi nevěděla. Každopádně se hlídej a tuto MS už tampony nedavej.

aajda
6. lis 2015

Já mívala s tampony něco podobného - okamžitě po zavedení spadl tlak, opotila jsem se, zimnice, zvracení, omdlévání... gynekolog mi to nevěřil, pak jsem změnila doktora a ten nový říkal, že tam mám asi nějakou dutou žílu, na kterou si tím zatlačím a už to jede. Že toxický šok jako takový je z tamponů v současné době snad pasé, resp. že se s ním nesetkal. A že to mám zkusit znovu po porodu. Zkusila jsem po prvním a stále stejné, po druhém už to bylo ok.