Moc ráda bych se podělila o zkušenosti s vícečetným těhotenstvím. Prodělala jste některá?
V 6tt+0 jsem prodělala SP bez nutnosti kyretáže - hcg kleslo, symptomy odezněly, sliznice se změnila.
Po cca 14 dnech se symptomy opět objevily a měla jsem pocit, že jsem opět těhotná na začátku. Test pozitivní. Menstruace nebyla od předchozího těh. (2 měsíce). Pravidelně jsem sledovala hcg co dva dny (290, 400, 570), což předvídalo mimoděložní těh., které se potvrdilo při laparoskopické operaci. Odebrali mi jeden vejcovod.
Dr. mi potvrdil, že se nejpravděpodobněji jednalo o superfetaci. (To jsem se i domnívala, ale připadalo mi to nemožné). 🧐 Prý mám pravděpodobnost mimoděložního teď 20x vyšší oproti těm, co jej neprodělaly.
A tak mě napadá spousta “hloupých” otázek (i když předtím mi také připadala hloupá “Je možné otěhotnět během těhotenství?” a nakonec vůbec hloupá nebyla 😞).
Je možné, že mimoděložní vzniklo, protože v děloze už bylo “obsazeno”?
Nemohlo mimoděložní vyvolat SPotrat?
Operují někde mimoděložní tak, že neodstraní celý vejcovod? Nerada bych přišla o ten poslední...
Moc děkuji všem za jakýkoliv názor.
🍀
@levandule85 Na všechny tvoje otázky ti odpovědět nemůžu, ale já měla první těhu mimoděložní, vzali mi vejcovod protože byl už poškozený (vysoké stádium těhu), ale prý je lepší ho odstranit vždy, prý kdyby ho nechali, byla by velká šance že se v jizvě uchytí i další těhu. Ale jsem živý důkaz toho, že i s jedním vejcovodem se dá otěhotnět 😉