maminky, letos se mi znova vrátil kašel ze suchého vzduchu při topení... trápilo mě to asi 2 zimy, pak to přestalo, a letos zas. teoreticky je to alergie, ale že zrovna v zimě, to je divné. jediné, co mi zjistili, je alergie na kočičí chlupy a na prach. že by ho na podzim a zimu bylo víc? ☹ Máte nějaké zkušenosti se zvlhčovači vzduchu?
Ahoj Lucie, já dávám na akumulačky i na radiátor u rodičů hrnec s vodou. Ale stačí i mokrý hadr, dělali jsme to i ve školce... Taky používám do nosu do krku spreje s mořskou vodou(vincentku kloktám pravidelně),v lékárně jich mají dost na výběr,dávám je i mimi jako prevenci rýmy. Se zvlhčovači jako takovými zkušenosti nemám. Jo, a taky jsme si pořídili akvárko, to je taky dobrý na zvlhčení vzduchu 🙂
Jinak je možný, že na podzim, jak lidi začínají topit uhlím se práší víc. U rodičů na vesnici je to teda docela krize. Jen tam přijedu, mám hrozný záchvaty dráždivýho kašle. Jako zrovna včera 😠
Ahoj, my máme doma krb a každou zimu, když začnem topit, tak máme strašně suchý vzduch, kašlu a mám ucpaný nos, takže jsem před pár dny koupila zvlhčovač a nemůžu si ho vynachválit, krásně provlhčí celou místnost a teď jsme s malým oba nachlazení, tak si do něj nalívám ještě Vincentku, ucpané nosy se hned uvolní, takže doporučuji... 🙂
Ahoj, taky moc doporučuju zvlhčovač vzduchu. My máme tento http://www.stavbaplus.cz/zvlhcovace-vzduchu/ult... , používáme 14 dní a paráda!!! Malej už nemá nos zalepenej suchejma nudlema a přestal kašlat.
Můj malý na to taky trpí. Máme zvlhčovač avair a jsme s ním moc spokojení.
http://www.avair.cz/ultrazvukove-zvlhcovace-vzd...
Ukazuje teplotu v místnosti a vlhkost.
Máme ústřední topení a já mám na radiátorech tzv.výparníky, do kterých jednou za tři dny naleji po litru vody- v obýváku máme tři, v ložnici také. Pak mám starý zvlhčovač- ještě po nás, který zapínám v ložnici tak hodinku před spaním. A super, ale když to neudělám, tak má malá dráždivý kašel a suché nudle snad okamžitě po ulehnutí, i přez výparníky..
děkuji moc za nápady a rady.
Misak78, to jsme měli u našidh a bylo to super, ale na nové ploché radiátory to asi nedělají...
lucie, našla jsem tohle: http://www.czprodukt.cz/domacnost/odparovace-vo... takže se vyrábí 🙂
my používáme - včera jsem koupila nový od Sencor za tisícövku, pracuje na bázi ultrazvuku, rozbíjí vodu na mlhu, která se vyfukuje vrchem. Je úplně ticný a ještě svítí modře - je to skoro estetický objekt, takže nehyzdí.. Je to výborná věc a efekt je opravdu znát - ráno nemáme suché nosy. 🙂 .
je to tenhle: parchanti - dokonce přes internet je podstatně levnější 😖 V Elektroworldu je za 999,-
ja bych chtela tyvyparniky na radiator,ale malovane modre a zlute a pak cihlove dle pokoju a nemuzu najit
ty nádoby na radiátory nejsou moc hygienické - množí se bacily a odpařovací efekt není zdaleka tak dobrý jako když zvllhčovač vyfukuje páru. Za 10 hodin dostane do vzduchu 3 litry vody, což odpařovač rozhodně neudělá.
Ale pěkné malované jsou hezké, to je teda pravda 🙂
My používáme ultrazvukový a je opravdu skvělý, používám ho jen občas protože teď v zimě suším prádlo v ložnici takže než uschne je tam pěkně vlhko a voňavo 🙂
kubaka: plašíš mně, holka! Jak se tam množí bacily? Jak sem psala- standard máme výparníky a plus zvlhčovač...
to me taky zajima jak je to s tema bacilama ja mela za to,ze obycejna voda treba co druhej den dalsi je v poho
máme konvici Brita a i vodu do výpárníku filtruji v ní. Pijeme jí i zvečera přefiltrovanou druhý den... Tak si myslím, že i do týdne by se moc bacilů ve výparníku pomnožit nemělo. Ikdyby to byla voda z kohoutku.
davate pod ty zvlhcovace nejaky hadr? ja si ho loni prala k vanocum a po pul hodce provozu mam vlhke az mokre parkety a vlhkost vzduchu mi neprijde vyssi(lezi na zemi). Jedine kde se to projevi je televize- jeji obrazovka zbela. v cem je tedy problem?
smudlinka: musíš ten zvlhčovač dávat na nábytek, jinak nemá egekt.
lucia: dělají samozřejmě,a le já pro ěn moc nejsem, je to semeniště bacilů. Zvlhčovače mají filtry, tam je to jsitější.
Ahojky, taky jsme porizovala domu zvlhcovac kvuli jedne z holek, pac hrozne sypala jak byla mensi, mame tento http://elektrospotrebice.elektrofun.cz/cz/sell/... , vyhodou je, ze ma i aromakalisek, ktery se dava do vyvodu pary, tim jde do mistnosti vonka🙂
jinak smudlinky, jak pise bereninka, zvlhcovac ma byt na nabytku a nejlepe v casti pobliz okna, tak to mame aspon u nas 😉 na podlaze nema co delat, pak se nediv, ze dela to co dela, jinak u nas se teda , kdyz zapneme zvlhcovac, tak se vzdycky zvyssi vlhkost, mame na to merak 😉
kubaka, bereninka: proč jsou výparníky semeništěm bacilů??????????
plašit nechci 😅 Zásadní rozdíl je ten, že v odpařovači se ta voda ohřeje všechna a tak je tam horká pořád -tudíť je to opravdu semeniště řas, hniloby a baktérií - prostě se kazí velmi rychle. Stejně jako teplá voda z trubek už taky není pitná, protože v ní se prostě namnoží bacily velmi rychle.
Ve zvlhčovači voda stojí studená a UZ ji jen rozbije na studenou mlhu a vyfoukne ven. Přesto se musí zvlhčovač (ten základní bez filtru) jednou týdně vyčistit octem - udržovat čistý, aby se tam i tak nic nemnožilo a neoslizlo.
Smudlinko - v návodu stojí, že musí být nejméně metr a půl vysoko a 30 čísel ode zdi - mlha klesá k zemi a ihned by kondenzovala na zemi na vodu - což se ti asi děje. Já mám hubičku nastavenou tak, že mám zvlhčovač postavený na kraji vysokého prádelníku, pára klesá k zemi a cestou zmizí - takže žádné mokro mi na zemi ani na nábytku nezůstává. Každý den ho taky vyplachuju a leju čistou vodu.
misak: je to stojací voda a ještě teplá od topení. Musela bys měnit mnohokrát za den a nádobu pečlivě vymívat, aby to bylo ok. Ale my je měli ty nádoby dříve taky.
kubaka: přesně tak mám zvlhčovač i já a žádná vlhkost nikde není!
Kubaka, zeptám se asi blbě 😒 ale ten tvůj zvlhčovač, když píšeš, že vyfukuje mlhu, tak já si pod tím představím takový závoj mikrokapiček. Takže není z toho vlhký třeba koberec, záclony, prostě textílie? Je mi jasný, že se pak musí asi hodně větrat, ale stejně nějak tápu 😕
Ptám se, protože si chci zvlhčovač koupit co nejdříve, takže mapuji terén 😉
Tak pardon, teď to dočítám a vidím, že už jsi na to samé odpovídala Smudlince včera večer 😉 🙂
marti - je to tak jemné, že se to vypaří okamžitě - úplně jako kouř, - když je tak metr a půl vysoko, tak se mlha prostě úplně vypaří a žádné mokro dole není. Ten náš fouká nahoru jako komín )myslím, že to dělají už tak všechny - je to i takové hezké 🙂 Musí mít ta mlha kam plynout - když leží zvlhčovač na zemi, jasně že ta mlha zkondenzuje na zemi na vodu.
Měli jsme takový starý mechanický od Ety - točilo se tam kolečko a chrlilo opravdu těžké kapky - s tímto ultrazvukovým se to nedá srovnat. Je to jiný princip
Aha, díky za odpověď 🙂 Takže doporučuješ? Dýchá se lépe, co? Malá má opět rýmu, je zahleněná, takže do zvlhčovače půjdu co nejdřív 🙂
holky, díky, že se tato diskuze takhle krásně rozjela, ty zvlhčovače mě docela nadchnuly 😅
Zvlhčovače nepoužívám, doma na noc vypínám topení úplně, my v ložnici stejně spíme při otevřeném okně takže by bylo zbytečné navíc topit a malé v pokojíčku jenom vypnu topení a otevřu mikroventilaci, když bylo tepleji tak měla ventilačku přes noc otevřenou taky..
Ale zvlhčovače používá moje babička,ti doma furt topí,mají tam snad 30st, hrůza,ani se tam nedá dýchat tak tam s malou radši vůbec nechodím 😉 Ale ona si ten zvlhčovač chválí, má takový podobný jako tu dávala odkaz Smilers 🙂
marti - rozhodně se dýchá líp - poznám to hlavně já, mám jakousi pseudoalergii a ráno jsem mývala úplně vyschlý nosohltan, oteklé sliznice - je to znát určitě. A u rým a jaškl dětá je to taky dobré - malý ale není skoro nemocný -padavky jsme tu spíš my dva s mužem 😀
Taky suším doma prádlo, ale v tom jsou zase ty aviváže a zbytky prášků, takže nic extra. Tohle je čisté vlhko. A čí děti trpí na průdoušky, tak téměř nutnost.
misi taky netopim vubec prej je u nas zima .,ale ikdyz netopim je sucho 😖
takže nikdo to nepoužívá?