Streptokoková angína potřetí. Poradíte, prosím?

2veverka
19. srp 2023

Holky, omlouvám se, že se znovu vnucuji se svým tématem. Ale mám podruhé v létě streptokokovou angínu (betahemolytický streptokok, pyogenes), můj praktik je nemocný, na ORL i v laboratoři měla dr. dovolenou, takže mi schází rozumný rádce.
Jde o ten typ streptokoka, o kterém se nyní píše ve zprávách, že je ho všude plno, vrací se, léky nezabírají nebo nejsou.
A teď k věci:
- V červenci jsem dostala na tuhle angínu Penicilin, teď o Klacid (o kterém se ve zprávách píše, že moc nefunguje - velmi povzbudivé). Mám ho brát týden nebo 10 dní? V tom se lišil názor dr. na zástupu a dr. na ORL, když mi brala stěry
- Musím už podruhé odsunout svou cestu s dětmi do hor. Je podle vás přijatelné při dobírání atb vyrazit do hor, chodit na výlety a krotit tři děti?
- A konečně: tím, že jsem čekala na výsledek stěru, mi infekce postoupila z krku na průdušky. Mám teď kašel - divný, ani suchý, ani vlhký. Mělo by atb na ten kašel zabrat? Nebo to mám opět řešit se zastupujícím doktorem?
Budu vděčna za každou radu!

zmrzlinka
19. srp 2023

Výlet se určitě nedoporučuje.Zvlast když máš angínu po třetí.A nejlepší je odpichat 10 injekci penicilinu a pak dát ještě depotní penicilin- Lentocilin.

2veverka
autor
19. srp 2023

@zmrzlinka Prosím tě, rozumíš těm druhům antibiotik? Poprvé jsem měla Penicilin, teď podruhé jsem dostala Klacid (aby nevznikla rezistence).
Tu angínu mám tedy podruhé (potřetí se ohl. toho na něco ptám na MK), 5 dnů jsem čekala na přesné výsledky kvůli dovoleným. Výlet by byl buď po dobrání atb nebo 9. den braní atb. Myslíš, že to moc nejde? Děkuju!

ivkasolavova
19. srp 2023

Klacid je za mě nejlepší co může na to být , syn je dostává taky a vždy mu krásně zaberou . Na hory bych asi nejela přeci jenom máte oslabenou imunitu ,tak bych to odložila až budete uplně v pořádku nějaký ten pátek

2veverka
autor
19. srp 2023

@ivkasolavova díky. Potíž je, že jsem to už posunula kvůli té první angíně a mám to zaplacené. Tak jsem doufala, že by to snad šlo po dobrání ATB (poctivě odpočívám). Nevíte prosím Vás, jak je to s tim kašlem? Měla by ATB na něj zabrat? Infekce se mi posunula z krku do dol.cest dýchacích.

ivkasolavova
19. srp 2023

Malej když má klacid tak má k tomu i zodak a tusin na ten kašel . Tak pokud to máte zaplacené tak to jedte ,jen na sebe dávejte větší pozor at se nenachladíte ,zkuste pak nějaké vitamíny na tu imunitu ,a hlavně probiotika k tomu klacidu

zmrzlinka
19. srp 2023

Klacid podle mne zabere.Na výlet jdi jestli se cítíš a uvidíš....Penicilin je užší spektrum a Klacid širší,ale zabrat by mělo obojí.Ale streptokok je potvora.Zkus k tomu Bactoral a Lichořeřišnici po dobrání ATB.

maciceksta
19. srp 2023

My v rodině máme super zkušenost s cinskou medicínou, zašli jsme do čínské lékárny, všichni jsme dostali stejny lék - nejsilnější přírodní antibiotika a od té doby máme klid. Švagrova měla tuto angínu po třetí, u té třetí dojížděla na pichana ATB a 10 dní po dopichani se ji to vrátilo, šla právě do té cinske , už nechtěla další ATB, od té doby má klid. Mým dětem se to vrátilo po druhé, naše Dr měla zrovna zastup (u první anginy dělala naše Dr streptest v ordinaci a hned nasazovala ATB), udělali stěr s tím, že zavolaji výsledky a za 3 dny volali, že posílají recept na ATB že masivní streptok. ATB jsem jim už ale nenasadila, protože hned od Dr jsme jeli do té cinske lékárny, tam pan doktor dal léky, a řekl že za 3 dny budou ok. A fakt že jo. Když volali ten 3ti den výsledky, děti už byli cajk. Šli jsme pak i na kontrolní výtěr, který byl v pořádku, Dr jsme se to nejdřív bála říct, ale když jsme ji to řekla, že jsme žádné ATB nedavali, ani jsme je nevyzvedli, tak byla ráda, že se z toho dostali bez toho.

dasipe
20. srp 2023

Měla jsem takto v únoru. První ATB dobrý, za týden opět angína, takže dělali stěr. Nasadili další ATB, po dobrání za dva dny opět angína. Musela jsem denně docházet do nemocnice na ATB injekčně, jenže pro mě měli jen 4 dávky (já potřebovala 7) takže po nich další ATB pilule a po dobrání už byl klid. Jen do teď necítím půlku zadku, neboť mi trefili nerv. Ale dovču určitě zruš.

drep
20. srp 2023

Podle doporučených postupů se angína atb léčí jen týden. Někteří praktici říkají, že mají pocit, že s tím zkrácením léčby z původních deseti dnů (což ale bylo doporučení ze snad 80.let a byla obvyklá jiná flóra) můžou víc recidivovat. Pnc je optimální volba, klacid jsem dávala jen tehdy, když vůbec nic jiného nebylo (bohužel i sama sobě), zvolila bych jiné atb.

malytlustyhroch
20. srp 2023

S tou dovolenou... Rozhodovala bych se podle okolnosti. Jet tam vlakem, neco dalsiho po poceste chytit a pak kazdy den ujit 20 km a u toho se cpat zyrtekem kvuli alergii na seno a kravy, by mi prislo jako blbej napad. Odjet autem, deti nechat kazdy den vyblbnout na hristi pred penzionem a mezitim si uzivat chladnejsiho horskeho vzduchu a jidla, ktere uvari nekdo jiny, mi prijde naopak lepsi pro tvoji imunitu, nez zustat zklamana ve meste ve vedru se trema znudenyma detma, a nakonec stejne zkoncit nekde na koupaku,protoze toho budete mit doma uz po krk.

drzticka81
20. srp 2023

Letos v cervnu prvni angina, mela jsem nemocenskou, tyden po dabrani opet angina, to uz jsem chodila do prace v klidovem rezimu. V cervenci po cca 20 dnech opet angina, pokazde jine atb, ster negativni. Jeli jsme zrovna na dovolenou na jizni moravu, proste jsem atb brala tam. Do toho jsem mi maka koupila v bylinkarstvi nejake kapky na posileni imunity po atb, jela jsem probiotika, kysele zeli, vitamin C, po dobrani jsem si koupila baktoral a kazdy den cucala, kloktala vodu se soli, tantum verde -proste jsem delala co nejvice. Na dovci jsem se ale setrila - sli jsme treba na prochazku, ale kratkou, pak na koupaku jsem lezela ve stinu, manzel s detmi se koupaly, nebo jsme sli do sklepeni mimo slunko - proste jsem se ani moc necitila na vetsi vykony. Rusit dovolenou jsem ale nechtela.

2veverka
autor
20. srp 2023

@drep Ano, já ti rozumím. Akorát že já mám ten nejhnusnější typ streptokoka (A, pyogenes), který dělá problémy, takže tam je to asi otázka ... Penicilin je mi taky nejsympatičtější, ale měla jsem ho před měsícem. Teď měl dr.tendenci sáhnout po jiném ATB - to je v pořádku, ne?

2veverka
autor
20. srp 2023

@maciceksta Prosím Tě, a můžu se zeptat, jak se jmenuje ten zázrak z čínské medicíny? Na mě jsou většinou čínské byliny hodně silné, ale taky mi teď byly doporučena smes Horkokrevník právě na odstranění te streptokokovou horkosti (tu angínu mám vždy za vedra).

2veverka
autor
20. srp 2023

@malytlustyhroch Ano, píšeš to dobře. Já bych tam musela jet s dětmi busem, to je dost minus, ale jídlo je zajištěno. A výlety si můžeme nastavit sami. Úplně lážo plážo by to asi nebylo, ale ten horský vzduch mi taky přijde jako velké plus.
Poprvé jsem to posouvala kvůli viróze dětí, podruhé a potřetí skrz tu mou angínu. Ale tohle by bylo po dobrání antibiotik, tak snad by to šlo....

2veverka
autor
20. srp 2023

@zmrzlinka měla jsem za to, že lichořeřišnice je hlavně na moč.cesty, nebo se pletu?

zmrzlinka
20. srp 2023

@2veverka je to přírodní antibiotikum a podle mne působí na všechno.

zmrzlinka
20. srp 2023

Nebo můžeš zkusit TeeTree olej od Justu .Namíchat tři kapky s převařenou vodou do a stříkat si to do krku.Ja ho stříkam sobě a dětem v zimě do nosu jako prevenci.A sobě do krku.Deti to nesnesou.

drep
20. srp 2023

@2veverka jestli je to měsíc, tak já osobně bych dala znova PNC, ale asi není chyba vzít jiná atb.

2veverka
autor
20. srp 2023

@drep A v kterém okamžiku prosím tě hrozí, že vznikne rezistence?

maciceksta
20. srp 2023

@2veverka Vystydnutí horké plotny dostali všichni, děti i švagrová, plus děti měli ještě něco k tomu, ale to už vůbec netuším název, ono je asi lepší se do té cinske lékárny jít ukázat. Ten doktor udělá diagnózu, vypta se na různé věci a určí lek. Každopádně to Vystydnutí horké plotny máme už normálně doma v lekarnicce, je to třeba i na zánět průdušek atd. Doporučila jsem to dal svým známým a konkrétně z anginy se dostalo už víc lidí, právě teď v létě si to balili s sebou na dovcu (děti dobírali ATB na angínu, tak rodiče se báli, že to v zahraničí slíznou taky, pak je opravdu hodně bolelo v krku, nasadili toto a ok)

maciceksta
20. srp 2023

@2veverka taky je odkaz, kde je popsáno k čemu všemu to může sloužit https://www.bylinytcm.com/VYSTYDNUTI-HORKE-PLOT...

drep
20. srp 2023

@2veverka hele, rezistence obecně vznikne ve chvíli, kdy je atb užívané - špatné atb (zbytečně širokospektré nebo na virozu), ve špatné dávce, špatně dlouho. Kdybys přišla po 3 dnech správného a správně užívaného atb, šla bych do něčeho jiného, hodnotila bych to jako selhání léčby. Ale po měsíci je nejpravděpodobnější vysvětlení, že prostě máš bakterii v krku (což je dost běžný) a ta se prostě reaktivoavala, což se může stát a pak volila opět co atb s co nejužším spektrem. Rezistence streptokoků je furt mimořádně nízká.

2veverka
autor
20. srp 2023

@drep Díky za vysvětlení. Z laboratoře doporučili jako 1. volbu PNC, druhou volbu Klacid. Snad to tedy bude ok.

2veverka
autor
20. srp 2023

@maciceksta Díky moc za tip. A kde ta čínská lékárna prosím tě je? A snášeli jste to dobře? Já totiž mám někdy na silné čínské byliny alergickou reakci (svědění), ale i tak bych to příště asi zkusila.

maciceksta
20. srp 2023

@2veverka Já jsem z Vysočiny, jsou tu myslím 2, my jsme byli v té jihlavské. Ale předpokládám, že jsou všude po ČR. Ale nezkoumala jsem to tedy. V našem případě to bylo fakt uplně bez problémů, pokud ale víš, že můžeš mít nějakou reakci, konzultovala bych to. At už je dobré!

2veverka
autor
20. srp 2023

@maciceksta Děkuju moc!