Ahoj, jsem citlivější sama na sebe, dost často se hodně pozoruji.
Je mi 20, nekouřím, neberu HA.
Před par dny jsem před zrcadlem zjistila ze na zadní straně kolen mám viditelné žilky. Byla jsem z toho nešťastná, že to nevypadá zrovna na pohled dobře.
Pak jsem ale zjistila ze mohu z toho mít i trombozu. Další dny mě večer před spaním občas nohy bolely. Dnes večer jsem začala mít opravdu divné pnutí a divny pocit v levé noze. I takové brnění. Nemám ji oteklou, ani fialovou. Velká bolest to také není. Na pohled není nic vidět. Jenom ty žilky o kterých jsem už mluvila.
Bojím se trombozy a embolie, ze se mi to stane a umru. Muže to být psychikou?
Děkuji za odpovědi a podporu. :srdce:
@vitezove Děkuji za uklidnění.
Vždycky jsem si myslela ze tromboza má být velice bolestiva, ze vás dozene k lékaři. Velké otoky a fialové nohy
Pak jsem ale v diskuzich a na internetu (ano, vím ze je špatně hledat ty věci i já internetu), tam psali ze ani moc takové příznaky neměli. Jen ze jim pnulo v lytku.
Myslíte si, ze to tedy nic nebude?
Omlouvám se za hypochondrii, strach je ale strach
@martinatrg Já to znám. Taky mě to občas napadalo... ale já mám mutaci krve a tam ta trombóza reálně hrozí. Nakonec jsem zjistila, že to je fakt tím zavodněním. Dost pomůže když si nohu zkusíte namasírovat. ´Případně zkusit nějaké bylinky na odvodnění, víc pít a tak. Jako první pomoc na krevní sraženiny, prevenci trombózy atp. je aspirin. Úplně obyčejný. On totiž ředí krev. Stačí čtvrtka denně a je to dobrá prevence (samozřejmě ne nonstop, ale když třeba člověk déle sedí/leží/je nemocný.... nebo se právě takhle nějak cítí).
Takže ne. Určitě to nic nebude. Ale pokud se toho bojíte, tak si fakt skočte za tím doktorem. To je akce na 5 minut. A uleví se vám, že prostě lékař to ví.
@vitezove
Právě se uklidnuji i tím, ze nekourim, neberu HA, nemám mutaci krve (mám to potvrzené od lékaře), nejsem po operaci
@martinatrg Nevím, zda to chceš slyšet, ale mně to trošku zavání opravdu hypochondrií, která může mít nějaký i podivný základ a nemuselo by být od věci to zkusit probrat s psychologem, protože podobné věci mají pak sklony se jen a jen stupňovat a ty jsi opravdu mladá a pokud máš už i od doktora potvrzené, že nemáš mutaci krve, což znamená, že to už nějaký ten čas sleduješ, navíc pokud k tomu máš i nastudováno ledacos na internetu, někde může být opravdu problém v psychice. Pokud ten problém s trombózou trvá déle než týden, už bys stejně byla mrtvá - nebo je to už vyřešeno. Trombóza není onemocnění na půl roku.
@martinatrg ty rozšířené žilky se mi začaly dělat taky kolem dvacítky, teď ve 32 po dvou dětech už je mám o dost horší. Je to dáno i geneticky. Praktická mi doporučila Diozen, je bez předpisu. Mazat liotonem, když můžeš, dát si nohy nahoru. Případně kompresní punčochy/podkolenky. Dá se to odstranit laserem, já nad tím dost přemýšlím. Tohle je fakt spíš kosmetický problém, to by jinak každá druhá ženská po dětech umírala na trombózu 😄
@martinatrg Pokud máš potvrzené, že nemáš žádnou mutaci, dostatečně se hýbeš - myšleno celé dny jen a jen neležíš, tak si myslím, že riziko vzniku trombózy máš nízké. Můžeš každý den pít třeba čaj z kopřiv nebo z borůvkového listí pro klid duše. Sraženina se ti může vyskytnout sice i tak (po ošklivém pádu), ale pokud ke srážení krve nemáš dispozice, tak je to méně pravděpodobné. Žít s potvrzenou mutací je něco jiného, to už si pak pozor musíš dávat na hodně věcí. Viditelné žilky jsou sice možná nevzhledné, ale snad neznám nikoho kdo je nemá...
@martinatrg dobry den, presla vam bolest ? Mam bolesti za kolenom, palenie a take divne tahanie a mravcenie, vysetrenie u ortopeda a na cievnom ok. Dakujem za info
Ahoj, na obrázku teda nic nevidím. Mě takhle pnou nohy třeba před ms. Prostě že drží vodu. Je to nepříjemné, ale nic víc. Strašně snadné je skočit k doktorce. Stačí k obvoďačce, ona se na tebe koukne, řekne, že to nic není a bude po všem. Ano, i psychika to velice zhoršuje. Hodně na tohle pomáhá lioton 100 000. Který koupíš v lékárně bez předpisu. Ale klidně si skoč za doktorkou, jestli třeba to nejsou nějaké počínající křečové žíly nebo tak. Protože dokud ti neřekne lékař, že jsi v pořádku, tak se stejně budeš strachovat.